Wijn: Zalig zij die genodigd zijn

Chardonnay in Limoux levert witte wijnen die zonder meer smakelijk zijn. Maar zonder slimme publiciteitscampagne zouden deze Zuidoostfransozen nooit zo populair zijn geworden. Elk jaar wordt er in Carcassonne en omstreken Toques et clochers georganiseerd, een meerdaags evenement dat inmiddels wereldfaam geniet. Daarvoor meldt zich een twaalfhonderd man tellend gastronomisch gezelschap, bestaande uit Michelinkoks, sommeliers, wijnkopers en journalisten van uit de hele wereld.

Hoogtepunten: een liefdadigheidsdiner door een driesterrenkok voor alle genodigden, en de wijnveiling waarvoor domeinen in Limoux de eerste twee vaten van hun nieuwe oogst beschikbaar stellen. De opbrengst wordt vervolgens aangewend om bouwvallige kerkjes in de streek op te knappen. Vandaar die naam: de toques (de koksmutsen) zetten zich in voor de clochers (de kerken).

Als dank voor hun inbreng mogen de participerende wijnmakers hun wijn voorzien van een opvallend 'Toques et clochers'- etiket. En in die hoedanigheid siert hun chardonnay vervolgens menige wijnkaart van een gekend restaurant. Ook omdat de wijnkelners dit uitje vaak benutten hun eigen blend samen te stellen.

Vier Nederlandse vrouwelijke sommeliers hebben dit jaar die inspanning gedaan. Zodat in 2012 de clientèle van Basiliek in Harderwijk, 't Brouwerskolkje in Overveen, Chapeau in Bloemendaal en Blaauw in Ouderkerk aan de Amstel kunnen genieten van hun mengkunsten.

Niet elk wijndomein in Limoux wenst echter aan de jaarlijkse opvoering mee te doen, zoals Domaine Begude, dat al in de zestiende eeuw een wijnbestemming had. Misschien zijn de eigenaren overtuigd atheïst of is er ook in hun jeugd iets met de paters voorgevallen. Hoe dan ook, geen 'Toques et clochers'-logo op hun etiketten.

Neemt niet weg dat de wijnen zich op sterrenniveau bevinden. Ik proefde al eens hun paradepaardje Chardonnay Classique en noteerde: 'Zelden een intensere, schonere, frissere Chardonnay geproefd. Een volstrekt eigen stijl.'

Dat geldt zeker ook voor de l'Exotique 2009 (€ 9,95) die zijn naam alle eer aandoet. Vooral omdat deze blend voor veertig procent bestaat uit de Oostenrijkse Grüner Veltliner - niet bepaald van deze regio.

Op een minishotje chardonnay na is de rest ook al atypisch: chenin blanc en sauvignon blanc. Maar wat een verbluffende wijn levert dat op. Meloenzuurtjes, rijpe peer, grapefruit, fris, monter, lichte tropen-touch, citroenschilletjes. Zalig, zalig, zalig... Of is dit nu de verkeerde woordkeuze? (HARLD HAMERSMA)

Wijnwinkel Ton Overmars
Hoofddorpplein 11, 615 71 42
www.tonovermars.nl

Wijnhandel Boelen & Boelen
Rustenburgerstraat 387, 644 24 74
www.wijnboutique.nl

Tastevin Dehue
Nieuwe Herengracht 18, 623 58 77
www.tastevindehue.nl
www.marottevins.com

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden