Plus

Yentl en De Boer zetten grote stap: het zijn nu volwaardige actrices

Dat Yentl en De Boer steengoede nummers schrijven is evident, maar hun spel was in het vorige programma nog ondermaats. Gelukkig hebben ze een enorme stap gezet.

Mike Peek
In Magie bespelen Yentl en De Boer de realiteit. Beeld BosTheaterproducties
In Magie bespelen Yentl en De Boer de realiteit.Beeld BosTheaterproducties

Wie dit jaar maar één voorstelling van Yentl en De Boer wil bezoeken, heeft een stevig probleem. Ga je voor de reprise van het geweldige In concert, dat de hele maand augustus opnieuw te zien is? Of toch voor hun derde cabaretprogramma Magie, vanaf oktober in het land?

Veel liedjes zijn in beide shows te horen. Met een band klinken ze steviger, maar in Magie wordt beter geacteerd. Daar zit sowieso de winst van deze voorstelling.

Soepel schakelen
Dat Yentl en De Boer steengoede nummers schrijven is evident, maar hun spel was in het vorige programma nog ondermaats. Gelukkig hebben ze een enorme stap gezet. Het zijn nu volwaardige actrices, die meer uit de hand durven laten lopen en soepel schakelen tussen muziek en sketches.

Ook de ideeën zijn beter. We zien hoe een acteur in een attractie die op de Amsterdam Dungeon lijkt de enige bezoeker bang probeert te maken. Als de lift het begeeft, wil de acteur in zijn rol blijven, terwijl de bezoeker een gesprek aanknoopt met de mens in het pak.

Dat spannende contrast tussen een verzonnen wereld en de ontnuchterende realiteit is hélemaal Yentl en De Boer.

Reuzenotters
Ze vragen zich vaker af wat er gebeurt als het tl-licht aanspringt. Wat er van onze dromen overblijft als we wakker worden.

Niet alles werkt. Dat De Boer zogenaamd een prijs wint voor deze voorstelling en Yentl niet, levert weinig op. Een absurdistisch bedoelde vergelijking tussen mensen en reuzen­otters werkt evenmin.

Magie bevat echter voldoende moois om die kleine inzakkers te kunnen dragen. Sterk is het meisje dat bij leven een zelfmoordtape aan haar vriendin laat horen om te voorkomen dat die met een andere griet op vakantie gaat. Geestig en lekker vilein.

Wat ook een prima omschrijving is van Yentl en De Boer zelf.

Magie

Door Yentl en De Boer
Gezien 15/6, De Kleine Komedie
Te zien 7 en 8/10, De Kleine Komedie, 16/2/19, De Meervaart, 9 t/m 11/5/19, DeLaMar

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden