Wijn: Oerwijn met spierballen

In het zuiden van Frankrijk was 2007 een memorabel jaar. Topdomeinen als Domaine Trévallon en Domaine du Clovallon bestempelden hun oogst zelfs als één van de beste ooit. Overigens niet alleen omdat toen sprake was van een perfecte oogst. Waar de wijnbouwers in de rest van het land problemen kenden door een koeler dan gemiddelde zomer, ontpopten de wat lagere temperatuur zich juist als een vriend voor de druiven in de Midi.

Toch is 2007 ook het jaar van de klagers. Die vierden twee jaar geleden het honderdjarige jubileum van de CRAV. Het Comité Régional d'Action Vinicole is een groep militante wijnboeren, die de structurele overproductie in de streek wijt aan de Franse regering in het algemeen en de buitenlandse wijnproducenten in het bijzonder. Om hun ongenoegen te uiten, plegen ze bomaanslagen op departementsgebouwen, steken ze tankauto's met Spaanse of Italiaanse wijn in brand en bedreigen ze een ieder die zich niet kan verenigen met het CRAV-gedachtegoed. Opvallend is het overigens wel dat het comité voornamelijk bestaat uit wijnmakers die vieze wijn maken.

Nu vindt de Europese Unie dat in Europa ruim 200.000 hectare aan wijngaarden moet verdwijnen. En ook de Midi ontkomt niet aan de saneringsdrift. Maar het gaat dan toch vooral om kwalitatief mindere percelen. Wie lekkere wijn maakt, heeft niets te vrezen. Integendeel. Ook al omdat de Inter Oc de helpende hand biedt bij het slijten daarvan en dat uitstekend doet. En voor deze organisatie, die zich bezighoudt met het populariseren van zuidwijnen was 2007 eveneens gedenkwaardig. Inter Oc bedacht precies twintig haar geleden namelijk het begrip Vin de Pays d'Oc, waaronder de Midiwijnen uit de Languedoc-Roussillon werden gerangschikt. Daarmee werd toen onder één noemer de lappendeken aan wijngebiedjes gevangen in de Aude, Gard, l'Hérault en Pyrenées-Orientales die zelfstandig nooit een vuist zouden kunnen maken. Zal de CRAV het ook wel niet mee eens zijn geweest. 'Verlies aan eigen identiteit'en 'karaktermoord!' hebben die waarschijnlijk toen geroepen. En ze staken nog maar eens de lont in het kruitvat in plaats van de hand in eigen boezem.

Hoe dan ook, het eenduidiger vermarkten maken van de streek en zijn wijnen bleek niet zo'n slechte zet. Want inmiddels is Vin de Pays d'Oc de meest geëxporteerde Franse wijn. Onder andere doordat de beleidmakers van Inter Oc al snel de gaten hadden welke rol cépagewijnen (wijnen van één druif) zouden gaan spelen op de wereldwijnmarkt. Aldus werden bijvoorbeeld merlot, chardonnay en syrah groot opgespeeld, kwam de focus op een modern assortiment te liggen en op vriendelijke prijskaartjes. Het zijn ontwikkelingen die de streek de bijnaam Frankrijks Nieuwe Wereld hebben opgeleverd. Inmiddels is Vin de Pays d'Oc zelfs een wereldmerk geworden dat te koop is in 160 landen. Ook in Nederland, waar we ons als nummer drie op exportlijst grootafnemer mogen noemen.

Dat predikaat danken we vooral aan de ongebreidelde koopdrift van onze supermarktwijninkopers, voor wie het in het Franse zuiden aangenaam shoppen is. Maar dat heeft Vin de Pays d'Oc niet tot een supermarktproduct gedegradeerd. Voor de wijnspeciaalzaken blijft er zat over om zich mee te profileren. En vooral in het segment boven vijf euro zijn er geweldige vondsten te doen. Wijnen die zo veel meer bieden dan het prijskaartje doet vermoeden.

Ik heb de laatste tijd veel goede geproefd, maar ik heb er eentje uitgehaald die daar bovenuit stak, Pontificis. Een blend van grenache, syrah en mourvèdre staat pontificaal op het etiket. Kost in november slechts € 6,25 in plaats van € 7,05. En daarvoor krijg je een prachtig soort oerwijn. Gespierd, gezond en geconcentreerd. Met ruig, donker fruit. Laurierdrop en wat rijpe framboos om 'm niet al te macho te maken. Een wijn wars van tierelantijnen, maffe zoetjes of opgedoft eikenhout. En uit het memorabele jaar 2007, dat spreekt.

Wijnhandel Van Krimpen Frans Halsstraat 67
020 671 61 30
www.vankrimpen-wijn.nl

The Art of Wines, A.J. Ernststraat 665/A1
020 644 67 67
www.theartofwines.nl

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden