Wijn: Protagonist uit Puglia

Puglia is het belangrijkste wijngebied van Italië. Qua volume dan. De afgelopen decennia werd de hak slechts beschouwd als een productiestreek. Hier werd wijn gemaakt om de zuurbekjes uit het noorden wat te laten glimlachen. Franse wijnkopers kwamen er om versterking te halen voor rood met te weinig spierballen.

Toch genoot de wijnstreek in zijn beginjaren juist wel een kwaliteitsreputatie. Maar dan moeten we flink terug in de tijd.

De eerste wijnstokken dateerden van 2000 voor Christus. En de wijn die daar afkwam, viel zo in de smaak dat achtereenvolgens de Grieken, de Romeinen, de Goten, de Byzantijnen, de Arabieren, de Lombarden, de Noormannen en ook de Bourbons in Puglia aan landjepik kwamen doen.

Misschien komt het wel daardoor dat de huidige wijnmakers er zo aan druiven hangen die van vreemde smetten vrij zijn. Eigen druiven als negroamaro, primitivo en malvasia nera voor rood worden gekoesterd. Voor wit zijn bombino, bianco d'allessano en verdeca heilig verklaard. Blenden met internationale druivenrassen laten ze over aan die hooghartige Toscanen of aan het Siciliaanse tuig.

Voordat er kwaliteitswijn gemaakt kon worden, diende er eerst te worden afgerekend met nog een stelletje ongewenste gasten. Nu kwamen deze niet omgord met wapentuig, maar de verwoesting was er niet minder om. In de negentiende eeuw trok de phylloxera, de gevreesde druifluis, rampokkend door Europa, en ook de wijngaarden in Puglia werden oorlogsbuit.

In eerste instantie werd er op grote schaal geherplant. Maar vanwege het wereldwijde wijnoverschot zat er niemand meer te wachten op goedkoop en veel. Vooral de laatste tien jaar zijn de bakens daarom verzet. Hoge kwaliteit, maar wel betaalbaar, luidt het motto.

Dat hanteert ook Cantine Menhir, het jonge bedrijf van Gaetano Marangelli. Protagonist van eeuwenoude streekdruiven is hij. Daarvan maakt hij wel moderne wijnen, geholpen door broer Vito en Caterina Bellenova, technisch expert in zuiddruiven.

Van Menhir proefde ik fraaie rode negroamaro en primitivo del manduria. Maar vanwege het zomerse weer pik ik er een witte uit. Al is deze Menhir Verdeca 2009 (€ 7,50) ook bepaald geen achteloos dorstlessertje. Het is een bianco als een boomgaard, vol mollige peer en appel. En ook de abrikozen en perziken blijken rijp te zijn. Een kruidenrekje verzorgt een zweem van anijs, zoethout, tijm en wat kaneel. Toch is de afdronk fris als limoengras.

Overigens proefde ik ook nog een heerlijke, sappige, exotische Menhir Novementi. Maar laat ik het daar maar niet over hebben. Daarvoor heeft Gaetano ook chardonnay gebruikt. (HAROLD HAMERSMA)

Wijnhandel De Eekhoorn
Kinkerstraat 270-272
020-618 04 33

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden