Wijn: Kus van de druif

Het lijkt erop dat één van de bijwerkingen van biologische wijn is, dat je meer plezier in je leven krijgt. Twee weken geleden berichtte ik over 'Salon de Vleck', een onorthodoxe wijnproeverij in restaurant As waar dertig Franse biowijnboeren de anders zo doodstille Prinses Irenestraat op zijn kop zetten. Nu was Amsterdam-Oost aan de beurt.

In restaurant De Kas - waar de kaart evenals in As wordt gedomineerd door groente, fruit, vis en vlees van onbesproken komaf - ging het er tijdens het door bio-importeur Lovian georganiseerde wijnmakersdiner nog relatief rustig aan toe. Maar de volgende middag wierpen de Spaanse, Italiaanse en Chileense producenten de schroom van zich af. Zij zagen ook hun flessen ontkurkt worden in hotel/restaurant/club Hotel Arena. Dat gebeurde echter pas nadat de genodigden waren getrakteerd op de première van Kissed by the grape, een documentaire van Fred van Dijk met muziek van biofan Candy Dulfer. Van Dijk was door Lovian op pad gestuurd om het reilen en zeilen vast te leggen van een paar producenten die de biologische en duurzame wijnbouwprincipes een warm hart toedragen.

In de rolprent werken overigens niet alleen wijnmakers uit de Lovianstal mee. Zo verschijnt ook Miguel Torres in beeld. De wijntycoon uit Catalonië verhaalt over de achthonderd hectare biologische wijngaard die hij heeft aangeplant, het hergebruik van water en de geplande aanschaf van 150 hybride bedrijfsauto's.

Alvaro Espinoza, wereldwijd gerespecteerd bio-expert en tevens grote meneer in de Chileense biologisch-dynamische wijnbouw, verklapt voor de camera zijn remedie tegen schadelijke spinnen. ''Die bestrijd ik niet met insectenverdelgers. Pesticiden zijn als aspirine tegen hoofdpijn. Daarmee los je de symptomen op, maar niet de oorzaak. Die spinnen komen af op opstuivend stof van de paadjes tussen de wijngaarden. En die hebben we simpelweg verlegd. Geen stof? Geen spinnen! Ook dat is biologisch werken.''

Voorts wijdt Espinoza uit over de onvermoede krachten van gemalen koehoorn. En hij vertelt liefdevol over zijn kudde lama's die niet alleen het gras tussen de ranken weg knagen, maar ook voor een natuurlijke bemesting zorgen.

In zijn wijn spuug ik in elk geval niet. Espinoza's vlaggenschip, de Antiyal, heb ik al eens eerder geproefd en deze blend van carmenère, cabernet sauvignon en syrah is indrukwekkend. Wijnbladen als het Engelse Decanter en het Amerikaanse Wine Spectator noemen hem één van de beste Chilenen.

Reikhalzend kijk ik dan ook uit naar de fles uit 2006 die mij beloofd is. Voor die tijd neemt Kissed by the grape mij eerst nog mee naar het Italiaanse Verona om bio-broertjes van het eerste uur Armadio en Natalino Fasoli hun toekomstvisie te horen verkondigen. ''Je zou je kinderen toch nooit laten spelen op grond die met pesticiden is bespoten? Waarom zouden we er dan wel druiven op laten groeien?''
Hun wijnen kende ik nog niet, maar dat duurde niet lang meer. Na de vertoning posteerden bijna alle hoofdrolspelers uit de documentaire zich achter de proeftafels om hun flessen uit te schenken. Ik proefde de Fasoli Soave 2007 die in Nederland Villa Contado bianco veronese (€ 6,95) heet. Zuiver, vers, sappig. Vol appels, perzik en plezier.

Ook de rosso veronese 2006 (€ 7,95) is een beste bio. Een neus vol verse rozen en een mond met zacht-zuur-bittere kersen, een pepertje en een bijna verstopt zoetje. Onbekommerd, vrolijk, monter, licht te koelen rood. Evenals tijdens de Assessie wensen de bioboeren tijdens deze proeverij niet alleen te drinken, maar ook te eten. En ook nu weer: geen droog stokbrood. Er worden oesters aangevoerd, scharrelkip, salades, linzensoepjes.

Inmiddels verhogen in de aangrenzende zaal Candy Dulfer en haar band de feestvreugde door aan een optreden te beginnen. De wijnmakers en hun partners maken aanstalten om te dansen. Niet veel later sta ik bij de verlaten proeftafels en schenk mijzelf nog maar eens in. (HAROLD HAMERSMA)

Daily Delis
Christiaan Huygensplein 36
468 77 11

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden