Zaterdagochtend

Zaterdagochtend

Marijn Scheeres portretteert Amsterdamse huishoudens tijdens hun zaterdagochtend.Ook meedoen? Stuur dan nu een mail met de samenstelling van je huishouden en een korte beschrijving van hoe je zaterdagochtend er uit ziet naar zaterdagochtend@parool.nl.

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 10.30 uur

Margreet Ligthart (58), horecaondernemer. Sloterweg, Sloten

Margreet Ligthart en haar vriend Alexander van Ede (61) beheren Tuin van Sloten, een horecaonderneming in een van de oudste speeltuinen van Amsterdam. “We beginnen onze zaterdag met thee en koekjes op bed,” zegt Ligthart. Deze ochtend is er een vergadering met leden van de speeltuinvereniging. “Het 100-jarig jubileum komt eraan, dus we gaan allerlei activiteiten organiseren.” Hoewel de zaak tijdelijk gesloten is wegens de coronamaatregelen, komen Ligthart en Van Ede er nog regelmatig. Wies, de dochter van een van de leden is er vandaag bij. Ligthart: “Ze is gek op de speeltoestellen. Wij duiken de speeltuin ook weleens in.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 11.30 uur

Reinier Vriend (35), programmamedewerker Nederlands Film Festival. Bentinckstraat, Staatsliedenbuurt

Reinier Vriend (35) en zijn gezin beginnen het weekend rustig. Als iedereen is uitgeslapen, haalt Vriend samen met zijn vrouw Rouming Hu (34) en zoon Kaio (1) zuur­desembrood bij bakkerij Ulmus in het Westerpark. “En dan is het uitgebreid brunchen. Nu Kaio 1 jaar is geworden, eet hij vaker mee met de pot. Dus hij krijgt ook wat hapjes.” Omdat er nu niet veel andere dingen te doen zijn, wandelt het gezin graag in het weekend. “We vinden het hartstikke leuk om te lopen door de Jordaan, Bos en ­Lommer en alles wat in onze reikwijdte ligt.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 10.45 uur

Clemens Oestreich (46), schipper. NDSM-werf, Noord

“Onze zaterdagochtend is elke week anders,” zegt Clemens Oestreich. Na het ontbijt (fruit, havermout) neemt zijn vriendin Sage Livingston (32, rechts) de kinderen Chloe (7) en Raven (9) bijvoorbeeld mee naar het park of een museum. Oestreich komt zelf uit Duitsland, Livingston uit de VS. Met de Infinity, de boot waar ze nog altijd op wonen, hebben ze de oceanen bevaren. Het gezin woont sinds twee jaar in Amsterdam. De kinderen gaan hier naar school en spreken vloeiend Nederlands. Deze zomer sloot Kim Sikking (34, links) aan bij het stel. Oestreich: “We geloven niet dat liefde zich beperkt tot twee mensen. We geloven in het aangaan van relaties ­vanuit liefde en vrijheid.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 11.30 uur

Juul Steyn (43), visgids en schrijver. Borneokade, Oost

De zaterdag begint voor Juul Steyn (43) en Iris van der Mark (41) met basketbal van zoon Louin (7) en balletles van dochter Senna (4). Daarna volgt een feestontbijt op het voordek van hun woonboot, want Steyn heeft net te horen gekregen dat zijn boek ­Denken als een vis een tweede druk krijgt. Omdat hij in het weekend regelmatig werkt als ­visgids, geniet Steyn van de ochtenden waar hij met zijn gezin rustig kan opstarten. Dochter Senna heeft haar eigen roze hengel, maar vindt de pannenkoeken toch interessanter. Louin vist wel fanatiek met zijn vader mee. “Heel ­bijzonder om mijn passie te kunnen delen met mijn zoon.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 11.45 uur

Casper Boks (23), student bedrijfskunde en kunstgeschiedenis. Kees Broekmanstraat, Oost

Op zaterdag brakken Casper Boks (l) en Max van der Weijde (22) samen uit. Ze zijn niet alleen beste vrienden, maar ook buren en studie­genoten. “Normaal gesproken gingen we op vrijdag vaak naar de Reguliers, naar NYX bijvoorbeeld. Nu eten we vaak samen en zakken we daarna door,” zegt Boks. Om er weer bovenop te komen, drinken ze de volgende dag jus d’orange en eten ze kaas-uienbrood. Ondertussen bespreken ze wat er die avond is gebeurd of kijken ze samen naar documentaires. Boks: “Rond een uur of tien, elf, zijn we vaak weer een beetje tot leven gekomen. Dan kan de dag pas echt beginnen.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 10.00 uur

Vita Bresser (24), doktersassistent. Sloterkade, Zuid

Vita Bresser (24) reserveert de zaterdagochtend voor haar moeder Nieke Luitjes (59). “Ik heb een heel goede band met mijn moeder, dus vind ik het belangrijk tijd voor haar te maken.” Toen de coronacrisis uitbrak, begon Vita naast haar baan als doktersassistent haar eigen bedrijf VitaalFit. “Mensen zitten nu zo veel binnen, dus wilde ik ze motiveren om lekker buiten te bewegen.” Op maandag en woensdag geeft ze lesjes in het Vondelpark; moeder Nieke haakt met vriendinnen regelmatig aan. Zaterdagochtend is moeder-dochtertijd: na hun rondje hardlopen drinken ze vaak een koffietje om bij te kletsen.

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 12.00 uur

Julia Bachrach (44), mede-eigenaar Wilde Zwijnen. Van Ostadestraat, Zuid

“Faysel gaat om zes uur ’s ochtends naar de zaak, als iedereen nog slaapt,” zegt Julia Bachrach over haar man Faysel van Thiel (50), met wie ze restaurant en eetbar Wilde Zwijnen beheert. “Dan kijkt hij of alles er nog goed uitziet.” Als hij rond acht uur terug is, gaat hij met dochter Jantje (8) naar atletiek. Julia maakt in­tussen met zoon Oscar (6) het ontbijt: croissantjes en zachtgekookte eieren. Dochter Poppy (1) ligt dan nog te slapen. Na het ontbijt gaat het gezin naar de Albert Cuypmarkt of het Sarphatipark. “Jantje is gek op dieren en kent alle honden in het park.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 9.30 uur

Ilco van der Linde (56), gastheer Het Mandelahuisje. Sixhavenweg, Noord

Elke zaterdagochtend ontbijt Ilco van der Linde (l) uitgebreid met zijn kinderen. Op de dagen dat dochter Dunya (17, r) vroeg moet voetballen, wordt het ontbijt iets ingekort, want Van der Linde moet mee – hij is grensrechter. “Dat is echt ons uitje samen.” Het leven van een gastheer is druk, dus in het weekend brengt hij graag veel tijd door met zijn geliefden. Elke week schuiven weer andere mensen aan, maar dochters Dunya en Chaia (21, in het rood) zijn er altijd. Soms schuift ook oudste dochter Bloem (24, niet op de foto) aan. Vandaag ontbijten Dunya’s vrienden Ben (16) en Josefien (17) in de boomhut.

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 11.00 uur

Peter Heerschop (60), cabaretier. Wembleylaan, Oost

“De zaterdag is een inhaaldag: we halen alles in wat we niet hebben kunnen doen gedurende de week,” zegt Peter Heerschop. Doordeweeks moet zijn vrouw Linda Rabelink (56) vroeg naar haar werk, ze is docent Nederlands. Nu kunnen ze uitslapen en ontbijten ze samen met yoghurt, vers fruit en zelfgemaakte granola. “Het is een dag van rust, maar er moet heel veel. Er moeten kranten gelezen worden, er moeten boodschappen gedaan worden en er moet worden bewogen.” Dat laatste kan in allerlei vormen, van zwemmen tot wielrennen. Heerschop: “We komen niet toe aan álles wat ingehaald moet worden. Dan schuiven we maar weer iets door naar volgende week.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 11.00 uur

Lieza Röben (40), regisseur van commercials en documentaires. Amstel, Centrum

Op zaterdagochtend doen Lieza Röben (40) en haar vriend Jorden Raijmakers (47, salesagent) rustig aan. “De rest van de week is al strak gepland,” zegt Röben. Als het weer het ­toelaat, ontbijten ze met hun dochters op het terras van hun woonboot. Runa (7, rechts) en Doris (5) hebben er de ruimte om lekker te ­spelen, wentelteefjes te eten en met poes Piraat te knuffelen. Een van de voordelen van aan de Amstel wonen, is het zwembad aan huis. Deze zomer werd een glijbaan aan het terras gemonteerd waar ook alle buurkinderen van genoten. “Het voelt als een kinderdroom die voor mijn dochters realiteit is.”

Beeld Marijn Scheeres

Zaterdagochtend 08.30 uur

Rachel Mars (49), gebiedsassistent. Buitenzagerij, Noord

“Op zaterdag ontbijten we met pannenkoeken met stroop en suiker, en soms met kaas,” zegt Rachel Mars. Haar dochter Benthe (8) slaapt in het weekend altijd één nacht bij haar in bed. “Dat doet ze het liefst elke dag, maar dat kan natuurlijk niet.” Benthe en Rachel zijn vroege vogels: om 7.00 uur staan ze samen op. Na het ontbijt gaat Benthe naar haar wekelijkse kunstklas. Daar knutselt ze van alles met klei, van huisjes tot dinosaurussen. Rachel heeft dan tijd om met de buren koffie te drinken in de voortuin. Mars: “Onze bank is een aanwaaiplek voor de hele buurt. ­Hartstikke gezellig is het.”

Beeld Marijn Scheeres

Tom (62) en Noëlle (51) van ’t Hek

Zelfstandig ondernemer, Naarden-Vesting

De zaterdagochtend van Tom van ’t Hek en zijn vrouw Noëlle (51, onderwijskundige) stond lang in het teken van hun sportende kinderen. Maar zoals dat gaat zijn ze allemaal uit huis vertrokken. Ze spelen nu in studentenelftallen, tja, dan zit je niet meer te wachten op je ouders langs de lijn. “We zitten midden in onze zoektocht naar een nieuwe invulling van de zaterdag­ochtend,” zegt Tom van ’t Hek. “Dat is momenteel langzaam op gang komen, krantje lezen, koffietje drinken, een beetje niksen. En dan spelen we af en toe een spelletje, Regenwormen of Yahtzee.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden