null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Zelf drank maken is een steeds grotere trend aan het worden

PlusCulinaire trend

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: Château Maison.

Mara Grimm

Veruit het leukste product dat de Hema dit jaar lanceerde was de Make Your Own Wine-Kit, een kartonnen doos met een doe-het-zelfpakket om wijn mee te maken. De prijs, €32,50 euro voor vijf liter, leek me een prima deal, vooral omdat ik goede herinneringen bewaar aan de keer dat mijn ouders pruimenwijn maakten. Als kind stond ik met mijn blote voeten in een enorme zinken teil vol rijpe pruimen te stampen. Het gevoel van die geplette pruimen tussen je tenen, daar kan vrij weinig tegenop.

Zo’n herinnering wilde ik mijn stiefdochter ook geven. En aangezien ze sinds ze 21 is de rest van de familie met twee vingers in haar neus onder tafel drinkt, vond ik het de hoogste tijd dat ze zou leren hoe wijn eigenlijk wordt gemaakt.

Enfin. In de doos van de Hema zat geen zinken teil, geen rijp fruit en eigenlijk überhaupt niets wat eruit zag alsof je er met je blote voeten in kon gaan staan. Sterker: toen we alles op tafel hadden uitgesteld leek mijn keuken meer op een xtc-lab dan op een wijnchateau. Een plastic emmer, een busje roze poeder, zakjes met poeders en zakjes met vloeistoffen, een plastic slang… Met een beetje creativiteit kon je hier vast een stoma of een paar pilletjes mee maken, maar wijn? Ja dus.

Nadat we alles eerst hadden ontsmet met een roze poedertje waarmee we zonder twijfel ook de katten hadden kunnen omleggen, ging het druivensapconcentraat samen met wat water, suiker, wijngist en eikenspaanders in de emmer. Goed roeren en het grote wachten kon beginnen. Ik had zo mijn twijfels, want een week lang stond er op de ijskast een emmer met iets wat veel te geel was om wijn te zijn. Na die week ging er nog meer suiker en klaringsmiddel door en moesten we nog drie dagen wachten.

De herinnering aan het pruimenstampen was inmiddels verder weg dan ooit, maar leuk was het wél. Bovendien: op sinterklaasavond hadden we behalve kilo’s pepernoten ook een doos waaruit we liters van onze eigen wijn konden tappen. Château Maison bleek geen vinologisch wonder, maar omdat we ons op het ergste hadden ingesteld, viel het reuze mee. Althans: dat vonden wij.

De volgende dag liet ik de wijn proeven aan een van de beste sommeliers van de stad: Job Seuren van restaurant Zoldering in de Utrechtsestraat. Volgens Job rook onze wijn naar snoepbanaantjes, sulfiet en stopverf. De eerste slok vond hij nog best oké vanwege de zachtheid en het kleine zoetje, maar daarna was hij vooral droog, nep en plakkerig. Kortom: Job vond het een hele prestatie dat we de halve doos hadden leeggedronken.

Gelukkig krijgen we in het nieuwe jaar nog kansen genoeg om iets te maken wat Job wél lekker vindt. Zelf drank maken is namelijk een steeds grotere trend aan het worden. Bierkits zijn er al een tijdje, maar tegenwoordig wordt er behalve wijn ook volop gin, kombucha en kefir thuis gemaakt. Daar ga ik me in het nieuwe jaar dus op storten. Maar eerst een zinken teil zoeken.

Mara Grimm (1979) is culinair journalist en food trendwatcher. Elke woensdag schrijft ze een column over de laatste culinaire trends. Klik hier om haar andere columns te lezen.

Mara Grimm. Beeld Imke Panhuijzen
Mara Grimm.Beeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden