Wijngaard De Amsteltuin zet Amsterdam op de wijnkaart

De Amsteltuin, de enige wijngaard in deze regio, is met twee witte wijnen in de prijzen gevallen bij een keuring van het Wijngaardeniersgilde Nederland. Het is de erkenning waar de Amstelveense wijnboer Jan Schake al jaren op had gehoopt.

Jan Schake en zijn vrouw Tieke maken met hun team zo'n 3500 flessen wijn per jaar met de druiven van hun Amstelveense wijngaard.Beeld De Amsteltuin

De twee paradepaardjes van zijn wijngaard heten het Witte Genieten en de Souvignier Adriana. 'Allebei afkomstig uit 2014, een uitzonderlijk goed wijnjaar. We hadden een lange nazomer met veel zonuren', vertelt wijnboer Jan Schake op zijn landgoed.

De Amsteltuin, 1,5 hectare wijngrond aan de oostgrens van Amstelveen, is een goedbewaard geheim. Nederland mag dan in de lift zitten als wijnland, in de Amsterdamregio zijn de wijnboeren dungezaaid. Met de komst van een wijngaard in Amsterdam-West (volgend jaar) en een jaarlijks wijnfestival, lijkt er wat reuring in de tent te komen.

Frank Jacobs, voorzitter van de Wijnkeuring van de Lage Landen, was blij verrast door de twee witte wijnen van De Amsteltuin. '2014 was voor veel wijngaarden in Nederland juist een moeilijk jaar qua weer. Daarom vind ik het des te knapper dat er hier twee zeer goed drinkbare, frisse en fruitige wijnen zijn geproduceerd.'

In totaal werden er 156 Nederlandse en Belgische wijnen gekeurd door vier panels van zeven juryleden en werden er 2 gouden, 17 zilveren en 35 bronzen medailles uitgereikt. De twee hoogste medailles gingen naar België. Met de twee zilveren medailles behoort de Amsteltuin tot de vijf beste wijngaarden van Nederland.

Volgens Jacobs, die tevens wijndocent en wijnjournalist is, moeten we niet onderschatten wat deze medailles betekenen. 'We hebben volgens een mondiaal puntensysteem de wijnen beoordeeld, het is niet zo dat we denken: ach, laten we wat aardiger zijn, omdat het Nederlandse wijnen zijn.'

Voor Schake, die uit het verzekeringswezen komt, is het een kroon op zijn werk. Op zijn wijngaard annex zorgboerderij werken 80 tot 90 man, voornamelijk vrijwilligers. Zij onderhouden de planten en zorgen ervoor dat er van de druiven jaarlijks zo'n 3500 flessen wit en rosé worden gemaakt in de kelders van het complex. 'Het was altijd al mijn droom om een wijngaard te beginnen. Ik wilde jaren terug al naar Toscane, maar mijn vrouw en kinderen zagen er niets in. Toen ben ik hier in Amstelveen in 2004 een klein wijngaardje begonnen bij wijze van hobby.'

De grote wijngaard kwam er pas na een ingrijpende gebeurtenis in zijn leven. 'Mijn vrouw overleed. Na haar dood dacht ik: die grote wijngaard moet er toch komen, het leven is zo kort. Samen met mijn huidige partner Tieke heb ik in 2006 een heel plan uitgewerkt om dagbesteding aan te bieden in combinatie met een wijngaard. We runnen De Amsteltuin nu negen jaar.'

Dagbesteding voor senioren
Veertig senioren met ziektes als alzheimer en parkinson komen vier dagen per week naar de Amsteltuin. Niet om druiven te plukken of te stampen, maar voor dagbesteding. Een wandeling, lunch, krantje lezen. Alles om lekker te ontspannen en hun mantelzorgers een beetje lucht te geven. 'Tieke houdt zich bezig met de zorgboerderij, ik verzorg de wijngaard met een team van tien vrijwilligers.'

De Amsterdammers die in West een wijngaard gaan beginnen, komen dit weekend een kijkje nemen in de Amsteltuin tijdens de open dagen. Voor beginnende wijnboeren heeft Schake één advies: onderschat het werk niet. Een goede wijn maken is volgens hem een uiterst complex proces.

Suzukivlieg ware plaag
Het zijn vooral de gevaren van buitenaf, waarop je volgens Schake constant beducht moet zijn. 'We zijn nu bezig om netten te plaatsen tegen de vogels en eenden. En we hebben sinds vorig jaar een ongenode gast: de Suzuki-fruitvlieg, een Aziatisch beestje dat dol is op blauwe druiven. Het vrouwtje prikt gaatjes in de druif en legt haar eitjes binnenin.'

Het is niet voor niets dat de Amstelvener het meest trots is op zijn Cabernet Adriana 2011, omdat hij ook dit jaar - zoals veel wijnboeren in Nederland - de rodewijnoogst op zijn buik kan schrijven door dat irritante vliegje. Over een week of twee moeten ze de blauwe druiven al oogsten, omdat het fruit niet lang meer goed blijft. 'Daar maken we dan rosé van.'

Schake heeft al zijn kaarten weer gezet op zijn witte druiven - de johanniter en solaris. In oktober is het oogsttijd en de komende maanden moet de zon nog flink gaan schijnen om ze goed te laten rijpen. 'We hebben dus nog wel even de tijd, maar het mag wat mij betreft wel stoppen met regenen.'

Wijngaard De Amsteltuin houdt dit weekend open dag. Zie voor meer informatie de website.


Ideale wijngrond

Iedere plaatsnaam waar het woord 'veen' in voorkomt, is per definitie verdachte wijngrond, volgens wijnkenner Frank Jacobs. Want druivenplanten zijn geen fan van veen. Toch lukt het de Amstelveense wijnboer Jan Schake om prijswinnende wijnen te leveren. Hoe zit dat? Jan Schakes grond, vlak bij de Amstel, is een geval apart. 'Oorspronkelijk bevond zich hier een soort Waddenzee. Precies op de plek van de wijngaard is een slenk die ervoor heeft gezorgd dat een gunstig mengsel van klei en zand is ontstaan. Prima grond voor druiventeelt.'
Beeld De Amsteltuin
De wijngaard heeft ook een zorgfunctie: 40 senioren komen vier keer per week voor hun dagbesteding naar het landgoed in Amstelveen. Veelal mensen met ziektes als alzheimer en parkinson.Beeld De Amsteltuin
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden