Wijn: Vergeten druiven


Zoals in restaurants tegenwoordig wordt gesproken over 'vergeten' groenten, zo kent ook de wijnindustrie haar vergeten druiven. In Wine Report, het handboek voor wijnprofessionals, is een hoekje ingeruimd met in de vergetelheid rakende variëteiten, onbekende modelletjes en experimenten.

Ene dr. François Lefort heeft zich ontfermd over deze vruchten in de periferie van de wijnindustrie. In een hoofdstuk in Wine Report doet hij dit jaar verslag van zijn zoektocht naar druivensoorten die geschikt zijn om in het noorden van Europa aan te planten, nu de aarde zo opwarmt.

Vooral de Russen schijnen grootschalig te experimenteren met druiven die behalve de hitte ook de strenge winters aankunnen. Zo moet de wijnliefhebber er niet van opkijken als hij in de nabije toekomst een fles jubileinaja novgoroda in de schappen aantreft: een witte wijn gemaakt van een druif die vroeg rijpt en het daarom goed doet in het natte, koele noorden van Rusland.

Ook kan eerdaags de bestelling klinken: ''Wie wil er nog een kosmonautje?'' Er schijnen te Samokhvalovitchy in Wit-Rusland erg fijne resultaten te worden geboekt met deze blauwe druif bij het maken van blanc de noirwijnen. En laten we ook zeker rekening houden met de komst van witte skujinsh 675: een beloftevolle kruising van de pearl of csaba met de amurskiy en de alpha, waarmee momenteel ook al in Amerika, en niet te vergeten in Denemarken wordt gewerkt.

Totdat deze druiven grootschalig in productie worden genomen hoeven we niet op een droogje te zitten. Lefort heeft ook een top tien samengesteld met wijnen van 'ongewone, obscure of herontdekte' druivenrassen. En die bestaat opvallend genoeg volledig uit Franse wijnen, overigens wel gemaakt van druiven met niet minder exotisch klinkende namen, zoals fer servadou, abouriou, négret de banhars, bourboulenc en piquepoul blanc. Nu zal bij die laatste naam bij velen toch een lichtje gaan branden. Is dat niet de druif waar Picpoul de Pinet van gemaakt wordt, het Zuid-Franse wit dat daar in geen enkel visrestaurant ontbreekt? Klopt.

Het mag dan een onalledaagse druif zijn, toch wordt er voldoende van geproduceerd om ook de Nederlandse supermarkten van voldoende hoeveelheden te voorzien. Bij Albert Heijn, Hema en Plus staan zelfs behoorlijk lekkere voor rond de vijf euro, respectievelijk Les Mouginels, Vignoble de Beaulieu en Domaine de Félines, alle van de 2007-oogst.

Het is zuidelijk wit, gul van geur en smaak. Boordevol gele appels, lichtbittere perzik, wat venkel en anijs en dankzij de pittige citrus ruim voldoende zuren om fris te blijven. Erg lekker bij kabeljauw, rode poon of gebakken mosselen.

Nu kan deze supermarktprésence voor degene die echt iets onalledaags zoekt reden zijn juist met een grote boog om de Picpoul de Pinet heen te lopen. Maar gelukkig zijn de vinologen die de boel bij Pasteuning bestieren net als dr. Lefort dol op de onbekende druif. Zo diepten zij uit Spaanse Ribera del Guadiana de cayetana blanca op. Het bestaan van deze druif wordt volledig ontkend in het belangrijke naslagwerk Grapes & Wines van Oz Clarke en Margaret Rand. En in de Guide to Wine Grapes van Jancis Robinson wordt de cayetana blanca slechts een paar woorden gegund: 'Hoge opbrengst, tekent voor neutraal wit, wordt vooral gebruikt voor het produceren van brandy.' Maar bij Bodegas Martinez Paiva denken ze daar anders over. Zij weten de cayetana blanca voor hun Payva 2007 (7,25 euro) te verleiden tot een allesbehalve neutraal smakende witte, het best te vergelijken met een kruising tussen een mollige Muscadet en een stevige Picpoul de Pinet. Kan volgend jaar zomaar in Leforts erelijstje belanden, want hij is onalledaags lekker. (HAROLD HAMERSMA)

Wijn & Catering Pasteuning,
Willemsparkweg 11
662 24 55

Harold Hamersma schrijft wekelijks over de beste wijnen voor de beste prijzen in de beste Amsterdamse zaken, of gewoon in de supermarkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden