Wijn: Nog in de ban van de bel

Ondanks het gekraak van de economie knalde vorig jaar de verkoop van mousserende wijn in Nederland omhoog als de kurk van een hard geschudde fles champagne. Ten opzichte van het jaar ervoor werd bijna vijftig procent meer schuimwijn gedronken. Vooral de prosecco vloeide rijkelijk: een derde van het totaal kwam op het conto van deze Italiaan uit Veneto en omstreken.

Opmerkelijk is dat veruit het grootste deel daarvan werd opgeëist door de supermarktmodelletjes. Mijn waarschuwingen dat er onder de zeven euro geen lekkere te koop is, blijken en masse te zijn genegeerd.

Enfin. In elk geval blijven pracht-prosecco's als Rive di Colbertaldo Brut 2009 van Adami dan beschikbaar voor de liefhebbers. Italië-specialist Sagra dell'Uva (Plantage Kerklaan 24) verkoopt 'm voor € 14,00.

Is Nederland nog steeds in de ban van de belletjes? De cijfers over 2010 worden pas in maart bekend, maar het zou mij niet verbazen. Ik zie uitdijende supermarktassortimenten met mousserende wijnen van over de hele wereld. Plus mailings van wijnspeciaalzaken waarin deze hun schuimwaar aanprijzen.

Wat overigens opvalt is dat Duitse sekt niet heeft weten te profiteren van de hausse. Zou het soms komen omdat sekt zoveel minder vrolijk klinkt dan prosecco? Omdat we het Italiaanse zoetje toch lekkerder vinden dan dat droge Duitse? Sekt betekent immers ook letterlijk: droog. Of zouden we misschien al in een eerder stadium zijn afgeschrikt door de stortvloed aan budgetbagger van industriële signatuur?

Nu is de ene sekt de andere niet. Wie wil genieten, vermijdt flessen waar slechts Deutscher Sekt op staat. Deze allerlaagste basiskwaliteit hoeft zelfs niet 'officieel' gekeurd te worden en biedt nauwelijks vrolijkheid. Wat meer uitgeven en Winzersekt kopen luidt het devies. Dat is topniveau waarvoor alleen druiven gebruikt mogen worden die door de producent zelf zijn geteeld. Gebruikte soort en jaartal moeten op het etiket vermeld worden en de wijn dient op fles te zijn vergist.

Een prachtexemplaar is Reichsrat Von Buhl Riesling Brut 2008 ( € 16,60) uit de Pfalz. Op kousenvoeten marcheren peer en perzik de mond binnen, met in de knapzak marsepein van Holtkamp waarop een spatje gemorste ban?ketbakkersroom. Prachtige zuren, beschaafd-gevuld en zacht-fris. Op basis van deze kwaliteit zou er in Nederland komend jaar wel eens een sekt-sekte kunnen ontstaan. Misschien ook wel geholpen door foodtrendwatcher Marjan Ippel die in What not to eat in 2011? (€ 19,50. www.talkinfood.nl) prosecco 'uit' heeft verklaard en sekt tot trend heeft bestempeld. (HAROLD HAMERSMA)

Wijnhandel Van Krimpen
Frans Halsstraat 67
020 671 61 30
www.vankrimpen-wijn.nl

The Art of Wines
A.J. Ernststraat 665-a1
020 664 67 67
www.theartofwines.nl

www.lesgenereux.nl
(voor verkoopadressen buiten Amsterdam)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden