Daslook. Beeld Emma Levie
Daslook.Beeld Emma Levie

Wildplukken en dan bakken: pizza met daslook, chorizo en ricotta

PlusHet ingrediënt

Samuel Levie verwondert zich over een ingrediënt dat in het seizoen is of dat hij is tegengekomen tijdens zijn culinaire speurtochten. Dit keer stuit hij op daslook.

Hoewel het terras nog gesloten was, liep de tuin van restaurant De Kas in Park Frankendael afgelopen week vol. Mensen stonden met gepaste afstand in de rij voor versgebakken friet met daslookmayonaise en Parmezaanse kaas. Ik sloot aan en werd beloond met het misschien wel perfecte frietje. De frisse mayo had een subtiele daslooksmaak.

Nu hoor ik sommige lezers denken: wat voor look? Daslook, mensen. Het is een hardnekkig plantje dat de Amsterdamse stadsparken hun uiige geur geeft. Was het je nog niet opgevallen? Misschien is het een mooie aanleiding om weer eens een wandeling te maken. Ik rook de eerste daslook al in januari. Niet zo gek, want het is een van de vroegst opkomende planten.

Dodoens

Allium Ursinum, zoals de Latijnse naam van daslook luidt, is geen exoot. De plant werd in 1608 al beschreven door de ­Brabantse plantkundige ­Rembert Dodoens (die bekend is onder zijn gelatiniseerde naam Dodonaeus) in zijn Cruydeboeck. Deze lookachtige kreeg de naam daslook, omdat werd gedacht dat dassen graag hun burchten bouwen onder plekken waar daslook groeit. De planten bloeien meestal in april en ­krijgen dan witte bloemen, die samen een bol vormen.

Plukken

Daslook was lange tijd een beschermde plant in Nederland, maar dat is ie niet meer. Het is toegestaan om daslook te plukken, maar let op: er zijn planten die op het daslookblad lijken en giftig zijn, zoals het lelietje-van-dalen. Kneus de bladeren dus even in de hand en ga na of ze echt naar ui ruiken. Zo niet, zoek dan ­verder.

Daslook is met zijn ­uit­gesproken looksmaak heel goed in te zetten in de keuken. Draai de look door een olie en maak er een dressing of mayo van, of stoof de bladeren en verwerk ze in een omelet. Zelf bakte ik er een pizza mee met chorizo en ricotta. Supersimpel en waanzinnig lekker.

Pizza met daslook en chorizo

Ingrediënten
500 gram bloem (liefst type 00)
1 tl zout
1 zakje gist
2 el olijfolie
350 gram ricotta
6 flinke handen
daslookblaadjes
4 stuks bakchorizo
olijfolie
zout
peper

Bereiding
Maak een deeg door bloem, zout en gist samen met 325 ml lauw water heel goed te kneden. Zet het deeg een uur lang afgedekt op een warme plek, zodat het rijst en verdubbelt in volume. Kneed nog een keer en zet afgedekt in de koeling. Laat nog twee uur rijzen. Verwarm je oven voor op de heetste stand en leg – als je die hebt – een pizzasteen in de oven. Was de daslook goed en droog in een doek of met een slacentrifuge. Haal de chorizo uit zijn velletje en breng de ricotta op smaak met zout en peper.

Maak nu pizza’s door het deeg uit te rollen, daarover ricotta, daslook en chorizo te verdelen en ze in de oven te schuiven. Heb je een ­pizzasteen, bekleed dan een groot, goed met olijfolie ingevet ovenplateau met uitgerold deeg. Hierover ­verdeel je daslook, ricotta en verkruimel je de worstjes. Maak de pizza’s af met een scheut olijfolie en bak ze een minuut of 10. Het deeg moet gaar zijn en beginnen te bruinen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden