Culinaire trend

Zelfs een koekje bij de koffie heet opeens een guilty pleasure

Culinair journalist Mara Grimm probeert wekelijks een culinaire trend boven tafel te krijgen. Deze week: Guilty Pleasures.

Mara Grimm
null Beeld x
Beeld x

Uitbuiken. Manlief. Intens genieten. Overnieuw. Uitprinten… Over sommige woorden en uitdrukkingen kan ik me enorm opwinden. Uiteraard kan er maar één de aller- aller-állerergste zijn. Dat is wat mij betreft guilty pleasure – zeker als het om eten gaat. Sterker nog: ik ben me al jaren aan het inhouden om niet iedereen die deze uitdrukking gebruikt verbaal op zijn bek te slaan.

Dat is tot dusver prima gelukt. Tot de PS-redactie me het thema voor de krant van deze week mailde: schaamte. Je schamen voor wat je eet is het meest bizarre wat je kunt doen. Toch doen we niet anders – en dat is grotendeels de schuld van de guilty pleasure-maffia.

Damesbladen, influencers, bloggers, journalisten of beter: iedereen die ook maar iets met media te maken heeft, is geneigd om alles waar meer dan anderhalve calorie in zit een guilty pleasure te noemen.

Dat impliceert dat je je schuldig zou moeten voelen als je ook maar een beetje geniet. Van een stuk cheesecake tot een fatsoenlijke lik mayo bij je gebakken aardappelen. Zelfs een koekje bij de koffie heet godbetert opeens een guilty pleasure.

De boodschap kan er bijna niet harder worden ingeramd: genieten is niet alleen ongezond, je wordt er ook nog eens dik en lelijk van.

Dat we in Nederland zo dol zijn op deze uitdrukking danken we ongetwijfeld aan het erfgoed van Calvijn, die vast vond dat je eet om te leven en niet leeft om te eten. Maar de goede man is inmiddels al 455 jaar morsdood, dus kunnen we inmiddels best hardop zeggen dat hij er flink naast zat – al was het alleen maar om onze verstandhouding met eten iets minder ongezond te maken.

Kijk maar eens op Instagram. Daar wemelt het van de meisjes die alles wat geen groen sapje is een guilty pleasure noemen. Om hun bizarre relatie met eten te verbloemen poseren ze regelmatig met een ijsje met vijf bolletjes of een joekel van een hamburger.

Klein detail: al die lekkere dingen worden steeds vaker alleen gekocht om mee te poseren en verdwijnen na één nephapje-voor-de-foto direct in de prullenbak. Opeten staat per slot van rekening garant voor schuld en schaamte. Het is de wereld op zijn kop. Want het weggooien van al die mooie gerechten, dáár zouden we ons pas voor moeten schamen.

Mara Grimm (1979) is culinair journalist en food trendwatcher. Elke woensdag schrijft ze een column over de laatste culinaire trends. Klik hier om haar andere columns te lezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden