Plus

Zaterdagochtend

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11:00

Kenny Nagelkerke (33), fotograaf en belichter op filmsets, Vrolikstraat, Oost

“Op zaterdagochtend ontbijten we vaak laat en uitgebreid, eigenlijk is het meer een brunch.” De ballonnen van hun trouwdag, een week geleden, staan nog overeind als het pasgetrouwde stel, Kenny en zijn vrouw Catherine Wolf (31, persvoorlichter), aan tafel gaat. Eerst is Kenny naar de bakker gegaan om broodjes en beleg te halen. Door zijn onregelmatige werktijden en Catherine’s drukke week, is de zaterdagochtend om samen te zijn. Na het ontbijt gaan ze naar de Dappermarkt om boodschappen te doen.

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 10:00 uur

Esther Somers (44), CommunicatieprofessionalPrinseneiland, Centrum

“Op zaterdag slapen we meestal uit. We starten rustig op na een drukke werkweek.” Het tijdstip is afhankelijk van hoe de vrijdagavond is verlopen; dan gaan Somers en haar man Jan Keijenberg (46, horecaondernemer) geregeld uit. “Als het mooi weer is, gaan we vaak zwemmen in onze gracht. We wonen hier al tien jaar en zijn verliefd op het uitzicht. Mijn zoon Mels van acht en dochter Denne van zes maak je dan ook niet blij met een ritje naar Zandvoort. Laatst zeiden ze: ‘We hebben toch een zwembad voor de deur?’”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 9:30 uur

Anthonie Malawauw (31), Jongerenwerker, 2e Kekerstraat, Zuidoost

Ontbijten, bankhangen en spelen. Dat is waar de zaterdagochtend om draait bij Anthonie, Deborah (29) en hun kinderen Kenzo (2) en Kimorah (6 maanden). Ontbijten doen ze tussen het spelen door met een broodje op de bank. “De bank staat tijdens het ontbijt en de lunch centraal, ’s avonds eten we aan tafel.” Ook de rest van de dag wordt er flink gespeeld. Na de boodschappen gaat het gezin naar buiten of naar een speelparadijs. “Zondag ben ik aan het werk, daarom is de zaterdag voor mijn gezin.”­

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.00 uur

Marc-Etienne Kok (37), Bankier bij ABN Amro, Heemstedestraat, Zuid

Na een lange werkweek als bankiers, hebben Marc-Etienne en zijn vrouw Rianne (29) eindelijk een ochtend samen met hun dochter Viënne (5 maanden). “Zaterdag worden we wakker om Viënne eten te geven, en dan proberen we nog zo lang mogelijk uit te slapen. Het fijnst is een hele dag zonder programma, zodat niks moet en we kunnen genieten van elkaar.” 

Deze keer is daar geen tijd voor, want Marc-Etienne heeft vanmiddag zijn laatste tenniswedstrijd van het seizoen. Rianne en Viënne komen natuurlijk wel even kijken.

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 07.00 uur

Jolanda Reis (40), People operations managerFresiastraat, Badhoevedorp

“Op zaterdag staan we rond half zeven op omdat mijn oudste dochter, Anna-Sira van 5, zwemles heeft in Hoofddorp.” Man Matthijs (41) haalt de kleintjes, Noah-Rey (2) en Esther-Lynn (6 maanden), uit bed. 

Reis vindt het belangrijk om met het gezin te ontbijten. “Dit zijn de momenten dat je écht contact hebt en terug kan kijken op de week. Het weekend draait voor ons om samen zijn en leuke dingen doen.” En de nagellak? “Die heeft Anna-Sira ooit gekregen. Af en toe lakken de kinderen de nagels van Matthijs.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.30 uur

Winnie Bosch (51)Talentscout, Lekstraat, Rivierenbuurt

Winnie Bosch en haar vriend Tony Kam (56, gitaardocent) beginnen de zaterdag altijd op dezelfde plek: bij Winnie thuis, bij het raam. “Tony speelt dan uit zijn hoofd een meditatie. Hij speelt niet echt liedjes, maar klanken. Mijn hond Pip (6) en ik worden daar heel rustig van.”

Na de meditatie pakken Bosch en Kam de fiets. “Sinds we elkaar kennen, bijna twee jaar nu, laat ik hem de hele stad zien. Hij woont in Brabant, dus voor hem is het allemaal nieuw: terrasje pakken, buiten lunchen. Daar genieten we op zaterdag altijd van.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.00 uur

Naduah Bronsveld (28), sommelier, Slaakstraat, Rivierenbuurt

Naduah ontbijt regelmatig op zaterdag bij haar ouders Eric (62) en Sandra (56), maar vandaag is het extra bijzonder. “Voor mijn bruiloft dit pinksterweekend is het huis omgetoverd tot een waar ontbijt-bruiloft-knutselfeest. Terwijl zusje Lotte (26) nog wat eet (altijd als laatste), is Naduahs moeder druk in de weer met haar lijmpistool om de geschenkjes af te maken. “We hebben 161 sleutelhangers gemaakt met daarin gegraveerde bedankteksten. Links op tafel liggen de krijtbordjes met de namen van alle gasten.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 11.30 uur: Weesperzijde, Oost

Het liefst slaapt Barnaart uit op zaterdag. Ze begint de dag in haar pyjama op de bank, met eenhoornsloffen aan de voeten. “Mijn naam betekent eenhoorn in het oud-Samisch. Elk jaar krijg ik dan ook allemaal eenhoornspullen van mijn leerlingen.” Een uitgebreid ontbijt met pancakes op schoot is haar favoriet. Barnaart: “Om een beetje op gang te komen.” In de middag gaat ze graag op stap met vrienden. Naar het Vondelpark of ergens in de stad een voorstelling meepakken. Of ze bezoekt haar moeder in de Achterhoek. 

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.00 uur: Spiegelgracht, Centrum

Alex de Sain begint de zaterdagochtend met suppen op de Spiegelgracht: “Dan ben ik de rondvaartboten voor en zitten we elkaar niet in de weg.” Zijn favoriete plek om te suppen? De Sain: “Tahiti, maar Amsterdam heeft natuurlijk andere charmes.” Om deze te behouden, neemt De Sain een mandje mee om onderweg plastic uit de grachten te halen. Peddelen op de grachten, dat blijft niet onopgemerkt. “Toeristen maken vaak foto’s en als ik over het Leidseplein loop met mijn plank, word ik vaak raar aangekeken.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 09.18 uur: Tweede Leliedwarsstraat in het Centrum

Carine Goekoop (52): “Als het mooi weer is, sta ik elke zaterdag om 9 uur op dit dakterras mijn oefeningen te doen. Daarna geef ik les bij de yogaschool om de hoek.” Pas na haar werk gaat ze ontbijten, want voor de yogales eet Goekoop enkel een banaan. “Als ik thuiskom, ontbijt ik met wie er thuis is, bijvoorbeeld mijn vriend of mijn zoon. Het is best indrukwekkend hoeveel ik dan eet. Ik pak het uitgebreid aan: yoghurt met muesli en fruit, een gekookt eitje, vers stokbrood, kaas, croissants. De hele rataplan.” 

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 08:10 uur, Herensingel in Weesp

In het weekend zijn Werner Taube Petrignani (45, freelance IT-er) en zijn vrouw Annemieke (43, astrochemicus) al vanaf half zeven in de weer om zoon Julien (9) voor te bereiden op klarinetles. Dochter Amelie (7) moet schaatsen in Utrecht en de jongste, Eloïse (3), naar zwemles. Zaterdagmiddag komt het gezin bij elkaar voor een spelletje Sealife of Monopoly. Werner: “Of kwartet, dat is erg populair bij de kinderen.” Het schilderij boven de bank is een echte Jan Dekker en betekent veel voor Werner en Annemieke. “Het stelt de verschillende stadia van het leven voor.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11:00 uur, Schinkelkade in Zuid

Idris Sprenger (links) en Flores Waalewijn (30) zijn halfbroers en spreken vaak op zaterdagochtend af om de voortgang van hun bedrijf te bespreken bij een ontbijtje. Daarna gaan ze sporten. Sprenger: “We hebben allebei aan vechtsport gedaan, dat verklaart misschien ook het stoeien en mijn inbreng voor het huis: de krachtige tijgerfoto.” De foto’s in de vensterbank zijn vakantiekiekjes. Sprenger: “Mijn vriendin en ik proberen elk jaar op vakantie te gaan: naar Kreta of Spanje.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 9.00 uur, Houthavenkade in het Centrum

De eerste keer buiten ontbijten: Joost, zijn vrouw Joyce Daamen (40, eindredacteur), Koosje (3, links) en Isa (5) zijn blij dat het weer kan. “Joyce heeft groenere vingers dan ik, dus ik houd de kinderen in het gareel en zorg voor het ontbijt, terwijl zij het onkruid uit de potten trekt. Op zaterdag blijven we thuis tot de kinderen het niet meer trekken. Dan gaan we naar de markt of een supermarkt. Altijd een supermarkt met een speeltuin ernaast, dan blijft Joyce daar met de kinderen en doe ik boodschappen.” 

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.00 uur, Holendrechtstraat in de Rivierenbuurt

Lieve de Groot staat op het punt de Rivierenbuurt te verlaten. De Groot: “Dit was tijdelijk. In Zuidoost, waar ik nu naartoe ga, heb ik een kamer tot eind mei. Ik hoop snel een vaste plek te vinden.” De lamp en de tafel zijn van de vaste bewoner, maar de gitaar gaat mee. De Groot: “Mijn vader leerde mij spelen vanaf mijn tiende en ik heb sindsdien altijd doorgeoefend.” De narcissen heeft ze van haar zus gekregen voor in de nieuwe kamer. En de pot amandelpasta? De Groot lacht. “Die is ook van mij, het is mijn favoriete broodbeleg.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 8.30 uur, Krasseurstraat in Noord

Op zaterdagochtend is peuterhockey in de Watergraafsmeer vaste prik voor Roos Lek en oudste zoon Julian (3). “Mijn broer woont daar in de buurt. De neefjes zitten samen op hockey en wij hebben het gezellig langs de lijn.” Haar man Daan van Leeuwen (38), zorgcoördinator, en Otto (1) blijven thuis of gaan zwemmen. De oude houten speelgoedkist komt bij opa en oma vandaan: “Daar hebben we zelf nog wel mee gespeeld.” Naast gastouder is Lek botanist. Ze lacht en zegt: “Maar het is toeval dat we allebei een plantenprint dragen hoor.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 11.00 uur, Bijlmerplein in Zuidoost

Liselotte Romana maakt haar zoontje Jenoah (5) klaar om naar voetbal te gaan. Romana: “Zijn haar doe ik altijd met gel in een staartje, zodat het niet in zijn ogen komt.” Intussen speelt hij spelletjes op de iPad, al blijven treintjes en auto’s zijn favorieten. Wat Jenoah later wil worden? Buschauffeur, rapper of voetballer bij PSV. Romana: “We wonen naast de Arena, maar hij is toch voor PSV. Ik begrijp het ook niet.” Na het voetballen bezoeken ze familie. “We gaan langs bij mijn oma, zijn overgrootoma, die woont hier in de buurt.

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 12.00 uur, Bos en Lommerplein in West

Rond acht uur zit de familie Kartosen-Wong op zaterdag al aan het ontbijt, omdat Sam-Ming (4) en Indra (3 maanden) vinden dat ze dan wel genoeg hebben geslapen. Daarna gaan Reza en editor en mediamaker Chee-Han (37) met de kinderen wandelen langs de Bos en Lommerweg, met een tussenstop bij de speeltuin. Dan is het alweer tijd voor de lunch. Deze keer eten ze dimsum thuis, maar meestal strijkt het gezin neer bij een dimsumrestaurant waar ze altijd wel kennissen of vrienden tegenkomen. Steevast op zaterdag, want op zondag is het er te druk.

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 10.00 uur, Nigellestraat in Noord

“Op zaterdag ontbijten we, we spelen – om die schommel is af en toe wat strijd – en lezen de krant. Met muziek op, vandaag Nielson, dat vinden Wiene (8, rechts) en Marie (6) leuk.” Evianne Lamme (op de bank) en Kim Zonneveld (39, artistiek directeur) hebben met de kinderen een druk programma: kinderfeestjes, afzwemmen, theatervoorstellingen, boodschappen en twee keer ontbijten. “We eten vaak al iets kleins om 7 uur, en dan om half 10 met z’n allen lekkere broodjes. Tussen zeven en negen is iedereen wel wakker.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden