PlusMijn Amsterdam

Yuki Kempees (Kriss Kross Amsterdam): ‘De Indische Buurt heeft me gevormd’

Yuki Kempees. Beeld Jakob Van Vliet
Yuki Kempees.Beeld Jakob Van Vliet

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Yuki Kempees (33), van Kris Kross Amsterdam.

Josien Wolthuizen

Eerste keer in Amsterdam

“Ik ben opgegroeid in Brabant. In 1995 reed ik met mijn vader naar Amsterdam om een Ajaxshirt te halen voor de finale van de Champions League. Die kreeg ik voor mijn verjaardag, samen met een vlag.”

Mijn buurt

“Ik woon nu in De Pijp, maar ik heb nog steeds de meeste binding met de Indische Buurt. Toen ik van Brabant naar Amsterdam verhuisde, ging ik in de Javastraat wonen. De Indische Buurt heeft me gevormd, ik heb me er echt ontwikkeld. In Brabant groei je op in een beschermde omgeving, terwijl je in de Indische Buurt veel meer samenleeft met buren van alle afkomsten. Ik ben er veel ruimdenkender door geworden.”

Lekkerste broodje

“Een broodje met geitenkaas, vijgen en mangochutney van Cora broodjes & delicatessen op de Prinsengracht.”

Geheim adresje

“In het Vondelpark heb je een soort netwerk van boomhutten met trappen ertussen. Overdag spelen daar kinderen, maar ’s avonds is er niemand. Dan is het een perfecte plek voor een date.”

Dit kan veel beter

“De wijk Overhoeks in Noord. Daar staan allemaal dikke appartementen, maar het zijn betonnen kolossen. Zonde dat ze er geen gezellige, volkse buurt van maken.”

Park

“Het Oosterpark. Dat heb ik echt zien groeien van een plek waar vooral daklozen kwamen naar een park voor iedereen. De daklozen zijn er gelukkig nog steeds, maar er komen nu ook families met kinderen, jongeren en andere Amsterdammers.”

Het Oosterpark. Beeld Jakob van Vliet
Het Oosterpark.Beeld Jakob van Vliet

Beste plek om te relaxen

“Mijn eigen tuin. Ik woon in een bungalow in een grote binnentuin tussen huizenblokken. Nu de bomen in bloei staan zie je die andere huizen amper, waardoor ik me bijna in een bos waan.”

Wil niet dood gevonden worden

“Op IJburg. Dat vind ik helemaal niks.”

Fijnste winkel

“Ik vind Four in de Van Baerlestraat een mooie winkel. Ik koop niet vaak kleding, maar als ik het doe, is het daar.”

Mooi van lelijkheid

“De Sint Antoniesbreestraat, dat gekke straatje met die gekleurde appartementenblokken tussen de Jodenbreestraat en de Nieuwmarkt. Een afschuwelijk lelijke straat, maar ook wel weer grappig. Ik fiets er doorheen op weg naar mijn ­kantoor in Noord, en elke keer moet ik weer lachen.”

De Sint Antoniesbreestraat. Beeld Jakob van Vliet
De Sint Antoniesbreestraat.Beeld Jakob van Vliet

Wil altijd nog

“Een keer naar het Anne Frank Huis. Ik heb een paar keer op het punt gestaan om te gaan, maar dan stond er weer zo’n gigantische rij. Misschien moet ik gaan als ze binnenkort weer open zijn, want nu zijn er geen toeristen.”

De stad ontvluchten

“Dan ga ik het liefst naar het buitenland, touren met Kris Kross Amsterdam waar ik de mc van ben. Tokio is mijn favoriete bestemming vanwege de drukte en de gekkigheid. Ik houd ervan om alleen rond te lopen in steden, dat kan daar echt perfect. Helaas gaat het voorlopig niet gebeuren.”

Favoriete Amsterdammer

“Ik ben altijd fan geweest van Job Cohen. Die straalde als burgemeester een soort overzicht uit waardoor ik het gevoel had dat hij de burgemeester van heel Nederland was, en dat het allemaal wel goedkwam.”

Een avond stappen met

“Het lijkt me heel leuk om een keer met Klaas-Jan Huntelaar naar een festival te gaan. Dat schijnt echt een feestbeest te zijn. Ik hoop dat hij nog een jaartje bij Ajax blijft.”

Rijp voor de sloop

“Het Shell Technology Centre. Wat is dat verschrikkelijk, zo’n bruinzwart gebouw pontificaal aan het IJ. Er verandert nooit iets, het ziet er al jaren hetzelfde uit. Je verwacht zoiets in het Ruhrgebied, maar niet hier.”

Theater

“Ik ben gek op het Tuschinski. Daar heb ik ook een keer mogen optreden. Hadden ze alle stoelen uit de zaal gehaald waardoor er een grote dansvloer ontstond. Dan zie je ineens hoe groot die ruimte is.”

Favoriete speciaalzaak

“Dijkman Muziek op de Rozengracht. Naast elektronische muziek met Kris Kross maak ik nu ook instrumentale muziek. Bij Dijkman vind ik alles wat ik nodig heb.”

Dijkman Muziek op de Rozengracht. Beeld Jakob van Vliet
Dijkman Muziek op de Rozengracht.Beeld Jakob van Vliet

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden