PlusRecept van de dag

Zintuigelijk ontbijten: heerlijke slapakketjes om mee te knutselen

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt smakelijke verhalen en werkt ze graag uit in haar keuken.

Beeld Oof Verschuren

Het voelde alsof er een dikke vinger in mijn mond werd gestopt. Alleen omdat ik mezelf vermanend toesprak, begon ik erop te kauwen. Ik hoorde en voelde het knisperende van een blaadje tussen mijn tanden, en de smaak van basilicum vulde mijn mond. Onder normale omstandigheden had ik het basilicumsoesje misschien een lekker hapje gevonden, maar het waren geen normale omstandigheden: ik zat in mijn eentje, geblinddoekt, in een kasje aan het IJ aan een ‘Neo Futuristisch Ontbijt’, van culturele instelling Mediamatic.

Het ontbijt hoorde bij een serie evenementen over de toekomst van eten, bekeken vanuit de kunst en wetenschap. Deze keer onderzochten de Franse chef Alice ­Héron en de Italiaanse kunstenares Margherita Soldati de relatie tussen tactiliteit (tastzin) en voedsel.

Tussen vijf gerechtjes door kregen we massages en ademoefeningen in ons eenpersoons-, coronaproofkasje. Gelukkig mocht na de eerste twee gangen het oogmasker af, en kon ik zien dat ik een aardbei in muntsiroop kreeg – door mijn persoonlijke masseuse aangereikt met twee broodstengels als eetstokjes, die ik ook mocht opeten – en tomaatjes met szechuanpeper aan een lange kousenband, ook eetbaar.

De Italiaanse Margherita had het thema tactiliteit bedacht, omdat ze het in Nederland zo mist dat mensen elkaar makkelijk aanraken, zoals in haar thuisland. Dat is door corona alleen maar erger geworden en huidhonger is een relevant thema geworden. Ik vind het vooral fascinerend hoe anders eten en drinken wordt onder zulke bizarre omstandigheden. Dit is precies de bedoeling van Alice en Margherita: door meer of andere zintuigen te gebruiken ervaar je voedsel anders. Terwijl ik geblinddoekt eten verschrikkelijk vond, bleek het voor anderen een bevrijdende, zintuigelijke ervaring te zijn. En de massages tussendoor waren lekker, maar of ik er ook anders of intenser door proefde, vond ik lastig zeggen.

Een manier om thuis te experimenteren met eten en verschillende zintuigen, is eten met je handen. Kleine kinderen zijn er dol op, en ik ook. Heerlijk vind ik het om eten te voelen, eraan te kluiven, mijn vette vingers af te likken en dingen in te pakken in roti, taco’s, rijstvellen of slabladeren.

Met dat ‘knutseleten’ kun je niet ongeïnteresseerd eten in je mond schuiven, want je moet er eerst nog mee aan de slag. Je voelt de ingrediënten en beslist over smaakcombinaties, en je kunt elke hap anders samenstellen. En gelukkig móét je je ogen er wel voor openhouden.

Slapakketjes om mee te knutselen

Ingrediënten

1 kleine bloemkool, in roosjes
4 el olijfolie
200 gram rijst
2 knoflooktenen, fijngesneden
1 blik zwarte of kidneybonen (400 gram)
2 tl pittig gerookt paprikapoeder
1 el komijn
3 rijpe tomaten, in blokjes
1 kleine rode ui, fijngehakt
1 limoen
krop romainesla of kropsla
tabasco of chipotlesaus, voor erbij

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 0C. Spreid de bloemkoolroosjes uit over een bakplaat en meng met 2 eetlepels olijfolie en zout. Zet 30-40 minuten in de oven tot de bloemkool gaar en een beetje knapperig is; schep tussendoor een keer om.

Kook de rijst.

Verwarm de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak er de knoflook in tot geurig. Spoel de bonen af en laat uitlekken, doe in de pan en bak op middelhoog vuur al opscheppend om. Prak ze een beetje met een vork en breng op smaak met het paprikapoeder, de komijn en zout.

Meng de tomaten met de rode ui, het sap en rasp van de limoen en zout.

Zet de bloemkool, rijst, gebakken bonen, tomatensalsa en tabasco of chipotlesaus op tafel. Trek voorzichtig de sla­bladeren los van de krop – ze moeten heel blijven – was en droog ze. Zet ook op tafel. Laat iedereen zijn eigen sla­bladeren vullen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden