PlusMijn Amsterdam

Yeliz Ciçek: ‘Het Martin Luther King Park is de underdog van de parken’

Yeliz Ciçek (34), sinds januari de nieuwe hoofdredacteur van Linda.meiden, eet haar weg door de stad. Halal saucijzenbroodjes van een bakker in De Pijp, een stoofschotel in West. Het liefst doet ze alles te voet.

Tom Grosfeld
Yeliz Ciçek: ‘Als ik hoor dat er ergens een lekker broodje is, ga ik erheen.’ Beeld Nosh Neneh
Yeliz Ciçek: ‘Als ik hoor dat er ergens een lekker broodje is, ga ik erheen.’Beeld Nosh Neneh

Restaurant

“Ik hou echt van eten, ik eet mijn weg door de stad. En ik hou ervan om nieuwe restaurants of tentjes te ontdekken. Als ik hoor dat er ergens een lekker broodje is, ga ik erheen. Ik heb een paar culinaire hoogtepunten: de halal saucijzenbroodjes van El Mauri, een supergoede Marokkaanse bakker schuin tegenover mijn huis. Een broodje bij New Dutch in de Jordaan, waar het door de gezelligheid vaak eindigt met bitterballen en een wijntje. Turkse stoof- en ovengerechten kun je afhalen bij Bir Tat in West. En ik kom graag bij restaurant Daalder en Scheepskameel.”

De halal saucijzenbroodjes van El Mauri. Beeld Nosh Neneh
De halal saucijzenbroodjes van El Mauri.Beeld Nosh Neneh

Uitgaan

“Ik ken redelijk veel muzikanten en dj’s, dus er is altijd wel ergens een feestje waar ik naartoe kan. We beginnen vaak met een cocktail ergens, bijvoorbeeld bij Izakaya, of we drinken nog wat wijntjes nadat we ergens uit eten zijn geweest. Daarna rollen we ergens naartoe, we zien wel wat er op ons pad komt. Ik zwicht vaak voor feestjes met dansbare r&b-muziek.”

Dagelijkse boodschappen

“Tegenover mijn huis zit de Turkse supermarkt Genco. Ze hebben rijpe avocado’s, heerlijke mezzes en een hele zak munt voor een euro. Beter dan in de supermarkt, waar je zo’n klein bakje met drie muntblaadjes krijgt. Het is ook ideaal voor de borrel of in het weekend, ze hebben bulgur, vegetarische köfte, feta, olijven en andere mezzes en smeersels.”

De Turkse supermarkt Genco. Beeld Nosh Neneh
De Turkse supermarkt Genco.Beeld Nosh Neneh

Vervoermiddel

“Het liefst loop ik overal naartoe. Als het te ver is, fiets ik erheen en ga ik daarna lopen. Het mooie aan deze periode is dat ineens iedereen fanatiek aan het wandelen is. Dus loop ik steeds vaker met vrienden. Dat is fijn: gesprekken zijn veel beter wanneer je wandelt. Je bent langer onderweg en er is minder afleiding. Je hebt dus meer aandacht voor elkaar.”

Plein

“Ik ben dol op het Museumplein, vooral vanwege het Rijksmuseum, waar ik vaak kom. Je ontdekt toch telkens weer een nieuw schilderij. En ik word er rustig van. Je gaat op in de kunstwerken en bent niet bezig met je telefoon. Ik hou ook erg van de museumtuin. Ik zit daar vaak zomers te lezen, of doe een koffietje met iemand.”

Speciaalzaak

“Louise Bloemsierkunst. De eigenaresse is de Marokkaanse Louiza. In de jaren negentig heeft ze de naam van haar zaak verandert in Louise, want ze vond een bloemenwinkel meer iets voor een Hollandse. Omdat ze altijd zoveel kletste en iedereen koffie aanbood, heeft ze maar besloten een koffiehoekje in haar winkel op te zetten, waar ze overigens ook wijn serveert.”

Mooiste park

“Het Martin Luther King Park, de underdog van de parken. Maar de ligging is fantastisch, aan de Amstel. Vaak loop ik eerst langs het water en ga daarna in het park liggen zonnen of een boekje lezen. Het voordeel is dat het veel rustiger is dan in het Vondelpark of Sarphatipark. Als de gekte zomers is uitgebroken, kun je daar altijd nog wel een plekje vinden.”

Het Martin Luther King Park. Beeld Nosh Neneh
Het Martin Luther King Park.Beeld Nosh Neneh

Mijn buurt

“Ik woon in De Pijp, in de Van Woustraat. Aan de leuke kant, waar de hippe koffietenten nog niet alles hebben overgenomen. Het is een leuke mix. Die hippe zaakjes zitten er wel, maar er zijn ook Turkse en Surinaamse supermarkten, een Marokkaanse bakker, een Syrisch restaurant, zo’n aftandse telefoonwinkel. Ik woon er al veertien jaar, en zie mezelf voorlopig niet vertrekken.”

Beste plek om te sporten

“In de zomer ga ik vaak suppen met de Sup Sup Club op de Amstel. Het is heel mindful, je kunt niks en bent alleen bezig met het water. Meestal ga ik richting Ouderkerk aan de Amstel, meer aan bij de steigertjes, waar je even kunt liggen in de zon, en ga dan weer door.”

Met pek en veren de stad uit

“Ik vlucht zelf de stad uit wanneer het boven de 30 graden is. Dan ga ik naar Nijmegen, waar ik ben opgegroeid. Daar is tenminste nog plek op het terras en kun je makkelijk uitwijken naar een rustiger natuurgebied.”

Eerste keer in Amsterdam

“Ik ging vroeger vaak met mijn moeder winkelen in Amsterdam, naar een theateroptreden of gewoon een dagje uit. Ik zal ongeveer 11 zijn geweest toen we dat voor het eerst deden. Ik dacht toen al wel: drukke stad. Maar ik was wel gelijk onder de indruk van de grootsheid en besloot al gauw dat ik hier wilde gaan studeren.”

Mooiste herinnering

“Toen ik mijn eerste baan had binnengesleept na een stage bij Marie Claire. Al snel was de Prix de la Mode in het Rijksmuseum. Ik stond daar als beginnend redacteur in mijn couturejurk onder de Nachtwacht en kon moeilijk geloven dat het echt was. Mijn ouders waren ontzettend trots op me. En ik ook een beetje op mezelf.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden