Wijn: Niet stoppen met drinken

Het is 2 januari. Ik heb nog even rond de laatste vier zompig geworden oliebollen gedraald, maar deze inmiddels naar de kiepelton verwezen. De kerstboom wordt dinsdag ter recycling aangeboden. En het belastend materiaal met betrekking tot mijn drankgebruik heb ik ook net naar de glasbak gerinkeld.

Goede voornemens? Jazeker. Maar in elk geval niet stoppen met wijn drinken. Wel ga ik nog één keer stilstaan. En wel bij 2009. Aan welke landen heb ik aandacht besteed? Zijn mijn voorspellingen uitgekomen? Wat meldt de wijnglazenbol voor 2010? En met welke wijnen sluit ik het jaar af?

In elk geval was Frankrijk vorig jaar het meest besproken wijnland met 28 wijnen, gevolgd door Italië met zeventien. Dan is er een hele tijd niets om vervolgens bij de negen noteringen van Australië te belanden. Spanje bleef een beetje onderbelicht met zes exemplaren, evenveel als Zuid-Afrika. En Chili, Argentinië en Duitsland zagen vijf wijnen in de krant terug.

Dankzij de fraaie zomer wist rosé weer behoorlijk de schijnwerpers op zich gericht. En al zomerde het beslist nog niet in het economische landschap, ook de mousserende wijnen stonden volop in de belangstelling.

Dan een terugblik op mijn vooruitblik van een jaar geleden. Mijn voorspelling dat het aanbod biowijnen fiks zou groeien, is uitgekomen. Biologisch begint steeds alledaagser te worden. Ook mijn enthousiasme voor Duitse witte en rode wijnen werd door steeds meer importeurs gedeeld. Daarbij viel vooral het stevig uitdijende aanbod van Duits rood op, wijnen die perfect koel te drinken zijn. En ook dat wordt een trend die zich tot een blijverdje zal ontwikkelen in 2010.

Meteen maar even een tip voor de liefhebbers van de koele meren des roods? Koop nu al St. Laurent Trocken 2008 uit de Pfalz van Weingut Pfirmann (€ 8,95). Een montere wijn die zich het beste laat omschrijven als een blend tussen gamay en pinot noir. Onbedaarlijk sappig, lichtfruitig, spartelende kersjes en besjes, een zoetje en een zuurtje, die arm in arm langs de smaakpapillen roetsjen. Transparant, opwekkend, doordrinkbaar en verfrissend. Is zelfs lekker nu de weersomstandigheden nog naar Glühwein doen verlangen.

Door het vermelden van de aanbieder beland ik overigens bij een volgende, beklijvende ontwikkeling: de rode Duitser is namelijk slechts te koop via internet, een manier van winkelen die de wijnliefhebber steeds meer begint te bevallen. Inmiddels heeft een groeiende schare vaak gespecialiseerde importeurs de weg naar het net gevonden. Zoals markvandewijn.nl die zich helemaal heeft verloren in zijn passie voor Duitsland en die de voornoemde Pfirmann naar Nederland heeft gehaald. En surf ook even naar mirandabeems.nl, een Hongarije specialist van wie ik St. Andrea Áldás Egri Bikavér 2006 van de Hongaars wijnmaker van het jaar 2009, György Lorincz aanraad (€ 14,95).

Via italiaansewijnen.nl belandt u bij Valori Montepulciano d'Abruzzo 2007 (€ 8,80), een rode Italiaan die tijdens het recente Proefschrift Wijnconcours door de Nederlandse sommeliers als hun favoriet werd bestempeld. Bij grieksewijnen.com zijn onder andere Atlantis wit en rood van Santorini uitstekend (beide circa € 10). En van de biologische wijninternetter fairwines.nl proefde ik met veel plezier de biodynamische witte Gavi van La Raia (€ 8,75).

Voorts voorzie ik dit jaar een voorzichtige instroom van Sloveense en Braziliaanse wijnen, beide wijnlanden met fikse ambities. En tot slot zal ik zoveel mogelijk wijnen gemaakt van onalledaagse druiven voortrekken. Laat ik daar eigenlijk maar meteen beginnen.

Als u eens in de buurt bent van De Ware Jacob, koop dan de biologische Fattoria La Rivolta Aglianico del Taburno 2006 ­(€ 13,20). Een geheimzinnige wijn uit het Italiaanse Campanië, met donkerte, sublieme zuren en schaduwpartijen. Duister-rijpe tannines, machtig, opwindend en vol zwart fruit. Een wijn om een tatoeage mee te laten zetten. Jammer dat dit nu net weer uit is in 2010... (HAROLD HAMERSMA)

De Ware Jacob
Herenstraat 41, 020-623 98 77

De biologische Fattoria La Rivolta Aglianico del Taburno 2006 (€ 13,20) Beeld
De biologische Fattoria La Rivolta Aglianico del Taburno 2006 (€ 13,20)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden