Zet de lege flessen maar klaar

Bij Libanon denken we niet meteen aan wijn. Het eerste wat opkomt is de invloed van Syrië, de strijd in de vluchtelingenkampen en de bomaanslagen in Beiroet.

En ook bij rode Libanon is de eerste associatie niet meteen 'wijn'. Ondanks alle turbulentie tiert de druif er toch welig. En deze fungeert niet louter als basismateriaal voor niemendalletjes in de plaatselijke herbergen.

Serge Hochar verbouwt tussen alle beschietingen door al decennia druiven voor rood, wit en rosé in de Bekaa Vallei. En tot op heden weet hij ook zijn wijnmakerij in de buitenwijken van Beiroet ongeschonden te houden. Het resultaat van zijn inspanningen brengt Hochar op de markt als Château Musar. Wijnen die bij de liefhebbers gretig aftrek vinden. Als deze zijn rood, wit en rosé tenminste kunnen vinden. Want Château Musar is zeldzaam. Niet dat er niet voldoende van geproduceerd wordt, maar meer omdat het transport uit Libanon niet altijd even eenvoudig is. Als ik mij niet vergis, hebben Pasteuning en Hart's Wijnhandel wat op voorraad. En ook op de wijnveilingen van Christie's of Glerum tref ik wel eens een kistje. De moeite van het bieden waard. Want vooral het rood van Musar (vaak een blend van cabernet sauvignon, cinsault en carignan) wordt beschouwd als klassieke' wereldtop, is uniek van smaak en stijl en verre van kostbaar.

Vooral dat laatste verdriet Hochar zeer. Hij vindt zijn wijnen 'belachelijk goedkoop'. Maar dat heeft hem er niet van weerhouden om recentelijk in het westen van de Bekaa nog zestig hectare aan te planten en om in Ghazir een nieuwe bottelarij te openen. Ook het wit van Musar is overigens niet te versmaden, maar deze wordt door zijn oxidatieve stijl gewoonlijk wat meer geapprecieerd door de geoefende wijndrinker. Vandaar waarschijnlijk dat Jonnie en Thérèse Boer deze als wijn namens hun restaurant De Librije hebben ingezet tijdens Lo Mejor de la Gastronomia 2008 in San Sebastian, een culinaire topbijeenkomst waar het driesterren echtpaar Nederland vertegenwoordigt.

Tot voor kort was Château Musar zo'n beetje de enig bekende Libanese wijn in den vreemde. Maar in die situatie is verandering aan het komen. In 2005 waren er zestien producenten in de Bekaa actief, maar daar is inmiddels al weer een handvol bijgekomen. En een aantal van hen produceert eveneens een exportwaardige kwaliteit.

In Engeland heeft bijvoorbeeld Château Kefraya het predikaat huiswijn van de Libanese restaurants afgeschud en wordt het zelfs in Michelin-zaken geschonken. Andere domeinen staan op het punt opgenomen te worden door de supermarkten. Al met al is de omzet in Engeland van Libanese wijnen de afgelopen jaren met tientallen procenten gestegen. Ook in Nederland liep ik laatst aan tegen een rode Libanees, de kwaliteit beviel mij zeer. Verrassenderwijs kreeg ik deze Clos St. Thomas 2001 Les Emirs aangereikt via een splinternieuw initiatief dat luistert naar de naam Vindict. Een internetoperatie van Huib Edixhoven, een jonge civiel-ingenieur die eerst in Nigeria baggerde en in Nederland aan de hsl mocht knutselen. Maar de wijn riep.

Met een mooie, doordachte website en daarachter een sympathieke bedrijfsvoering die de mogelijkheid biedt om per fles te bestellen. Rood, wit en rosé worden vervolgens geleverd in 'geprecyclede' emballage (Vindict spuit simpelweg zijn logo op al eerder gebruikte wijndozen), bezorgd in paarse Vespa bestelbrommers op een tijdstip dat het de wijnliefhebber schikt en bovendien worden lege flessen mee retour genomen.

Maar voor dat zover is, proef ik eerst de Clos St. Thomas, een blend van cabernet sauvignon en grenache. Dakpankleurig. De geur van tutti fruti en kersen, kaneel en vanille en nog zo wat specerijen. De wijn is exotisch, heeft zachte tannines en laat zich het beste omschrijven als een exotische Bordeaux. Voor ¿ 9,95 zet Vindict 'm op de stoep. Vergeet u de lege flessen niet klaar te zetten? (HAROLD HAMERSMA)

Vindict www.vindict.nl

(Château Musar in het restaurant drinken? Bezoek dan eens Cedars. Een nieuw en prachtig ontworpen Libanees restaurant aan de Heemstedestraat 80 in Amsterdam. Tel: 020-4820874 www.cedars.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden