Review

Wijn: Tragiek van een druif

Eigenlijk is het sneu voor de cabernet franc. Nota bene is deze druif de grondlegger van de cabernet sauvignon - waarvoor hij werd gekruist met sauvignon blanc - maar kindlief werd een stuk populairder.

Beroemd geworden in Bordeaux heeft deze nu ook de wijngaarden elders ingenomen. Welbeschouwd is er geen wijnland te vinden waar hij niet staat aangeplant. Inmiddels is de cabernet sauvignon dan ook de belangrijkste wijndruif ter wereld geworden.

De populariteit van de cabernet franc blijft bij het grote publiek echter beperkt. In Bordeaux is er - behalve in het beroemde en buitensporig kostbare rood van Cheval Blanc - niet meer dan een bijrolletje weggelegd. Cabernet franc wordt daar veelal ingezet als een kruiderijtje in 'de grote wijnen'. En in Italië, Californië, Australië, Chili en Nieuw-Zeeland hebben wat thrillseekers 'm aangeplant, maar
vaak ook louter uit blendoverwegingen.

Toch weet de cabernet franc als solist ook een groepje liefhebbers in vervoering te brengen. Lieden die zich erop voor laten staan 'gevorderde wijndrinkers' te zijn. Die geen boodschap hebben aan internationaal gemeengoed. En hun neus ophalen voor allemansvrienden. Zij laten de kurkentrekker in Frankrijk noordwaarts wijzen, richting de Loire. In dit koelere klimaat zijn de rollen omgekeerd en is juist cabernet sauvignon tweede keus.

Toch blijft het oppassen geblazen met de 'franc'. Want niet alle wijnboeren weten raad met 'm. Een verkeerde ondergrond of te vroeg oogsten resulteert in grimmige, harde, onrijpe wijn. Komt cabernet franc een zonnestraaltje tekort dan smaakt zijn wijn naar groene paprika uit de supermarkt met het plastic er nog omheen. Helaas komt juist hiervan het meeste op de markt, waardoor de reputatie van de Loire als gebied van rode kwaliteitswijnen niet daverend is.

Maar de gevorderde drinker is vaak een goede zoeker. En beide predicaten gelden voor wijnwinkel Glandorf & Thijs, nieuw in de Kerkstraat. Zij wisten binnen te komen op Domaine de la Butte van Jacky Blot, een van de beste producenten in de streek. Daar mochten zij - het gaat op dit niveau niet om gunnen - Bourgueil 2009 ( € 15,95) kopen.

Een schoolvoorbeeld van cabernet franc op zijn allerbest. Handgeplukt. Puur natuur. Paarszwart van kleur. Verrukkelijk boeket van viooltjes. Fluwelen mondgevoel. Zachte, maar stevige tannines, het zoet van geroosterde rode paprika, donker fruit, rijpe tomaat, wat chocolade en peperigheid. Het is een prachtige rode nu eend, wild en rund zich weer rond de tafel verdringen. (HAROLD HAMERSMA)

Glandorf & Thijs
Kerkstraat 365
020-427 6000
www.glandorfenthijs.com

Spaanse blanco

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden