Plus

Zaterdagochtend

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.00 uur

Carla Rietveld (51), Eigenaar kapperszaakAdmiraal de Ruijterweg, West

Normaal is het gezin op zaterdag om zeven uur wakker, want Carla, René Sneek (60) en Jerry Ornek (54) runnen samen een kapperszaak. Maar vandaag zijn ze vrij en dus samen met kinderen Kalil (10) en Kenzo (13). Carla is moeder van beide kinderen, René is vader van Kalil, en Jerry van Kenzo. Rietveld: “We zijn bevriend geraakt, hebben toen samen de kapperszaak opgezet en vervolgens kwamen de kinderen.” René en Jerry zijn een stel en hebben hun eigen verdieping met de kinderen, Carla heeft de verdieping daarboven. Carla: “Dit werkt goed. Het is niet dat ik een kinderwens had en zij er toevallig waren: dit is gewoon wat het is.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.25 uur

Harry Koster (56), Strategisch adviseur, Raad voor de Rechtspraak, Van Boshuizenstraat, Buitenveldert

Normaal gesproken ziet de zaterdag van Harry Koster en Robbert den Doop (56), mede-eigenaar Sport Massage Gallery, er wat anders uit dan vandaag. Dan slapen ze heerlijk uit, ontbijten ze uitgebreid en gaan ze in de middag naar de film. Vandaag heeft Den Doop eerst een afspraak met een klant en vliegt hij later op de dag als steward, zijn andere baan, naar Porto. “We liggen het liefst languit op de bank om te genieten van het uitzicht op onze tuin of lezen onder het genot van een kop koffie een boek,” zegt Koster. “Gelukkig kunnen we nu nog lekker een paar uurtjes onthaasten en de krant lezen.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 12.00 uur

Eva Rademaker (25), eigenaar Mond tot Mond Catering. Marnixstraat, Jordaan

Op zaterdagochtend was het altijd uitslapen voor Eva Rademaker en Daan Ubachs (32), eigenaar van kledingmerk Unrobe. Maar sinds een week worden ze gewekt: Keesje (12 weken) komt dan om aandacht bedelen. Rademaker: “Ze komt ons wakker maken en we moeten dan echt met haar spelen.” Dat doen ze met liefde. Rademaker heeft net een eigen cateringbedrijf, dus na een bezoek aan broodjeszaak JWO volgt een rondje over de Noordermarkt om inspiratie op te doen. Maar ze kopen daar ook graag verse oesters om ter plekke op te eten: het is tenslotte zaterdag.

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 09.00 uur

Marco Baay (49), sound designer. Krijn Taconiskade, IJburg

Om de week vindt bij Marco Baay ‘het voetbalgebeuren’ plaats. Vandaag voetbalt zoon Seth (11) om tien uur, daarna is dochter Kate (14) aan de beurt. Dat is wel een beetje haasten op de zaterdagochtend. Baay coacht het team van zijn dochter en checkt tijdens het ontbijt nog even de opstelling. De sporttassen worden gecontroleerd op de juiste kleren en de juiste scheenbeschermers, want het kan zijn dat die nog bij hun moeder liggen. Baay: “Om het weekend zijn ze bij mij. Dan bak ik eitjes en daarna gaan we voetballen.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.20 uur

Marjolein Goedhardt-Westerbaan (40), marketingmanager bij Knoopkruid, Diemen

De zaterdagochtenden van de familie Goedhardt zijn druk en gezellig. Kinderen Olivier (6), Yvette (5) en Lucas (3) zijn al uren wakker en hebben ondertussen hutten gebouwd en spelletjes gedaan. Ook is het beste vriendinnetje van Yvette op bezoek, om samen koekjes te bakken. Bij de ontdekking dat de melk en eieren op zijn, zag Marjolein een mooi moment om op de fiets te stappen. Vanwege een lekke band en vier ongeduldige kinderen schiet man Kay (41) te hulp. Tijdens dit soort momenten denkt ze vaak ‘adem in, adem uit’, maar ze geniet ook van het gezellige, chaotische ervan.

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.25 uur

Claire Bloemendaal (33), connector bij Fronteer Osdorperweg, Sloten

Voor Claire en vriend Marc van der Hulst (37), industry manager travel bij Google, is het absoluut geen normale zaterdag. Slingers worden opgehangen en familie komt langs, want Wies (2) is jarig. Dat wordt met mooi weer natuurlijk in de nieuwe tuin gevierd: in april is het gezin vanuit de Rivierenbuurt verhuisd naar het ruimere Sloten. ”We horen hier vogels in plaats van trams!” Buiten de Ring is het leven ook mooi, en dat moet de wereld weten. “We hopen op deze manier leuke mensen aan te trekken.” 

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.30 uur

Stephan Komduur (24) Presentator NPO Radio 1Eerste Van Swindenstraat, Oost

Stephan staat zaterdag rond negen uur op. Vaak veel eerder dan zijn huisgenoten. Dan gaat hij meestal naar Bar Botanique aan het einde van de straat om de krant te lezen en koffie te drinken. “Als ik rond elf uur terug ben in huize ‘Swindoe’ vinden we vaak de tijd om samen te ontbijten of nog een bakkie te drinken.” De rest van de middag gebruikt Stephan om zijn radioprogramma van die avond voor te bereiden, terwijl huisgenoot Laura (22, bij het aanrecht) in de middag wat studeert en Guusje (23) met haar vriend op pad gaat. 

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.00 uur

Jasper Hink (39), Projectleider infrastructuur, Martinus Jan Langeveldstraat, Nieuw-West

In de zomer zijn de zaterdagochtenden van de familie Hink ­ontspannen. Madalena Araujo-Hink (43), de Portugese vrouw van Jasper, maakt dan pastéis de nata, een zoet Portugees bladerdeegtaartje met melk, room en nootmuskaat. Waar er normaal gesproken snel ontbeten wordt om zoon Afonso (6) naar Portugese les te brengen, mocht hij deze keer de dag beginnen met een ijsje. Als alle boodschappen zijn gedaan en er is tijd over, dan rijdt Jasper nog graag even een rondje op de Ducati die hij sinds een paar maanden heeft.

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 08.15 uur

Beppie Nieuwenhuijs (77)GepensioneerdKostverlorenstraat, West

Beppie Nieuwenhuijs begint haar zaterdagochtend met een ritueel: douchen en ontbijten. Aan twee bruine boterhammen met kaas en rookvlees of rosbief heeft ze genoeg. Na het ontbijt maakt ze graag even schoon. “Het glimt hier altijd. ‘Hoe doe je dat toch?’ vragen mensen. Ik kan niet tegen vuil aankijken.” Op de kast staan wel veertig kristallen karaffen. “Ik had een porselein- en kristalwinkel. Mijn hobby is verzamelen.” Dan is het tijd voor koffie, met bovenbuurvrouw Lydia. “Daarna struinen we de markt in de Jordaan af.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.00 uur

Ronald Dorenbosch (53), stadsgids Jordaan en sportinstructeur, Westerdok, Centrum

Ronald Dorenbosch eet ’s ochtends wat fruit, gaat daarna een uurtje wandelen met zijn hond en begint rond tien uur zijn eerste rondleiding door de Jordaan. “Ik zag altijd die rondleiders met groepjes toeristen in de stad – zo leuk. Zo’n tien jaar geleden kwam ik op het idee ook rondleidingen te geven.” Voor Dorenbosch is het geen werk, meer een liefhebberij. “Ik ben geboren en getogen in de Jordaan, en vertel mensen graag leuke feitjes en weetjes.” Zijn favoriete plek? “De Palmgracht, daar ben ik geboren. Ik laat graag mijn straat zien.” 

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11:00 uur

Nora Veerman (24), Afgestudeerd Fashion Studies, Oostzanerdijk, Noord

Zoals gewoonlijk heeft iedereen zijn eigen plan op zaterdag­ochtend. Veerman (links) en haar zeven vrouwelijke huisgenoten hebben allemaal een druk leven; hun agenda’s lopen daardoor niet gelijk. “Toch vinden we momentjes om met elkaar te zijn.” Veerman heeft deze ochtend toevallig een koffiemomentje met huis­genoten Alma (27, midden) en Eefje (26). Eefje gaat zo boodschappen doen en Alma is net terug van haar werk. “Maar deze groepjes wisselen, de volgende keer zit ik met ande­­ren gezellig te kletsen.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10:30 uur

Denise Rosenboom (40), KunstenaarGeldersekade, Centrum

Om de dag te beginnen heeft Rosenboom één ding nodig: een kan sterke koffie. “Alleen als ik zin heb, neem ik ’s ochtends een cracker.” Met mooi weer zit ze graag buiten. “Deze buurt zit veel op de stoep. Overdag maar ook ’s avonds om wijntjes met elkaar te drinken. Het is hier altijd druk. Als ik voor de deur zit, komen er vaak bekenden voorbij gefietst.” Na de koffie werkt Rosenboom in haar atelier. “Ik ben de ontwerper van de vulvakettingen die voor het raam hangen. Mensen zijn altijd verbaasd als ze voor de eerste keer langslopen.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10:30 uur

Jaap ter Hal (81), Gepensioneerd, Berberisstraat, Bloemenbuurt

Om half negen staan Jaap en Jopie ter Hal (79) op en ontbijten met mooi weer in de tuin. “Ik heb de groenste vingers van ons tweeën,” zegt Jaap. Nadat de weekendboodschappen zijn gedaan, brengt het stel de middag graag door in hun volkstuin. “Tuinieren is een fijne bezigheid, alle moeite die je in de planten steekt, zie je terug in hoe ze groeien. Nu heb ik alleen nog een siertuin. Ik verbouwde vroeger ook groenten, maar die koop ik nu gewoon in de supermarkt. Dat is goedkoper en ik ben niet van de oogst afhankelijk.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11:00

Kenny Nagelkerke (33), fotograaf en belichter op filmsets, Vrolikstraat, Oost

“Op zaterdagochtend ontbijten we vaak laat en uitgebreid, eigenlijk is het meer een brunch.” De ballonnen van hun trouwdag, een week geleden, staan nog overeind als het pasgetrouwde stel, Kenny en zijn vrouw Catherine Wolf (31, persvoorlichter), aan tafel gaat. Eerst is Kenny naar de bakker gegaan om broodjes en beleg te halen. Door zijn onregelmatige werktijden en Catherine’s drukke week, is de zaterdagochtend om samen te zijn. Na het ontbijt gaan ze naar de Dappermarkt om boodschappen te doen.

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 10:00 uur

Esther Somers (44), CommunicatieprofessionalPrinseneiland, Centrum

“Op zaterdag slapen we meestal uit. We starten rustig op na een drukke werkweek.” Het tijdstip is afhankelijk van hoe de vrijdagavond is verlopen; dan gaan Somers en haar man Jan Keijenberg (46, horecaondernemer) geregeld uit. “Als het mooi weer is, gaan we vaak zwemmen in onze gracht. We wonen hier al tien jaar en zijn verliefd op het uitzicht. Mijn zoon Mels van acht en dochter Denne van zes maak je dan ook niet blij met een ritje naar Zandvoort. Laatst zeiden ze: ‘We hebben toch een zwembad voor de deur?’”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 9:30 uur

Anthonie Malawauw (31), Jongerenwerker, 2e Kekerstraat, Zuidoost

Ontbijten, bankhangen en spelen. Dat is waar de zaterdagochtend om draait bij Anthonie, Deborah (29) en hun kinderen Kenzo (2) en Kimorah (6 maanden). Ontbijten doen ze tussen het spelen door met een broodje op de bank. “De bank staat tijdens het ontbijt en de lunch centraal, ’s avonds eten we aan tafel.” Ook de rest van de dag wordt er flink gespeeld. Na de boodschappen gaat het gezin naar buiten of naar een speelparadijs. “Zondag ben ik aan het werk, daarom is de zaterdag voor mijn gezin.”­

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11.00 uur

Marc-Etienne Kok (37), Bankier bij ABN Amro, Heemstedestraat, Zuid

Na een lange werkweek als bankiers, hebben Marc-Etienne en zijn vrouw Rianne (29) eindelijk een ochtend samen met hun dochter Viënne (5 maanden). “Zaterdag worden we wakker om Viënne eten te geven, en dan proberen we nog zo lang mogelijk uit te slapen. Het fijnst is een hele dag zonder programma, zodat niks moet en we kunnen genieten van elkaar.” 

Deze keer is daar geen tijd voor, want Marc-Etienne heeft vanmiddag zijn laatste tenniswedstrijd van het seizoen. Rianne en Viënne komen natuurlijk wel even kijken.

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 07.00 uur

Jolanda Reis (40), People operations managerFresiastraat, Badhoevedorp

“Op zaterdag staan we rond half zeven op omdat mijn oudste dochter, Anna-Sira van 5, zwemles heeft in Hoofddorp.” Man Matthijs (41) haalt de kleintjes, Noah-Rey (2) en Esther-Lynn (6 maanden), uit bed. 

Reis vindt het belangrijk om met het gezin te ontbijten. “Dit zijn de momenten dat je écht contact hebt en terug kan kijken op de week. Het weekend draait voor ons om samen zijn en leuke dingen doen.” En de nagellak? “Die heeft Anna-Sira ooit gekregen. Af en toe lakken de kinderen de nagels van Matthijs.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.30 uur

Winnie Bosch (51)Talentscout, Lekstraat, Rivierenbuurt

Winnie Bosch en haar vriend Tony Kam (56, gitaardocent) beginnen de zaterdag altijd op dezelfde plek: bij Winnie thuis, bij het raam. “Tony speelt dan uit zijn hoofd een meditatie. Hij speelt niet echt liedjes, maar klanken. Mijn hond Pip (6) en ik worden daar heel rustig van.”

Na de meditatie pakken Bosch en Kam de fiets. “Sinds we elkaar kennen, bijna twee jaar nu, laat ik hem de hele stad zien. Hij woont in Brabant, dus voor hem is het allemaal nieuw: terrasje pakken, buiten lunchen. Daar genieten we op zaterdag altijd van.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.00 uur

Naduah Bronsveld (28), sommelier, Slaakstraat, Rivierenbuurt

Naduah ontbijt regelmatig op zaterdag bij haar ouders Eric (62) en Sandra (56), maar vandaag is het extra bijzonder. “Voor mijn bruiloft dit pinksterweekend is het huis omgetoverd tot een waar ontbijt-bruiloft-knutselfeest. Terwijl zusje Lotte (26) nog wat eet (altijd als laatste), is Naduahs moeder druk in de weer met haar lijmpistool om de geschenkjes af te maken. “We hebben 161 sleutelhangers gemaakt met daarin gegraveerde bedankteksten. Links op tafel liggen de krijtbordjes met de namen van alle gasten.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 11.30 uur: Weesperzijde, Oost

Het liefst slaapt Barnaart uit op zaterdag. Ze begint de dag in haar pyjama op de bank, met eenhoornsloffen aan de voeten. “Mijn naam betekent eenhoorn in het oud-Samisch. Elk jaar krijg ik dan ook allemaal eenhoornspullen van mijn leerlingen.” Een uitgebreid ontbijt met pancakes op schoot is haar favoriet. Barnaart: “Om een beetje op gang te komen.” In de middag gaat ze graag op stap met vrienden. Naar het Vondelpark of ergens in de stad een voorstelling meepakken. Of ze bezoekt haar moeder in de Achterhoek. 

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.00 uur: Spiegelgracht, Centrum

Alex de Sain begint de zaterdagochtend met suppen op de Spiegelgracht: “Dan ben ik de rondvaartboten voor en zitten we elkaar niet in de weg.” Zijn favoriete plek om te suppen? De Sain: “Tahiti, maar Amsterdam heeft natuurlijk andere charmes.” Om deze te behouden, neemt De Sain een mandje mee om onderweg plastic uit de grachten te halen. Peddelen op de grachten, dat blijft niet onopgemerkt. “Toeristen maken vaak foto’s en als ik over het Leidseplein loop met mijn plank, word ik vaak raar aangekeken.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 09.18 uur: Tweede Leliedwarsstraat in het Centrum

Carine Goekoop (52): “Als het mooi weer is, sta ik elke zaterdag om 9 uur op dit dakterras mijn oefeningen te doen. Daarna geef ik les bij de yogaschool om de hoek.” Pas na haar werk gaat ze ontbijten, want voor de yogales eet Goekoop enkel een banaan. “Als ik thuiskom, ontbijt ik met wie er thuis is, bijvoorbeeld mijn vriend of mijn zoon. Het is best indrukwekkend hoeveel ik dan eet. Ik pak het uitgebreid aan: yoghurt met muesli en fruit, een gekookt eitje, vers stokbrood, kaas, croissants. De hele rataplan.” 

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 08:10 uur, Herensingel in Weesp

In het weekend zijn Werner Taube Petrignani (45, freelance IT-er) en zijn vrouw Annemieke (43, astrochemicus) al vanaf half zeven in de weer om zoon Julien (9) voor te bereiden op klarinetles. Dochter Amelie (7) moet schaatsen in Utrecht en de jongste, Eloïse (3), naar zwemles. Zaterdagmiddag komt het gezin bij elkaar voor een spelletje Sealife of Monopoly. Werner: “Of kwartet, dat is erg populair bij de kinderen.” Het schilderij boven de bank is een echte Jan Dekker en betekent veel voor Werner en Annemieke. “Het stelt de verschillende stadia van het leven voor.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 11:00 uur, Schinkelkade in Zuid

Idris Sprenger (links) en Flores Waalewijn (30) zijn halfbroers en spreken vaak op zaterdagochtend af om de voortgang van hun bedrijf te bespreken bij een ontbijtje. Daarna gaan ze sporten. Sprenger: “We hebben allebei aan vechtsport gedaan, dat verklaart misschien ook het stoeien en mijn inbreng voor het huis: de krachtige tijgerfoto.” De foto’s in de vensterbank zijn vakantiekiekjes. Sprenger: “Mijn vriendin en ik proberen elk jaar op vakantie te gaan: naar Kreta of Spanje.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 9.00 uur, Houthavenkade in het Centrum

De eerste keer buiten ontbijten: Joost, zijn vrouw Joyce Daamen (40, eindredacteur), Koosje (3, links) en Isa (5) zijn blij dat het weer kan. “Joyce heeft groenere vingers dan ik, dus ik houd de kinderen in het gareel en zorg voor het ontbijt, terwijl zij het onkruid uit de potten trekt. Op zaterdag blijven we thuis tot de kinderen het niet meer trekken. Dan gaan we naar de markt of een supermarkt. Altijd een supermarkt met een speeltuin ernaast, dan blijft Joyce daar met de kinderen en doe ik boodschappen.” 

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend, 10.00 uur, Holendrechtstraat in de Rivierenbuurt

Lieve de Groot staat op het punt de Rivierenbuurt te verlaten. De Groot: “Dit was tijdelijk. In Zuidoost, waar ik nu naartoe ga, heb ik een kamer tot eind mei. Ik hoop snel een vaste plek te vinden.” De lamp en de tafel zijn van de vaste bewoner, maar de gitaar gaat mee. De Groot: “Mijn vader leerde mij spelen vanaf mijn tiende en ik heb sindsdien altijd doorgeoefend.” De narcissen heeft ze van haar zus gekregen voor in de nieuwe kamer. En de pot amandelpasta? De Groot lacht. “Die is ook van mij, het is mijn favoriete broodbeleg.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 8.30 uur, Krasseurstraat in Noord

Op zaterdagochtend is peuterhockey in de Watergraafsmeer vaste prik voor Roos Lek en oudste zoon Julian (3). “Mijn broer woont daar in de buurt. De neefjes zitten samen op hockey en wij hebben het gezellig langs de lijn.” Haar man Daan van Leeuwen (38), zorgcoördinator, en Otto (1) blijven thuis of gaan zwemmen. De oude houten speelgoedkist komt bij opa en oma vandaan: “Daar hebben we zelf nog wel mee gespeeld.” Naast gastouder is Lek botanist. Ze lacht en zegt: “Maar het is toeval dat we allebei een plantenprint dragen hoor.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 11.00 uur, Bijlmerplein in Zuidoost

Liselotte Romana maakt haar zoontje Jenoah (5) klaar om naar voetbal te gaan. Romana: “Zijn haar doe ik altijd met gel in een staartje, zodat het niet in zijn ogen komt.” Intussen speelt hij spelletjes op de iPad, al blijven treintjes en auto’s zijn favorieten. Wat Jenoah later wil worden? Buschauffeur, rapper of voetballer bij PSV. Romana: “We wonen naast de Arena, maar hij is toch voor PSV. Ik begrijp het ook niet.” Na het voetballen bezoeken ze familie. “We gaan langs bij mijn oma, zijn overgrootoma, die woont hier in de buurt.

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 12.00 uur, Bos en Lommerplein in West

Rond acht uur zit de familie Kartosen-Wong op zaterdag al aan het ontbijt, omdat Sam-Ming (4) en Indra (3 maanden) vinden dat ze dan wel genoeg hebben geslapen. Daarna gaan Reza en editor en mediamaker Chee-Han (37) met de kinderen wandelen langs de Bos en Lommerweg, met een tussenstop bij de speeltuin. Dan is het alweer tijd voor de lunch. Deze keer eten ze dimsum thuis, maar meestal strijkt het gezin neer bij een dimsumrestaurant waar ze altijd wel kennissen of vrienden tegenkomen. Steevast op zaterdag, want op zondag is het er te druk.

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 10.00 uur, Nigellestraat in Noord

“Op zaterdag ontbijten we, we spelen – om die schommel is af en toe wat strijd – en lezen de krant. Met muziek op, vandaag Nielson, dat vinden Wiene (8, rechts) en Marie (6) leuk.” Evianne Lamme (op de bank) en Kim Zonneveld (39, artistiek directeur) hebben met de kinderen een druk programma: kinderfeestjes, afzwemmen, theatervoorstellingen, boodschappen en twee keer ontbijten. “We eten vaak al iets kleins om 7 uur, en dan om half 10 met z’n allen lekkere broodjes. Tussen zeven en negen is iedereen wel wakker.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden