Wijn: Wit om voor thuis te blijven

De economische crisis schijnt van invloed te zijn op onze wijnconsumptie. De betere horeca heeft daar in negatieve zin mee te maken. We eten wel buiten de deur, maar de wijn die we kiezen om de maaltijd weg te spoelen, kiezen we wat voordeliger. En wijn is nu net de kurk waar veel restaurants op drijven. Recentelijk hoorde ik daar twee sterrenchef Ron Blaauw over zeggen: ''In plaats van dat iemand een fles Puligny-Montrachet premier Cru bestelt, is hij nu tevreden met een St-Aubinnetje.''

Ook zijn collega's, die op hetzelfde niveau acteren, piepen als gevolg van de bestedingsrem van hun gasten. Een paar maanden geleden noteerde ik hier al het gezucht van twee topkoks tijdens in een lunch in 't Brouwerskolkje. ''Ik zit nog steeds goed vol, maar de wijnomzet was afgelopen maand 32 procent minder. '' Een collega die niet wilde achterblijven, claimde zelfs een min van veertig procent.

Wellicht heeft dat straks, als al het financiële wereldleed weer achter de rug is, tot positief gevolg dat de wijnkaarten waarop exorbitante vermenigvuldigingfactoren werden losgelaten tot het verleden behoren. Maar er is ook nu al een lichtpuntje te bespeuren voor de wijnhandel. En dat bevindt zich in huiselijke kring.

Wat we besparen in de horeca, herinvesteren we door thuis juist een wat duurder flesje te drinken. In het kader van het Stimuleringsproject Thuisgebruik van de Betere Wijn leek het mij toepasselijk een aantal witte zomerwijnen in de schijnwerpers te zetten met een iets hoger prijskaartje. Laat ik beginnen met eentje op instapniveau: 7,95 euro. Overigens niet te koop in de wijnspeciaalzaak, maar op de site van Vinoblesse. Het gaat hier om de Spaanse biologische Azimut 2007 van de xarel-lo. Dat is een druif die tot voor kort veroordeeld was tot 'ingrediënt' in cava. De 'stille' wijn waarin hij thans een solo-optreden mag verzorgen, dankt zijn ontstaan aan twee bewegingen in Spanje. Het land begint zich te ontdoen van zijn louter-rode-wijnimago. En het wit waarmee tegenwoordig dus ook geëxcelleerd wordt, wordt bij voorkeur gemaakt van ' herontdekte', eigen druiven.

Dientengevolge werd voor deze blanco uit Penedès gedacht aan de xarel-lo. Verwacht geen oppervlakkige niemendalletjesdorstlesseraperitiefwijn. Als geur een kleur zou hebben, was hier sprake van okergeel. En dat geldt eveneens voor de smaak. Rijpe peren en goudrenet, een fundering van gedroogde abrikoos, wat voegwerk van perzik. Er worden twee ramen tegenover elkaar opengezet en een frisse wind van citrustonen doet de smaakpapillen even huiveren.

Voorts werd ik plezierig verrast door een Nieuw-Zeelandse witte. En nu eens geen voor de hand liggend sauvignon blanc uit Marlborough. Maar een riesling uit dezelfde streek. Het oogstjaar is 2008. En Framingham is de naam. Ik ken dat domein. Prachtige ' boutiquewinery'. En met deze Classic (Euro 15,50) hebben ze geflirt met een droge Duitser. De wijn geurt als een stationair draaiende Boeing in de verte, een aangenaam zweempje kerosine komt de neus binnen. De smaak nerveus en trillend als een juffershondje. Wit fruit, witte peper, wit krijt. Flinterzuren en een verdwaald tropisch zoetje. Verrukkelijk sappig. Teken vast in. De wijn is over een week leverbaar in Amsterdam.

Voor de derde wijn had ik eerst geen oog. Het was dan ook eentje die tussen een hele serie Zuid-Franse chardonnays stond geparkeerd. En daar kijk ik zelden reikhalzend naar uit. Veel oppervlakkig, overdreven tropisch spul dat snel verveelt. Maar deze 2007 oogst van Domaine Begude (Euro 12,99) uit Limoux was het tegenovergestelde. Zelden een intensere, schonere, frissere chardonnay geproefd. Zesty, zoals ze dat in Engeland noemen, en mandarijntjes uit de ijskast. Het citroen in citroenmeringue. Fit met een likje romigheid dankzij een minieme dosis eikenhulp. Onverwacht fijne, elegante en delicate chardonnay. Een reden om thuis te blijven. (HAROLD HAMERSMA)

www.vinoblesse.nl

Framingham
Puyck Delicatessen, Sarphatipark 34, 675 16 86; Cave Rokin, Rokin 60, 625 06 28; Wijnhandel Boelen & Boelen, Rustenburgerstraat 387, 644 24 74; Tastevin
Dehue, Nieuwe Herengracht 18,
623 58 77.

Domaine Begude
Wijnhandel de Ware Jacob, Herenstraat 41, 623 98 77 en Tastevin Dehue.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden