Culinaire trend

Wild is veruit de beste en diervriendelijkste optie

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: het haasje.

Een gouden tip voor iedereen die in één dag een recordaantal volgers wil verliezen op Instagram: plaats een foto van jezelf met een dood dier. Ik deed dat toen ik vorige week bij Noma in Kopenhagen was, het meest diervriendelijke restaurant dat ik ken – vegarestaurants uiteraard niet meegerekend.

Bij Noma wordt uitsluitend gewerkt met wild. Dat betekent dat vee en dieren uit stallen en hokken er niet in komen. Wat er wél op het bord komt, zijn dieren die een geweldig leven hebben gehad en die door zeer ­ervaren jagers naar het restaurant worden gebracht.

Een mooie manier van vlees eten, vind ik, en als je er goed over nadenkt misschien wel de enige juiste. Enfin. René Redzepi, de chef van het restaurant, liet me ­tijdens mijn bezoek behalve fazanten, patrijzen, ­eenden en zelfs eksters ook een haas zien die de vorige dag was geschoten. Ik hield het dier even vast, er werd een foto gemaakt en omdat die foto de manier van ­werken bij Noma goed illustreerde, plaatste ik hem op sociale media.

Niet veel later volgde een stroom woedende reacties, werd ik volop ontvolgd op Instagram en werden er Facebookvriendschappen beëindigd. Bizar. Toen ik een jaar of tien geleden nog op de redactie van een culinair tijdschrift werkte, plaatsten we een foto van Jamie Oliver met jachtgeweer en een dood dier. Ik gok dat het een fazant was, maar dat weet ik niet meer precies. Wat ik nog wél weet is dat er een stroom boze lezersmails volgde en er een groot aantal abonnementen werd opgezegd.

Blijkbaar is er in die tien jaar niets veranderd. Best gek, vooral omdat degenen die het hardst moord en brand roepen zelf vaak gewoon kipfilet van de supermarkt eten (dat vind ík dan weer zielig, maar ieder zijn ding). Los daarvan: nu we niet alleen minder maar ook beter vlees willen eten, is wild veruit de beste en diervriendelijkste optie. Dat snapt de horeca ook steeds beter. Amsterdamse restaurants als BAK en Choux ­werken al het hele jaar door uitsluitend met wild en ik gok dat er nog veel zaken zullen volgen. En voor wie nog even aan beelden van de jacht moet wennen: in de nieuwe Linda.man staat een uitgebreide portret-serie van Nederlandse jagers – gelukkig hebben ze daar abonnees genoeg.

Mara Grimm (1979) is culinair journalist en food trendwatcher. Elke woensdag schrijft ze een column over de laatste culinaire trends. Klik hier om haar andere columns te lezen. 

Mara Grimm. Beeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden