Aldus

Wint Achilles of de schildpad? Een boek vol natuurkundige avonturen

UvA-onderzoeker Marcel Vonk (46) schreef De race tegen de schildpad, een boek vol natuurkundige avonturen. Wie wint: Achilles of de schildpad?

De race tegen de schildpad Beeld
De race tegen de schildpad

In uw boek gaat het over natuurkundige gedachte-experimenten. Wat zijn dat eigenlijk?

“Een vraag die je je in je hoofd stelt, waar je verder niets bij nodig hebt, waarbij je uitgaat van je kennis van de niet-levende natuur. Je vraagt je af: wat zou er gebeuren als?”

De gedachte-experimenten hebben nogal vrolijke namen, zoals Maxwells duiveltje, Einsteins tweelingparadox, en Achilles en de schildpad. Zijn zulke namen een vereiste?

“Nee hoor, maar ik wil het in mijn boek leuk verkopen. Het zijn veelal geen doorsnee experimenten die in een laboratorium plaatsvinden, ze hebben vaak iets onverwachts. Achilles en de schildpad is een van de oudst bekende natuurkundige gedachte-experimenten, van Zeno. Hij vroeg zich 2000 jaar geleden af wie er zou winnen. Nou, dat is Achilles, maar tegelijkertijd zijn er vragen over afstand en tijd waarop we de antwoorden nog altijd niet kennen.”

Uw hoofdstukken zijn gemerkt met een tot drie pepertjes, is het een erg moeilijk boek?

“Een beetje pittig is het wel, maar de lezers van de wetenschapsbijlage van de krant kunnen het vast volgen. Je moet er even voor gaan zitten.”

Wat onderzoekt u als mathematisch fysicus aan de UvA?

“Hoe kwantummechanica werkt rondom zwarte gaten.”

U mag uw wiskundige aanleg ook graag gebruiken aan de pokertafel, lees ik. Bent u erg goed in poker?

“Ik ben een van de weinige Nederlanders die ooit een bracelet van de World Series of Poker hebben gewonnen, met een prijzengeld van een half miljoen dollar. Op Wikipedia sta ik helaas te boek als pokeraar, niet als natuurkundige.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden