Wijn: kies eens een andere druif

Harold Hamersma houdt wijnspreekuur tijdens het gala van de Amsterdammer van het Jaar. Foto Tamar Weenen Beeld
Harold Hamersma houdt wijnspreekuur tijdens het gala van de Amsterdammer van het Jaar. Foto Tamar Weenen

Ten tijde van de Landbouw RAI - voor het laatst gehouden in 2004 - was er in Amsterdam al sprake van Boer zoekt vrouw avant la lettre. Nadat de agrariërs zich overdag hadden vergaapt aan nieuwe
trekkers, was er 's avonds geen hoer meer beschikbaar in de stad.

Ook wijnprofessionals mogen in hun vrije tijd graag iets voor zichzelf doen. Nog meer eten en drinken. Op 10, 11 en 12 januari toen de negende editie van Wine Professional bezit had genomen van de Europa Hall was er bij de gekende zaken geen tafel meer vrij. ''Vanavond hebben we voor acht geboekt bij Blauw aan de Wal,'' hoorde ik op een stand. Prima restaurant met een puike wijnkaart op de Oudezijds Achterburgwal. En wat moet je anders in postcode 1012 nu deze is aangeharkt. Galerietjes kijken?

Overigens is de organisatie zelf er al alles aan gelegen om de wijnprofessional tijdens de Wine Professional geen honger en dorst te laten lijden. Waar vorig jaar het beursthema nog 'duurzaamheid' was, is het leidmotief dit jaar 'inspiratie en verscheidenheid.' ''Want,'' zo weet de chef d'equipe van het evenement ''in de huidige, uitdagende economische omstandigheden is onderscheidend vermogen en differentiatie van wezenlijk belang om als restaurant/hotel voor potentiële gasten op te (blijven) vallen.'' Aldus moet de beurs de bezoekers inspireren om eens voor een ander wijnland, een andere druif of een andere wijn-spijscombinatie te kiezen. En die gedachte viel dermate in de smaak dat lang niet alle verzoeken voor een stand gehonoreerd konden worden.

Wat nu kan de bezoeker van 'het topsegment van de Nederlandse gastronomie' dit jaar voorgeschoteld krijgen? Veel wijn uit Hongarije in elk geval, want dat land is nu al door de organisatie uitgeroepen tot 'wijnland van het jaar 2011'. Hierdoor aangemoedigd rammelen ook Tsjechië en Slowakije aan de poort.

In workshops konden de profs studeren hoe zij hun gasten straks kunnen verrassen door pure sake te combineren met Westerse spijs. Of omgekeerd door Duitse wijnen te laten sparren met de Oosterse keuken. Toch ook nog twee boeren in de RAI: Thérèse en Jonnie van De Librije die met de 'moeilijke' witte wijnen met oxidatieve tonen aan de slag gingen. Helaas moest ik gaan: ik had nog een buitenbeurse inspiratiesessie in La Rive. Met in de hoofdrollen Barbarescos van Giorgio Pelissero en wagyu, rundersukade en reebok van chefkok Roger Rassin. (HAROLD HAMERSMA)

Elviswijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden