Review

Wijn: jong rood dartelfruit

Onlangs had mijn vriend Ernst-Jan een primeur. Op het jaarlijkse Beaujolais Primeurfeestje van zijn bedrijf besloot hij nu eens geen Beaujolais Primeur te schenken. ''Dat is toch zó 2009,'' lichtte hij zijn besluit toe om deze keer The Fabulous Shaker Boys hun alcoholische zwaantjes in de ringen te laten maken.

Nu is Ernst-Jan de eigenaar van een reclamebureau en daar doen ze wel vaker gekke dingen. Toch voelt het een beetje als een haringparty waar de Hollandse Nieuwe is vervangen door een lekkerbekje.

Hoe dan ook, ik heb maar een cocktailtje genomen. En zonder mopperen. Al is het maar omdat ik een week voor de officiële release van deze Franse jeugdwijn stiekem al een fles had geproefd. En een zeer goede bovendien. Het betrof de biologische Cuvée Vieilles Vignes 'Pierre-Marie Chermette' van Domaine du Vissoux (€ 9,50), een Primeur waar ik vorig jaar ook al zo over te spreken was. Toen ging het echter om 2009, een oogst waarvan de toen 96-jarige opa Chermette meldde dat hij nog nooit zulke mooie gamaydruiven had gezien Maar ook over deze 2010 valt weinig te piepen.

Donkerrood dartelfruit. Vlezigheid. Bramenjamzoet. Dropjesachterkant. Wat vrolijk stemmende tanninebittertjes. Dorstleszuren. Een serieuze wijn, maar toch vol frivoliteit. Jong drinken mag en kan, maar hij heeft zo veel inhoud en karakter dat hij ook prima kan ouderen. Deze gamay uit de jeugdopleiding van Domaine du Vissoux heeft dan ook prima vooruitzichten. Vandaar dat de makers de primeuraanduiding slechts op een stickertje op de hals hebben aangebracht. Is het primeurmoment weer achter de rug, dan wordt de rest als 'normale' Beaujolais aangeboden.

En ook deze zal probleemloos worden gesleten, waarmee Domaine du Vissoux zich onttrekt aan de malaise rondom Beaujolais Primeur. Vorig jaar vond van de 36 miljoen geproduceerde liters slechts 27,5 miljoen een nieuw baasje. De afgelopen vijf jaar is er zelfs sprake van een volumekrimp met vijftig procent. Inmiddels zijn oogstbeperkingen afgekondigd om de ook al gestaag dalende literprijs een halt toe te roepen.

En dan dient zich nog een complicerende factor aan: de downfall van de Primeur 'infecteert' ook de reputatie van de overige wijnen uit de Beaujolais. Een naamsverandering tot Coteaux du Beaujolais wordt overwogen. En bij Beaujolais Villages denkt men erover om de naam van de gemeente toe te voegen. Maar of het lukt om met deze kunstgrepen eb in vloed te veranderen, betwijfel ik. Het zou een primeur zijn. (HAROLD HAMERSMA)

Pasteuning Wijn & Catering
Willemsparkweg 11
020 66 200 23
www.pasteuning.nl

Hongaarse familiedruif

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden