Aldus

World Naked Bike Ride in Amsterdam gaat dit jaar niet door

Arnold Palthe (75) is een van de initiatiefnemers van de World Naked Bike Ride in Amsterdam. Dit jaar gaat de fietstocht niet door.

Tom Grosfeld
World Naked Bike Ride 2016. Beeld Amaury Miller
World Naked Bike Ride 2016.Beeld Amaury Miller

Laten we beginnen met het slechte nieuws.

“Ja, we zouden eind augustus voor de tiende keer in de stad gaan fietsen, maar onze vaste beroepsverkeers­regelaar heeft zijn dijbeen gebroken. Het is niet gelukt hem te vervangen.”

En nu?

“Volgend jaar beter. Om het beter voor te bereiden zoeken we vrijwilligers die zich willen aanmelden als verkeersregelaar. Je moet dan wel kleding dragen.”

Gaat de fietsrit om naakt zijn?

“De fietstocht draait om het promoten van fietsen en lichaamsaccep­tatie. Omdat in Amsterdam bijna ­iedereen fietst, richten wij ons op het laten zien van je lichaam. De boodschap: schaam je er niet voor, wees er trots op.”

Is dat spannend, zo naakt door de drukke stad fietsen?

“Nee, ik ben ervaren naturist, net als veel andere deelnemers. Sommigen gaan voor het eerst naakt, dat vinden ze soms spannend. Maar in de groep val je niet op.”

Is naakt fietsen fijn?

“Het zit heel prettig. Lekker windje langs je lijf. Hier en daar wat verkoelende regen. Genieten.”

Wat is het leukste aan zo’n rit?

“Het publiek. We beleven de gekste dingen. We beginnen in Park Frankendael met 250 deelnemers, bij de finish in het Vondelpark zitten we op driehonderd. De laatste keer zag een man ons aankomen aan de Leidsegracht. Hij trok al zijn kleren uit en begon te zwaaien. Wij terugzwaaien. Het publiek is goed voor ons.”

En nu dus geen WNBR 2019.

“Ach, ik heb nog genoeg blote evenementen op de kalender staan dit jaar. Ik kom wel aan mijn trekken. Of is dat raar om zo te zeggen?”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden