Plus

Youp van 't Hek heeft de frustraties ingeruild voor vrolijk gemijmer

Youp van 't Hek is milder geworden, hij heeft lang genoeg gestreden tegen domheid. Het is alleen jammer dat hij de actualiteit ook grotendeels links laat liggen.

Het is jammer dat Youp van 't Hek de actualiteit grotendeels links laat liggenBeeld Bob Bronshoff

Hoewel Youp van 't Hek bij aanvang waarschuwt voor een mogelijk 'Tommy Coopertje', lijkt de kans dat hij op het podium ineenzakt voorlopig erg klein.

Die zes bypasses hebben hem duidelijk goed gedaan. Van 't Hek is zowel lichamelijk als mentaal in topvorm. Licht is gelukkig ook een veel betere voorstelling dan voorganger Wigwam, al bevat hij geen echte verrassingen of nieuwe Youpklassiekers.

Bijzonder verzoek
Van 't Hek heeft in zijn carrière al behoorlijk wat vrienden versleten. Ook in Licht is er weer eentje gestorven. Dit keer heet hij Peter, die in 1982 bij hem in de zaal zat en later per brief vroeg of Youp zijn psychiater wilde worden. Een bijzonder verzoek, aangezien Peter zélf psychiater was.

Maar ja, van al die burgerlijke patiëntjes raakt zelfs een zielenknijper depressief. Elke maandagochtend kwamen ze bij elkaar om te praten over neuken en de dood, 'de enige twee zaken die ertoe doen'.

Nu is Peter dus overleden. Hij vroeg Van 't Hek om de begrafenis te verzorgen en benadrukte dat hij geen sprekers wilde. Peters zus trok zich daar helaas niets van aan en vertelde de aanwezigen dat ze mee gaat doen aan Heel Holland Bakt.

Of ze na afloop de cake even wilden keuren.

Milder
Vroeger had hij zo'n zus achter het katheder vandaan getrokken en publiekelijk voor lul gezet. Die dagen zijn voorbij. Van 't Hek is milder geworden. Laat meer op zijn beloop. Hij heeft lang genoeg gestreden tegen domheid.

Dat wil niet zeggen dat er geen vloek meer valt, maar Licht doet vooral zijn titel eer aan. Wat ooit frustraties waren zijn nu vrolijke bespiegelingen en Van 't Hek vertelt veel luchtige anekdotes.

Over die keer dat hij verkleed als Sinterklaas in Yab Yum terechtkwam, maar ook over het begin van zijn carrière, toen Klein Bellevue avond aan avond leeg bleef als hij er optrad. Niemand leek het een goed plan te vinden dat Youp van 't Hek cabaretier werd.

Licht

Door Youp van ’t Hek
Gezien 2/2, Stadsschouwburg Utrecht
Te zien 8/2 t/m 4/3 in Carré

Licht is een echte onemanshow in de traditie van Toon Hermans. Met aardige liedjes en een fraai decor van verschillende ramen die het huiselijke karakter benadrukken.

Truttigheid
Van 't Hek neemt zichzelf af en toe heerlijk op de hak. De truttigheid van een zestiger die alle knopjes in zijn Schotse huurauto uitprobeert om hem aan de praat te krijgen, is zijn grappigste scène in tijden.

Toch leunt hij weer zwaar op de trucjes die hij zich de afgelopen decennia eigen maakte. Dat stoort soms. Hij laat het publiek bijvoorbeeld antwoord geven op een vraag die hij zichzelf stelt om vervolgens uitgebreid te mekkeren dat ze zich met zijn werk bemoeien. Dat heeft hij vaker gedaan en is een wel erg belegen manier om een lang verhaal in tweeën te hakken.

Jammer ook dat hij de actualiteit grotendeels links laat liggen. Het is uiteraard zijn goed recht om de voorstellingen te maken die hij wil maken, maar in zijn wekelijkse columns toont Van 't Hek zich momenteel een scherpe observator. Hopelijk zien we daar op 31 december tijdens zijn oudejaarsconference wat meer van terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden