PlusTips

Zo maak je je tuin en terras winterklaar

null Beeld shutterstock
Beeld shutterstock

De trap verven, eindelijk die kraan repareren: we zitten veel binnen, dus het huis krijgt een hoop aandacht. Daarvan mag de tuin niet de dupe worden. Zo bereid je hem voor op de winter.

Laurence Machiels

Onkruid

- Blijf nog even onkruid wieden. Veelvoorkomend onkruid als straatgras en kleine veldkers groeit in een zachte winter gewoon door, bloeit en zaait zich uit. Onkruid zit, na de vele regenbuien, nu heel los in de grond en kun je er makkelijk uittrekken.

- Schoffelen doe je op een droge dag, als de aarde niet zo plakkerig is.

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Terras

- Weken aan regen hebben de tuin deugd gedaan. Het ­gazon is opgeveerd, asters en siergrassen staan er fris bij en je terrasplanten hoefde je geen water te geven. Al schuilt daar een gevaar in: mogelijk hebben je potplanten te veel nattigheid gekregen. Haal daarom de schaaltjes ­onder je terrasplanten vandaan. Van te lang met hun voeten in het water staan, gaan plantenwortels rotten.

- Haal de fragielste planten naar binnen: citrusbomen, de mandevilla, oleander, agapanthus en balkongeraniums mogen geen vorst hebben.

- Je olijfboom kan buiten blijven, op een plek uit de koude noordoostenwind. Wordt er vorst aangekondigd, dan haal je hem tijdelijk naar binnen. Laat hem niet in je woon­kamer overwinteren, daar is het veel te warm.

- Een vijgenboom in pot kan tegen kou, let er wel op dat hij niet omwaait bij een storm. Pluk alle grote, onrijpe vijgen eraf, die rijpen niet meer. De kleine groene bolletjes, ter grootte van een erwt, laat je hangen. Dat zijn de vruchten voor volgend jaar.

- Laat de tuinmeubelen staan, er komen nog zonnige weekenden aan. En buiten bezoek ontvangen blijft vanwege corona veiliger dan binnen. De meeste tuinmeubelen mogen het hele jaar buiten staan. Rieten of geweven meubilair, zoals loungetuinbanken, dek je af met een hoes of haal je naar binnen, daar kruipt snel vuil in. ­Teak en ­andere houten meubelen laat je onbedekt. Hout moet kunnen ademen, anders krijg je schimmels. Reinig met bruine zeep of soda, laat drogen en behandel met olie of een protector.

null Beeld -
Beeld -

Bomen en hagen

- Snoei alle hagen nog eens strak. Ook de wolken en blokken van taxus, buxus, ilex crenata, photinia, struikkamperfoelie en osmanthus mogen nog een laatste, lichte knipbeurt hebben.

- Knip gerust al je leibomen in vorm nu de bladeren er nog aan hangen, dan hoef je straks minder bladeren te ruimen. Leibomen mag je de hele winter snoeien, behalve de groenblijvende zoals photinia of steeneik.

- Wit de stammen van je fruitbomen. Zo’n laag witsel is ­effectief tegen parasieten die zich in de schors willen nestelen en beschermt de stam tegen vorstscheuren. Je kunt kalkwitsel als poeder kopen of kant-en-klaar. Hang lijmbanden rond de stammen van de appel, peer, kers en pruim. Zo vang je de wintervlinder, waarvan de rups je vruchten aanvreet. Hang ook lijmbanden rond kastanjebomen, tegen de paardenkastanjemineermot.

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Siertuin

- Vergeten je lavendel te snoeien? Knip alle sprieterige stengels af en snoei maximaal een derde van de plant weg, in een mooi bolletje. Zo gaan ze netjes de winter in.

- Klimplanten met veel losse twijgen, zoals klimrozen, ­kiwi(bes), blauweregen of klimop, kort je in vóór de herfststormen ze losrukken.

- Maak alvast stukken tuin schoon waar je deze winter wat wilt planten, over enkele weken breekt het plantseizoen voor rozen, struiken, bomen en hagen aan. Verplanten kan al. Voor het planten van vaste planten en siergrassen is het nu wachten tot maart of april.

- Wacht met het rooien van dahlia’s, canna’s en gladiolen, de meeste bloeien nog. Snoei hortensia’s niet, dat mag pas in maart of april. Ook van vaste planten en siergrassen blijf je af, de droge stengels beschermen je tuin tegen slagregen en vorst en zijn schuilplekken voor insecten.

Gazon

- Blijf grasmaaien op de hoogste stand.

- Plant krokussen in het gazon voor de bijen en hommels, die vinden in februari en maart nog maar weinig eten in de tuin. Plant je latere bloembollen, zoals blauwe druifjes ­gemengd met narcissen, zet ze dan in een groep. Zo kun je er in de lente omheen maaien.

- Loop zo weinig mogelijk op je gazon en de aarde. Die zijn nu heel sponzig door al dat regenwater. Voorkom platdrukken. Compacte grond is slecht voor je tuin.

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Moestuin

- Plant knoflook op een zonnige plek waar het water ’s winters niet (lang) blijft staan. Je oogst dan verse in juni. Heb je nog veldsla, andijvie of radicchio? Leg er bij koude nachten een vliesdoek over. Deze salades kunnen tegen vorst, maar blijven mooier als je ze een dekentje geeft.

- Kruiden als munt, citroenverbena en citroenmelisse verliezen nu snel hun blad. Droog een paar takken voor thee. Je kunt bieslook, oregano en citroenmelisse splitsen als de planten te breed uitgegroeid zijn. Graaf de kluit uit, steek de pol met een spade in vier of zes stukken en plant er een of twee terug. De rest pot je op, deel je uit of plant je elders.

- Laat moestuinbedden niet onbedekt. Strooi een dik pak herfstbladeren over de lege plekken, dat houdt de grond kruimelig en de voedingsstoffen blijven langer in de grond.

De dieren

- Zorg dat vogels een warm nest hebben om te schuilen en slapen. Schrob je nestkastjes met heet water, laat drogen en hang weer op. Draag handschoenen, in oude nestjes zitten soms vogelvlooien.

- Begin met het voederen van de vogels; ook al vinden ze nu nog volop eten in de tuin, ze moeten de tijd krijgen om een vetreserve op te bouwen voor de winter.

- Egels gaan vanaf oktober of november in winterslaap; zorg dat er een paar hopen bladeren of takken liggen waar ze onder kunnen kruipen. Ook padden, kikkers en salamanders maken gebruik van zulke hopen. Of plaats een egelhotel: een wijnkistje met een tunnelingang.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden