Aldus

Workshop wildplukken: ‘Mensen willen dichter bij de natuur staan’

Ellen Mookhoek (52) is een moderne jager-verzamelaar. Ze geeft workshops wildplukken, die deze zomer erg in trek zijn.

Tom Grosfeld
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Wildplukken, dat is weer eens wat anders.

“Ik stopte zo’n elf jaar geleden met werken en besloot een jaar niets te doen. Ik ging in mijn moestuin werken en ontdekte wildplukken en eetbare planten. Omdat ik benieuwd was hoe een konijn zou smaken, ging ik ook jagen. Ik organiseer wildworkshops, wildplukdagen en een basistraining paddenstoelen herkennen.”

Was daar tijdens de lockdown extra vraag naar?

“Ja, ik mocht alleen tot 1 juni niet met groepen op pad. Maar zodra het weer kon, zat ik bomvol. Mensen nemen tijdens de crisis meer tijd voor zulke dingen, willen dichter bij de natuur staan. Ik heb extra wildplukwandelingen moeten organiseren. Normaal gesproken is iedereen rond deze tijd natuurlijk ook op vakantie.”

Hoe gaat zo’n wildplukwandeling?

“We gaan met een groep wandelen door de natuur. Ik leg uit welke eet­bare planten we tegenkomen, hoe je ze herkent, bij welke familie ze horen. We proeven ze en bespreken voor welke gerechten je ze kunt gebruiken. Voor veel mensen is de natuur eerst een groene brij, maar langzamerhand leren ze de planten herkennen. Het is makkelijk als je er een smaak aan kunt koppelen.”

Bent u zelfvoorzienend?

“Nee. Ik heb het wel even geprobeerd, maar dat is heel hard werken. Je belandt in een zelfgekozen isolement. Ik ben van huis uit historica en vind het heerlijk om kennis te delen en met groepen te werken. Daar verdien ik geld mee, waarvan ik basisspullen kan kopen. Natuurlijk denk ik soms: moet ik niet meer verdienen, carrière maken? Maar ik ben heel blij met mijn basic leven. En heb blije klanten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden