Wijn: kreunende bruidegom

Tijdens huwelijken wil wijn nog wel eens rijkelijk vloeien. En ik ben ervaringsdeskundige. De twee keer in mijn leven dat ik dronken ben geworden, was kort na een jawoord: na dat van mijzelf en na dat van mijn broer.

Gedurende mijn huwelijksdiner in La Ciboulette werd ik niet alleen overspoeld door gevoelens van geluk, maar ook door de witte en rode bourgognes van Bernard Coillot. Dermate zelfs dat de geplande huwelijksreis naar Parijs later begon dan gepland. Het kersverse bruidje had haar kreunende bruidegom nog even laten liggen, waardoor alle files op de Antwerpse ring en de Parijse périphérique ons ten deel vielen. 's Avonds laat pas zat ik aan een versgetapte 'herStella' Artois, het Stellapilsje in de hotelbar dat het laatste katerbibberen een halt moest toeroepen.

Ook bij het diner-dansant van mijn broer liep het uit de hand. Wederom dankzij Coillot ben ik niet geheel okselfris door mijn vrouw naar huis gereden. Echter, ik was er niet zo erg aan toe als mijn moeder. Onder de opzwepende klanken van Tata Mirando's Zigeunerorkest belandde zij in kennelijke staat in de plantenbakken. Bij haar gescheurde enkelbanden verbleekte mijn scheurende koppijn.

Nu vallen onze huwelijksfeesten in het niet bij 'het societyhuwelijk van 2010' van Yolanthe Cabau van Kasbergen en Wesley Sneijder. Waar wij niet verder kwamen dan een restaurant met partytent in de Beemsterpolder, werd door Cabau en Kabouter een heel Toscaans dorp als decor gebruikt. Overigens ook hier aan wijn geen gebrek.

Opvallend is wel dat er niet werd gekozen voor het regioproduct. Bijgestaan door hun managers die waarschijnlijk een lucratief contract hadden gesloten, kozen zij voor rood en wit van www.94wines.com, een 'coole' internetaanbieder die in wijn voor dummies doet. Toepasselijk? Het zijn uw woorden. Voornoemde deal is waarschijnlijk te danken aan een Amerikaans onderzoek over celebrity endorsement, waaruit blijkt dat koopgedrag wordt beïnvloed door beroemdheden. Heeft bijvoorbeeld Michelle Obama een leuk mantelpakje aan, dan willen hele volksstammen dat ook hebben. En aldus zaten de bruiloftsgasten in Toscane aan eenvoudig rood en wit uit Zuid-Frankrijk voorafgegaan door nederige prosecco uit Veneto, uit een glimfles met een nummertje.

Of er een oorzakelijk verband is tussen de kwaliteit daarvan en de schadeclaim die het hotel heeft ingediend, is niet bekend. Het hotel zegt grote schade aan het zwembad te hebben, omdat daar tientallen wijnglazen in waren gegooid. Iets wat onze genodigden dankzij de geschonken bourgognes nooit zouden hebben gedaan.
(HAROLD HAMERSMA)

Huwelijkswijnen

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden