Wijn om in te lijsten

In Japan is ontdekt dat soja sneller gist als tijdens het maken ervan Bach, Mozart of Beethoven wordt gedraaid. Als de geluidsboxen op de vergistingstanks worden gericht, wordt het productieproces met tien procent bekort. Dat scheelt natuurlijk in de energierekening, de CO2-uitstoot en wat dies meer zij, maar minstens even belangrijk is dat het bruine sap er lekkerder door gaat smaken.

Persbureau ANP wijdde er een paar weken geleden een nieuwsbericht aan. In de wijnwereld werd deze versie van 'muzikaal onthaal' echter gerangschikt onder het kopje oud nieuws. In het Engelse wijnblad Decanter verscheen eerder dit jaar al het bericht dat de Chileense producent Montes zijn wijnen laat ontstaan onder de klanken van kloosterliederen, en wel in een volledig Feng Shui ingerichte kelder, dat spreekt.

Ook de gebruiker schijnt zich overigens beter te voelen als hij of zij de vaste dan wel de vloeibare waar krijgt aangeboden met een goede portie cultuur. Volgens het al eerder genoemde Montes resulteert het luisteren van de juiste muziek bij wijn in meer genot. Op verzoek van de Chilenen heeft de universiteit van Edinburgh daarnaar onderzoek verricht. Aldus werd in Schotland ontdekt dat Montes' cabernet sauvignon het beste smaakt bij All along the watchtower (in de uitvoering van Jimi Hendrix), chardonnay bij Spinning around (Kylie Minogue), syrah bij Nessun dorma (Puccini) en merlot bij Easy (Lionel Ritchie).

Het wijnbedrijf overweegt nu zelfs om een muziekadvies op het achteretiket zetten. U moet er dus niet van opkijken als het wijnhuis u niet alleen adviseert 'deze wijn te serveren bij stoofschotels, biefstuk en wild', maar ook Amy Winehouse op te zetten.

De wetenschap dat wijn beter tot zijn recht komt met de juiste muzikale omlijsting, is ook al in Nederland doorgedrongen. Eerdaags treedt de pianiste Pnina Becher op in Alkmaar, Naarden en Beesd. Onder het motto Piano Reserva zal zij stukken van Scarlatti ten gehore brengen, terwijl er bijpassende wijnen worden geschonken.

Nu zijn Jessica Lombardo en Manu van Poppel de mening toegedaan dat ook beeld complementair werkt op het wijngenot. Zij openden verleden week Art Vine, een kunst- en wijngalerie waar moderne schilderijen en beeldhouwwerken worden voorzien van naadloos aansluitend rood, wit en rosé (zie ook parool.tv). Of hier kunst met een grote K hangt, laat ik graag beoordelen door onze kunstrecensent, maar de importeurs die Art Vine leveren, kunnen in elk geval wel met hoofdletters worden geschreven. Bij het werk van Manu zelf, het kleurrijke Field (€ 2250) staat op een aluminium piëdestal een uitstekende Nieuw-Zeelandse Dog Pont sauvignon blanc 2006 (€ 35), vanwege 'intens, knapperig en citrus'.

De foto op aquarelpapier in perspex van Rob Meijer, voorstellende een boom en schors (€ 3500) ziet zich graag begeleid door een Nieuw-Zeelandse Craggy Range 2006 pinot noir (€ 44). Het bij de fles geplaatste kaartje verklaart waarom: 'aarde' en 'finesse'. En Marjolein Roeffels Garden party (€ 1300) barst natuurlijk pas echt los als er een Novementi rosatosalento 2007, Menhir ( €11) wordt geschonken. Beide zijn niet voorzien van een rode stip, en dus nog te koop.

Ik kies voor deze laatste wijn, een meesterwerk van de negroamarodruif, die in de handen van de gebroeders Marangeli uit Puglia is gevormd tot een unieke rosé. 'Kleurrijk, fruitig, toegankelijk geconcentreerd', meldt het bijschrift. Ik zou daar nog aan toe willen voegen: donker fruit, warmbloedig en onalledaags. Niet al te koud drinken, meer als een koele rode wijn. Dan presenteert deze rosato van de 'zacht bittere' (negroamaro) zich op zijn mooist, volgepakt met donker fruit, romig, spicy en gevuld. Een wijn om in te lijsten. (HAROLD HAMERSMA)

Art Vine
Keizersgracht 471
420 50 10

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden