Wijn: Recessieslachtoffers

Dreigende massaontslagen, krimpende economieën en krapzittende banken. Die gaan de doorbraak van de biologische component als vast onderdeel van onze dagelijkse maaltijd absoluut in de weg staan. Eten en drinken van onbesproken gedrag is nu eenmaal kostbaarder om te maken. En helaas zetten we fluitend onze bio eet- en drinkprincipes overboord als er sprake is van pijn in de portemonnee.

Illustratief zijn de juichende berichten van McDonald's, dat goed garen spint bij het economische onheil. Omdat de mens toch moet blijven eten, verkoopt McDonalds in Amerika nu meer one dollar meals dan ooit tevoren. En daarin is de biocomponent ver te zoeken.

Ook aan wijn wordt minder uitgegeven. Uit Engeland komen al berichten dat de wijndrinker aan het bezuinigen is. Op de wijnveilingen zakken de prijzen. De Champagneverkopen zijn net zo hard gecrasht als de effectenbeurzen. Er wordt wel stug door gedronken - zoals gewoonlijk in tijden van economische malheur - maar de belangstelling voor het wat duurdere segment is tanende. En daarin zijn ook de meeste biologische wijnen te vinden, die de afgelopen jaren juist aan een opmars bezig waren.

Ondanks al deze onheilstijdingen is het een vrolijke boel bij As. Het restaurant zag een paar weken geleden nog twee van zijn varkens een hoofdrol spelen in PS van de Week en staat zich erop voor 'eten in zijn meest pure vorm' te serveren. En omdat Michiel ter Heide van Vleck wijnen 'drinken in zijn meest pure vorm' als motto heeft, lag As als locatie voor zijn jaarlijkse overzichtsproeverij voor de hand. Aldus waren er voor de 'Salon de Vleck' een dertigtal kleine Franse producenten, die het beste voor hebben met wijn, mens en milieu, naar Amsterdam gereisd.

En zoals gezegd: die hadden het naar hun zin. Ter Heide en de zijnen zijn wars van alle gebruikelijke proeverijplichtplegingen. Geen gefluister maar gelach. Geen laffe mandjes te oud stokbrood, maar een blozende slager die plakken pata negra staat te snijden. Wijnboeren die de salon als hun feestje beschouwen en elkaars wijnen proeven, soms bij elkaar op schoot. En het is dat er een rookverbod in de horeca van kracht is, anders waren er waarschijnlijk ook Gitanes en Gauloises opgestoken.

Ik stort mij in het gedruis en ervaar de oer-Loirewijnen van Les Roches-Lenoir. Hun Chinon 2000 (€ 13,50) bevalt mij goed. Een mooi uitgerijpte cabernet franc, vol donker fruit, zwartebessenzuren, het zoet van geroosterde rode paprika, een wappertje laurier en wat zachtgrassigs dat mij terugneemt naar de tijd toen ik als klein kereltje op de grote speelweide in het Amsterdamse Bos met een grasspriet in mijn mond naar de wolken lag te kijken. Zou ik er toen al kurkentrekkers, volle glazen rood en lachende gezichten in hebben gezien?

Een tafeltje verderop ontwaar ik Fanny Sabre. Van haar ben ik fan. Niet zozeer omdat zij halverwege de twintig en blond is, maar vooral vanwege haar eigengereide interpretaties van Bourgogne rood en wit. Ik proef haar Beaune blanc 2006 (€ 38). Donkerblond als haar haren. Een mond vol gedroogd geel fruit, een truffelspoor, de perfecte walnoot, het fijne zuur. Natuurlijk nip ik ook aan de beste Beaujolais ter wereld, die van Marcel Lapierre. En al vermijd ik normaal gesproken Beaujolais Primeur (€ 8,50), die van deze natuurpurist moet ik toch even proeven.

Spannend is de 2007 blend van roussanne viognier uit de Ardèche van Domaine Romaneaux-Destezet (€ 19). Frêle abrikoos geleund tegen perzik, tarte tatin en citroenrasp, lichte kruiderij. En opwindend is de Saint Joseph 2007 (€ 27) van hetzelfde domein. Puur bramen en bessen die tegen wat peperstruiken hebben aangeschuierd. Ik proef 'm met wat pata negra.

Als ik uiteindelijk aanstalten maak om te vertrekken, informeert Ter Heide of ik niet blijf voor het wijnmakersdiner en het aansluitende feest. Maar daar was ik toch al? (HAROLD HAMERSMA)

Vleck Wijnen
Eerste Helmersstraat 683 59 80

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden