Wijn: Op jacht naar nep

Een Italiaanse premier van dubieus allooi veroorzaakt nauwelijks nog een rimpeling in de vijver van het wereldnieuws. Maar zodra er een kaasboer uit Italië sjoemelt, wordt dat wel breed uitgemeten.

Het NOS Journaal wijdt er een item aan, de kranten berichten erover en het is op de radio. Mozzarella, Gorgonzola en Parmezaanse kaas waarvan de uiterste verkoopdatum in een ver verleden lag, bleken gereïncarneerd tot een verse lekkernij. Nu kan kaas natuurlijk niet zonder vino. En dus volgde een aantal Italiaanse wijnproducenten ook het dievenspoor.

Een kleine greep uit de collectie: in 2000 werd één miljoen flessen 'valse' Chianti ontdekt en in hetzelfde onderzoek kwamen ook nog 200.000 flessen Sassicaia boven water. Vooral dat laatste is een prestatie, omdat van deze Super-Tuscan in het echt maar de helft wordt geproduceerd.

Nu gaat het in voornoemd geval nog om vervalsingen van kostbare wijnen, maar het werkterrein is inmiddels verlegd naar de instapmodelletjes. Zeer recent werden we getrakteerd op breaking news: zeventig miljoen liter Italiaanse rode wijn met een prijskaartje van rond de euro was op de markt gekomen, waarvan de inhoud maar voor twintig procent uit druiven bestond. De rest was water, suiker en bietensap.

Vanzelfsprekend bijna werd het incident gebagatelliseerd door Paolo de Castro, de Italiaanse minister van landbouw. In elk geval ben ik benieuwd in welke categorie De Castro de slechts 24.000 hectoliter namaak-Pinot Grigio en -Prosecco, die vorig jaar in de buurt van Verona opdook, dan rangschikte.

Het is opmerkelijk dat er inmiddels wel een speciaal Italiaans wijnfraudeteam in het leven is geroepen. Deze unit van 'combatsommeliers' bestaat uit carabinieri die een opleiding tot wijnkelner hebben gekregen, zodat zij makkelijker echt van onecht kunnen onderscheiden. Wellicht is het een idee om ze ook een buitenlandse bevoegdheid te geven. Want rommelen met wijn gebeurt overal. Zo wordt geschat dat één op de twintig wijnen die op de veiling worden aangeboden, niet bevat wat het etiket belooft. Het is zo'n serieuze zaak - het gaat hier veelal om kostbare collector's items - dat in Amerika de FBI zich er zelfs mee is gaan bemoeien.

Dichter bij huis kwam in België een aantal jaren geleden een fraude aan het licht, waarin Saint-Emilions werden gepimpt met smaakstoffen. En in Frankrijk kliederde een wijnmaker van Georges Duboeuf met eenvoudige Beaujolais.

Enfin, terug naar Italië. Niet om nog meer twijfelachtige praktijken te openbaren, maar om eerlijke en lekkere wijn te drinken. Want daar is er gelukkig nog altijd veel meer van. Bijvoorbeeld van wijnbedrijven die met druiven werken die zo onbekend zijn dat vervalsen geen enkele zin heeft.

Neem bijvoorbeeld de Cantina Terlan, één van de oudste en beste Kellereien in Terlano, een DOC binnen het noordelijke Alto Adige (Südtirol). Daar wordt onder meer gewerkt met de geheimzinnige lagreindruif, die alleen in die contreien gedijt.

Ik proefde hun Terlan Lagrein 2006 (8,95 euro). Een fascinerend onalledaagse rosso. Geurend naar viooltjes en trakterend op een mondvol donker fruit dat zich in de schaduw tot rijpheid heeft weten te worstelen. Zure pruimen en bittere kersen. Een zoetje van gebrande paprika en bittere chocola. En sap als fluweel dat geschoren is met een ladyshave.

Ook de 2007 rosé editie (8,50 euro) van dezelfde druif beviel mij zeer. Stoer, volstrekt droog, bramig, kruidig en maaltijdverlangend. En wie wil weten hoe een echte Pinot Grigio smaakt, schaft zichzelf een fles van Terlans 2007 oogst (9,95 euro) aan. De smaak van net rijpe peer pal onder de schil, koele suikermeloen, citrus, een zacht amandelbittertje en een mondprikkelende spicyness. Wie deze heeft geproefd, herkent daarna een nepperd met zijn ogen dicht. (HAROLD HAMERSMA)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden