Wijn: Vliegende Spanjaard

Twee dagen na de afstraffing van Ajax in Utrecht leidt het grapje van de importeur 'dat de Ajax Foyer van de Stadsschouwburg vandaag beter de PSV Lounge had kunnen heten' tot licht gegniffel. Ook Telmo Rodrígues, de Spaanse producent die hij het woord geeft, heeft nog een woordje voor de Godenzonen over. Als Real Madridaanhanger bezocht hij de laatste Champions Leaguewedstrijd in Amsterdam. Hij toonde zich niet eens zozeer verbaasd over de uitslag (0-4), maar wel over de Ajaxsupporters: 'They were not so civilised.' De grapjes vallen in goede aarde, want de gasten zijn voornamelijk eigenaren van wijnspeciaalzaken elders in het land die het fenomeen Telmo Rodríguez wel eens willen ontmoeten. Want een fenomeen is het. Vandaar dat ik 'm, ofschoon Ajaxaanhanger, ook maar een handje geef in plaats van een kopstoot.

Rodríguez is een zogeheten flying winemaker die zijn talent inzet in verschillende wijnstreken. En dat talent bleek dermate groot dat hij inmiddels een heel bedrijf is, Compañia de Vinos Telmo Rodríguez. Nu gaat megalomanie niet altijd gepaard met een verbetering van de kwaliteit. Maar dat is bij Telmo niet het geval. Waar hij is geland, wordt de wijn lekker. Aldus maakt hij prachtige wijnen in Rioja en Rueda. Bovenal heeft hij een zwak voor de wat minder bekende wijnbouwgebieden. In Málaga, Alicante, Toro en Valdeorras zijn ook al wijngaarden 'getelmoriseerd'. Uit dat laatste gebied, in het noordwesten van het land, proefde ik zijn nieuwste creatie, Gaba do Xil 2009. Heerlijk rood van de mencía, een lokale druif die de laatste jaren sterk in opkomst is. Dat is jong en koel te drinken, vol in het fruit gemaakt, vers en onstuimig. Slok, slik, weg. Deze van Telmo danst als een beaujolais, flirt wat met cabernet franc en knipoogt met syrah. Een wijn als Flipje van Tiel die in de Magimix is gestruikeld, omdat hij iets te schielijk gesnoept heeft van de crème de cassis.

En als aan het eind van de proeverij op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan, zie ik vanuit de Ajax Foyer hoe de neonverlichte Heinekenglazen op het dak aan de overkant langzaam vollopen. Goed idee. Na twintig rood smaakt niets lekkerder dan een ijskoude pils. Telmo meldt dat hij die ook wel zou lusten. Maar hij moet met de importeur en zijn gasten naar de Flamenco Biënnale. Maar volgens mij had hij liever naar een voetbalwedstrijd gegaan. (HAROLD HAMERSMA)

Chabrol Wines
Haarlemmerstraat 7
Tel: 6 222 781
Overtoom 444-446
Tel: 820 22 96
www.chabrolwines.com

Slimme indringers

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden