Wijn: Liefde voor de Laars

Eén van de beste in Italië gespecialiseerde sommeliers die ik ken, is Gijs Thio van het Italiaanse eetinstituut Toscanini aan de Lindengracht. Lichtvoetig wandelt hij met zijn wijnkaart door de Laars om zijn wijnen naadloos te laten aansluiten bij al het lekkers dat chef-kok Leonardo Pacenti te bieden heeft. En ik mag graag met hem meelopen. Langs de ontdekkingen van veelal kleine, in Italiaanse wijnen gespecialiseerde importeurs, zoals Anfors en Rob Verkerk.

Bij mijn laatste bezoek, vorige maand, hielden we wat langer stil bij een sauvignon blanc van Gumphof 'Praesulis' 2007 uit Alto Adige, het hoge noorden van het land. Nu ben ik sowieso geporteerd van de stijl van wijnen uit die contreien, vooral van het wit. Ik denk dan aan Alois Lageders pinot bianco die ooit door Hubrecht Duijker werd betiteld als 'vloeibare berglucht'. Of aan de pinot grigio van Cantina Terlan die ik hier vorig jaar als volgt omschreef: 'de smaak van net rijpe peer pal onder de schil, koele suikermeloen, citrus, een zacht amandelbittertje en een mondprikkelende spicyness'. Wie boft, kan bij Hart's Wijnhandel of Henri Bloem nog wat kopen voor rond een tientje.

Maar terug naar de sauvignon blanc van Gumphof. Deze stal zelfs zo mijn hart dat ik meteen importeur Verkerk heb gebeld met een order. Omdat mevrouw Hamersma het echter wel een goed idee had gevonden om op haar verjaardag deze noorderlingen te schenken, diende ik niet veel later nog een nabestelling te plaatsen voor privégebruik. Want de massaal toegestroomde visite bleek eveneens erg te spreken over de 'bite' van natuurzuivere groene appels, de tintelende zuren van limoentjes uit de groentela en de verkwikkende grapefruitafdronk, die tintelde als stuifsneeuw. Glas na glas werd geleegd van een wijn energiek en fris als een zonnige vriesdag.

Ik ga maar eens bellen - voor u, ik heb nog - of de importeur behalve bij Toscanini de wijn ook bij een Amsterdamse wijnspeciaalzaak kan neerleggen. Bij Erik's Delicatessen op het Beukenplein 16, die ook Verkerks verbluffende Ca' Rugate Soaves verkoopt, heeft u de meeste kans. Even bellen strekt tot aanbeveling. Evenals niet schrikken van de prijs: eerder bij de vijftien dan bij de tien euro. Of Thio ook de wijnen van importeur Sagra dell' Uva voert, weet ik eerlijk gezegd niet.

Ik weet wel dat deze te koop zijn in Amsterdam, want deze Italiëspecialist heeft ook zijn eigen winkel. Niet geheel onverwacht trof ik ook daar een Alto Adige aan. Bovendien was dat er eentje die niet zou misstaan bij Toscanini. Nu eens geen pinot bianco, pinot grigio of sauvignon blanc, maar een veel minder courante goldmuskateller. Overigens is dat niets anders dan de alias waarvan de muskaatdruif zich bedient in het noorden. En die wil behalve in de Elzas ook daar nogal eens wijn geven die te overdreven, te lobbig, te zoetig of te zwoel is. Maar laat deze Thurnhof 2007 (€ 12,80) al die onhebbelijkheden nou ontberen.

Ook hier weer die karakteristieke, koele knapperigheid. Hier gepaard gaand met een avalanche aan druivigheid, abrikoos, perzik, citrus en bespikkeld met complexe kruidigheid van het geheimzinnige ras el hanoud. Voortreffelijke wijn, vers gehouden onder een elegante schroefdop. Zeldzaam bovendien, want er zijn krap drieduizend flessen van.

Maar het is niet de enige wijn van Sagra dell' Uva die mij bevalt. Voor de Ciliegiolo di Narni 2007 (€ 8,20) moet ik echter wel met zevenmijlslaarzen door de Laars. Het is een rosso uit Umbrië, in het midden van het land. Gemaakt van de ciliegiolo, een onbekende druif die steeds meer hectares moet prijsgeven. Als de wijngaarden van Cantina dei Colli Amerini dan maar bewaard blijven. Want geen modernistische meeloper, maar eigenzinnig, vol donker rood fruit, met strenge doch rechtvaardige bitters en mooie duistere schaduwranden. Een wijn een colombacci alla leccarda - duif in een saus van wijn, kruiden en fijngewreven ingewanden - van Leonardo waardig. (HAROLD HAMERSMA)

Sagra dell' Uva
Plantage Kerklaan 24
1018 TB Amsterdam
Telefoon 020 320 6195

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden