Review

Wijn: Ons drinkgedrag

Of u zich erin herkent weet ik niet, maar is dat niet het geval dan behoort u tot een minderheid: uit een onderzoek dat recentelijk werd uitgevoerd in opdracht van het Productschap Wijn blijkt dat negentig procent van de ondervraagden minimaal een glas wijn per week drinkt. De helft heeft er zelfs een dagelijkse gewoonte van gemaakt.

Opvallend is dan bij mannen en vrouwen 'krachtig rood' populair is. Waarschijnlijk betekent dit dat zij de wijn bij het eten schenken. Verstandig, want dat is niet alleen lekker, de spijsvertering komt er ook sneller door op gang. En dat is beter voor het fysiek.

Uit de queeste naar ons wijndrinkgedrag zijn trouwens nog meer aardige conclusies te peuteren. Over eentje kunnen de supermarkten zich alvast op het hoofd gaan krabben.

Tot hun 25ste kopen mannen en vrouwen hun wijn bij de grootgrutters, maar daarna schijnen ze habitué bij de speciaalzaak te worden. De dames schaffen daar dan vooral wit, rosé en mousserend aan. En dan bij voorkeur de wat zoetere soorten.

Als dat niet voor u geldt dan bent u de 35 gepasseerd, omdat dan 'de voorkeur naar droog verschuift, bij voorkeur Franse'. En is dit het geval, dan heb ik een wijn ontdekt waarmee u helemaal voldoet aan de onderzoekskarakteristieken. Het gaat hier om een volstrekt droge witte uit de Terroirs Landais.

Misschien is dit deel van zuidwest-Frankrijk u beter bekend als de armagnacstreek, maar er worden echter ook prima blancs gemaakt. De onvermijdelijke coöperatie doet dat voor boeren die niet onder eigen naam wensen op te treden.

Maar er is ook een handjevol kleine zelfstandigen doende, die wat extra's brengen. Iedereen is het erover eens dat Domaine Comte Laudet daar de absolute top in vertegenwoordigt. Cyril (de achtste generatie Laudet) maakt op het familiedomein van typische zuidwest druiven als colombard, gros manseng en sauvignon blanc zijn Sables Fauves 2009 (€ 6,95).

En al oogt deze dankzij een zweempje roze alsof er een zalm doorheen is gezwommen, in Frankrijk betitelen ze een dergelijke wijn als 'comme l'eau': je drinkt 'm als water. Het is een uiterst vieve en lichtvoetige witte. Monter als jonge perzik, met het zoetbittere van rode grapefruit en het lichtvinnige van citrus.

Een perfecte huiswijn vonden ze bij restaurant Merkelbach en het Amstel Hotel. En dat terwijl daar toch niet alleen maar dames van boven de 35 komen. (HAROLD HAMERSMA)

Wijnhandel Koninginneweg,
Koninginneweg 143, 662 52 50
www.wijnhandelkoninginneweg.nl
La Cave Insolite,
Da Costaplein 15, 4752068.
www.lacaveinsolite.nl

undefined

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden