Wijn: Limburgse liefde

Na mijn twintigste en laatste terras te hebben bezocht voor de terraswijntest van Het Parool (zie de krant van vrijdag 29 april) wilde ik wat eten. Maar dan wel op een adres waar het gegarandeerd goed drinken zou zijn. Al was het maar omdat mijn laatste terrasbezoek overschaduwd werd door de consumptie van een overleden glas rosé.

Zo kwam ik uit bij een restaurant dat mijn collega Van Dam toevallig deze week recenseert. Ik had van twee betrouwbare wijnverkopers vernomen dat op de Peperstraat 10 sinds een paar weken de twee Limburgse broertjes Hartering waren neergestreken. Broer één was onder andere kok bij Merkelbach geweest. Broer twee onthulde 'dat hij nog niet eerder in de horeca werkzaam was geweest' (om zich in de loop van de avond als natuurtalent te ontpoppen).

Bij restaurant Gebr. Hartering aangekomen werd ik niet zo zeer getrokken door de twee tafeltjes op de stoep - ik had de laatste weken al voldoende buiten gezeten - maar door de tafeldecoratie binnen. Hoe lang geleden was het dat ik lege wijnflessen als kandelaars had zien fungeren? Misschien voor het laatst op mijn tienerkamer waar een druipkaars in een mandflesje chianti sfeermaker was geweest.

De wijnambitie van de jonge propriétaires bleek echter op een ander plan te liggen. Zij afficheerden hun wijnliefde door lege flessen van 'grote namen' de gang naar de glasbak te besparen. Aldus nam ik plaats aan de tafel waar een fles Château Haut-Brion 1986 mijn vier gangen zou gaan verlichten. Vergezeld door wijnen die mij via een schoolbord aangeprezen werden.

En waar het tijdens de terrastest nog wel eens kiezen was tussen twee kwaden, bleek het aanbod van de Limburgse broertjes louter uit het goede te bestaan.

Zo was daar Le Petit Chapoton. Van deze blend van grenache en syrah uit de Côtes du Rhône had ik uit eigen kelder net de laatste fles 2009 gedronken. Hier trof ik de verse 2010 oogst al. Koel te drinken rood. Een zomerkoninkje vol fruit, met een onstuimige hofhouding van kersen en cassis. En heerlijk bij de paddenstoelenrisotto met eekhoorntjesbrood.

Voorts wenste ik Saissy 2009 Saint Jeoire Prieuré bij de griet, asperges (Limburgse) en saus van morilles. Frivool, snerpend bergwit uit de Savoie, van de onalledaagse jacquèredruif.

En de porchetto van het houtkoolspit smeekte om Badia a Coltibuono 2007 chianti. Even overwoog ik te vragen of ik de lege fles mee mocht nemen. Maar met de kinderen net het huis uit zijn daar geen tienerkamers meer. (HAROLD HAMERSMA)

Restaurant Gebr. Hartering
Peperstraat 10hs

Wijnen zijn ook te koop bij

Wijnhandel Koninginneweg
Koninginneweg 143

La Cave Insolite
Da Costaplein 15
Le Petit Chapoton 2010 (€8,00) en Saissy 2009 (€ 8,95)

Wijnkoperij de Gouden Ton
Willemsparkweg 158
Badia a Coltibuono 2007 (€20,00)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden