Wijn: Portugals nieuwe wereld

'Exclusively Portugese grapes' lees ik op een etiket. ''Maar dat is eigenlijk niet goed,'' zegt wijnmaker Paulo Laureano. Hij lijkt zich te verontschuldigen voor zijn chauvinisme, maar hij excuseert zich slechts voor een tekstslordigheid op twee etiketten. ''Ik werk inderdaad uitsluitend met Portugese druiven, alleen had er bij de witte premium antão vaz en arinto op moeten staan. En op de rode trincadeiro en aragonés.''

Ik ontmoet Paulo Laureano uit Alentejo bij Garrity Fine Wines, het Portugese bruggenhoofd in de hoofdstad dat curieus genoeg bemand wordt door een volbloed Schot. Van iemand die Brendan Garrity heet, verwacht je eerder dat hij bijzondere whisky's verkoopt in plaats van Portugese wijnen. Ik schreef overigens al eens over deze Portugalpusher toen ik bij hem een fraaie vinho verde had ontdekt, Quinta do Alivio 2007.

En niet alleen ik vond het een geslaagde witte. Garrity toont mij een certificaat behorende bij de recente uitverkiezing tot Portugals beste vinho verde. Maar dat is dan ook het enige wat nog naar deze branco verwijst. De wijn was razendsnel uitverkocht.

Wie verstandig is, creëert trouwens weer ruimte in het wijnrek. Want ook rood en wit uit Alentejo bieden veel waar voor hun geld. In Portugal is dat overigens al jaren bekend. Eén op de twee wijnen die er gedronken worden, komt uit deze zuidelijke wijnregio waar het klimaat vervelende verrassingen uitbant en de wijnen makkelijk te begrijpen zijn. Niet voor niets wordt Alentejo ook wel Portugals 'Nieuwe Wereld' genoemd. En in die omschrijving kan Paulo Laureano zich wel vinden. Toch haast hij zich om er een kanttekening bij te plaatsen.

''Syrah en andere internationale druivenrassen doen het wel goed bij ons, maar ik kies voor autochtone soorten. Die horen hier, die geven geuren en smaken, waarin Alentejo te ruiken en te proeven is.'' Hij schenkt mij zijn basiswitte in, Paulo Laureona 2007 Classico (5,95 euro), een blend van antão vaz en roupeiro. Heerlijk tropisch fruit dankzij de eerstgenoemde druif. En veel citrus door de inspanningen van roupeiro. Het is een gevulde, sappige wijn. Ik ruik de aangename geur van net gelegd linoleum en ervaar een aangenaam licht olieachtig mondgevoel, beide veelal te danken aan opvoeding met eikenhout. Ik informeer bij Laureano of dat ook het geval is. Hij glimlacht en ontkent.

''Dit is Alentejo,'' zegt hij. Om eraan toe te voegen dat hij vindt dat zijn wijnen niet bestemd zijn voor fundamentalistische aperitievers. ''In Portugal drinken we wijn bij het eten. De Classico is fantastisch met ameijoas à bulhaõ pato, venusschelpen bereid met olijfolie, knoflook en koriander. Paulo Laureona's 2005 Reserve (14,95 euro) bestaat voor honderd procent uit antão vaz, maar deze heeft juist wel houtopvoeding genoten: acht maanden op nieuw Frans eiken. ''Ik gebruik nooit Amerikaans eiken, dan gaat je wijn naar kokosnoten smaken,'' verklaart Laureano die tien jaar als docent op de wijnuniversiteit van Évora les heeft gegeven in de invloed van eikenhout op Portugese druiven. In elk geval heeft hij in zijn jeugd zelf goed opgelet tijdens het college 'wijn maken'. In wat zijn meest ambitieuze witte is, ruik ik hazelnoot en een fijn zoet parfum als in een banketbakkerswinkel op een vroege zaterdagochtend. Ik proef mango, zoete sinaasappelschilletjes, wat gember en een ragfijne frisheid. Laureano gniffelt als hij verklapt dat deze wijn regelmatig als 'piraat' wordt ingezet tijdens hoge witte Bourgogneproeverijen. 'Iedere kenner trapt erin. 'Meursault!' is de meest gehoorde diagnose.'' Dat zijn rode Reserve 2004 (17,95 euro; achttien maanden eiken) van trincadeira en aragonés voor een rode Bourgogne wordt versleten, is echter ondenkbaar. Zonnig en rond. Volle bak pruimen, donker fruit, specerijen, fijne zuren en op de achtergrond de smaak van losgemaakt aanbaksel uit de bakboter na het braden van een biefstuk. Bij mijn vertrek zeg ik tegen Garrity dat hij deze wijnen veel te vriendelijk heeft geprijsd. ''Misschien moet ik mijn zaak dan maar omdopen tot Charity Fine Wines,'' roept hij mij na. (HAROLD HAMERSMA)

Garrity Fine Wines
C. van Eesterenlaan 31-33
Amsterdam
Tel: 020 4199792

Filmpjes van Harold Hamersma zijn te zien op www.parool.tv

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden