Wijn: Werkgroepwijn

Vergaderen is voor de talentlozen, heb ik eens iemand horen zeggen. Pijntje op de werkvloer? Meeting. Afscheidscadeau voor medewerker postkamer? Brainstorm. De recyclemogelijkheden van de koffiefilterzakjes? Commissiewerk.

Nu heeft Nederland de naam een vergadercultuur te hebben, maar ook in Italië kunnen ze er wat van. Zo zijn er twee wijnwerkgroepen doende in Toscane. Eentje probeert Chianti, het vinologische visitekaartje, van vreemde smetten vrij te houden. Vergadering na vergadering wordt besteed aan de vraag of sangiovese geblend mag worden met cabernet sauvignon. En of die wijn dan nog Chianti Classico mag heten.

De andere werkgroep moet duidelijk maken dat de wijnstreek meer te bieden heeft dan sangiovese alleen. Als dat maar geen bonje wordt.

Aldus is er een project gestart ter bescherming en reanimatie van het overige druivenerfgoed. Op deze lijst staan maar liefst 127 druiven, waarvan er 118 met uitsterven worden bedreigd of zelfs al verdwenen zijn.

Nu kan het natuurlijk zijn dat er sprake is van winstbejag. De wijndrinker lijkt immers een beetje uitgekeken te raken op de zoveelste gelikte merlot, zwarte bessen cabernet sauvignon of stuivende sauvignon blanc. 'Originele' druivensoorten wil hij in zijn glas. Daar grossiert het land in.

Ook in de Abruzzen is de werkgroep op herontdekkingstocht gegaan om daar te stuiten op de zieltogende pecorino, Italiaans voor 'klein schaap'. En het lijkt of de hernieuwde belangstelling zijn vruchten al begint af te werpen. Van deze voorheen grote onbekende heb ik er de afgelopen tijd een aantal op de proeftafel gehad.

Eentje staat mij nog bij, omdat deze juist rook naar een volwassen schaap en bovendien niet lekker smaakte. Ik trof er al eentje in het wild aan, op de wijnkaart van restaurant Moerdijk. Erg lekker, deze Colle dei Venti. En ook Grapedistrict heeft 'm in de smiezen gekregen. Zij kopen deze wijn bij Tenuta Ulisse, waar ze onder het label Unico ook al een zeer goede trebbiani d'Abruzzo en een daverende rosato van voeren.

Maar welbeschouwd is juist deze Unico uniek. Ik proef sappig zuur, zuiver zuur, zuur met structuur. De bite van Granny Smith die haar eigen tanden nog heeft. De frisheid van rijpe peer en meloen uit de ijskast. Een zweempje limoen dat een glas bronwater oppept. Pecorino in deze uitvoering is een druif die in zijn eentje al een werkgroep verdient. (HAROLD HAMERSMA)

Grapedistrict
www.grapedistrict.nl

Grapedistrict Jordaan
Haarlemmerstraat 112
1013 EW Amsterdam
Tel: 020 - 6388570

Grapedistrict De Pijp
Van Woustraat 54
1073 LN Amsterdam
Tel: 020 - 6644849

Grapedistrict Oud-West
Eerste Constantijn Huygensstraat 62
1054BR Amsterdam
Tel: 020 - 6124416

Grapedistrict Oud-Zuid
Amstelveenseweg 182
1075 XR Amsterdam
Tel: 020 - 3791173

Veiling
In Parijs neemt de bank van lening tegenwoordig ook al wijn als onderpand aan. Geen wijnen uit de categorie drie voor een tientje uiteraard, maar grand cru's of andere grote namen. In Nederland zijn we nog niet zo ver. Om hier onze vloeibare waar om te zetten in thans boterzachte euro's zijn we op de veiling aangewezen.

Zondag 30 mei is er eentje bij Glerum. Traditiegetrouw eist Frankrijk het leeuwendeel van het aanbod op met zeventig van de kleine honderd pagina's wijn die de catalogus telt. Maar persoonlijk heb ik genoeg aan hun halve paginaatje Oostenrijk. Meer dan een stuk of veertig sympathiek geprijsde flesjes Grüner Veltliner staan er niet op, min of meer eerlijk verdeeld tussen Pichler, Knoll en Prager uit Wachau.

Ofschoon dit het soort wit is waarvan men denkt dat dit kakelvers het lekkerst is, gaat het hier om wat oudere jaargangen (2003, 2004 en 2005). Inderdaad strekt in de meeste gevallen jong drinken tot aanbeveling, maar bij de 'Smaragd'-uitvoeringen van deze domeinen juist niet.

De Engelse wijnschrijfster Jancis Robinson haalt in dit geval graag een blindproeverij aan met oudere witte Bourgognes en dito Grüners. In de top tien belandden zeven Oostenrijkers, waaronder de wijnen van het trio.

Meer informatie: www.glerum.nl

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden