Recept van de dag

Za’atarwentelteefjes met sumak en sesamzaad

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt.

Smulpaap Beeld Oof Verschuren

Mensen vragen me vaak naar mijn inspiratiebron voor recepten, hoe dat werkt in mijn hoofd. Het is vrij simpel: gewoon een heerlijk feest van associaties. Ik heb een hoofd vol smaken, dingen die ik ooit heb geproefd of waarover ik heb gelezen (die proef ik in mijn gedachten). Ze zitten allemaal in aparte laatjes. Het vinkje bij ‘kan niet, ken ik niet’ heb ik uitgezet.

Niet zo lang geleden maakte ik voor tijdschrift Delicious. een reportage op een boerderij: over boter. Dat was geweldig en ik leerde veel over hoe gras en omgeving invloed hebben op de smaak en hoeveel soorten gras er zijn.

Rond die tijd was ik ook in het Midden-Oosten, voor een nieuw kookboek. En ja hoor daar had je het al: het mengde echt perfect. Ineens roerde ik een flinke hand za’atar door de boter! Lekker dat dat was, en is! Want za’atar is kruidig door de oregano (Origanum syriacum), friszuur van de sumak, notig van het sesamzaad gecombineerd met voluptueuze zoutige romige Hollandse boter die naar gras smaakt. A match made in heaven.

En daarom was ik zaterdag wederom op die mooie boerderij in Kampen, om nog veel meer te gaan koken met hun zuivel. Ik schreef er vorig jaar ook over: dat zuivel in de bakermat – de Levant – altijd hartig was. Ergens onderweg naar het noordwesten werd die zuivel, hoofdzakelijk ­yoghurt, ineens alleen nog maar zoet gegeten. Fascinerend toch?

En dus was het leuk om iedereen, middenin het boerenland, eens te laten proeven hoe heerlijk zuivel in de keuken is. Yoghurt met bouillon (en een beetje maïzena) als romige saus bij gevulde minigehaktballetjes (kibbeh), de hartige hangop die labneh heet, een kikkererwten-auberginegerecht met koude knoflookyoghurt en warm knapperig brood, een melklimonade met oranjebloesemwater. Maar vooral: versgebakken flatbread met za’atarboter, mijn nieuwe fetisj. En ik heb er iets lekker Hollands mee gedaan. Wentelteefjes dus, gebakken in za’atarboter! Logisch, want za’atar eet je het meest met brood.

Za’atarwentelteefjes

Ingrediënten (voor 2-4 personen)

2 eieren
scheut melk
5 el za’atar (supermarkt of Midden-Oosterse winkel)
4-8 sneetjes (zuurdesem)brood
60 g gezouten roomboter
witte kaas zoals feta of labneh
radijsjes
snackkomkommer
lente-ui
takjes munt

Bereiding

Maak za’atarboter door drie eetlepels za’atar door de zachte roomboter te roeren. Klop het ei los met de melk, een eetlepel za’atar en wat zout.

Haal de sneetjes brood door het eimengsel. Leg ze bovenop elkaar en schenk de rest van het eimengsel eroverheen. Laat even staan.

Verhit de za’atarboter in een koekenpan (let op, hij mag niet te heet worden) en bak de sneetjes per stuk om en om goudbruin in de koekenpan. Bestrooi met de rest van de za’atar. Geef er witte kaas of labneh bij, radijs, reepjes komkommer, stukjes lente-ui en takjes munt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden