Wijn: 'groene kerst'

Gewoonlijk gaan kaas en wijn prima samen. Op de Hogeweg 19 heeft zuivel echter plaats gemaakt voor zuiver. De buurtkaasboer is niet meer en zag afgelopen zomer zijn plaats ingenomen worden door Pieksman, een winkel met louter biologische en biologisch-dynamische wijnen. En daar kan de Watergraafsmeer blij mee zijn.

Nu volg ik de wijnen van Pieksman Wijnimport overigens al een tijd, maar toch had ik nooit reden om erover te schrijven. Niet omdat zij niet goed waren. Integendeel zelfs. Sinds 2001 excelleren vader Auke, en later ook zijn zonen Yvo en Ulco, in het importeren van wijnen van onbesproken komaf, vooral uit Frankrijk en Spanje. Alleen leverden zij tot voor kort bijna alleen aan de horeca.

Maar nu de Pieksman Drie de winkel onderdeel hebben gemaakt van hun milieuvriendelijke wijnactiviteiten, kan ook de gewone liefhebber putten uit hun assortiment. En al staat pas sinds deze week de naam op het raam, zijn ook de zonweringen net opgehangen en moet de officiële opening nog plaatsvinden, wie een 'groene' kerst wil vieren kan daar volledig invulling aan geven. Broers Yvo en Ulco weten al wat zij zullen schenken als de familie volgend weekend bij elkaar komt. Als aperitief en bij de oesters zal dat een cava van Albet i Noya zijn (€ 15,20), een blend van chardonnay, xarel-lo en parellada. Krokant krakend, mild gistig, met een fijne mousse, lichtgeel fruit en een spoortje ziltigheid vanwege wijngaarden die de zee in de nabijheid weten.

Van hetzelfde huis zullen de Pieksmannen bij de salade met gamba's de 'stille' uitvoering schenken, pure xarel-lo van oude stokken uit 2009 (€ 8,10). Ook dat karakteristieke vleugje ziltigheid, opgefrist met rijpe perzik, citrus plus de mini-bite van een bittertje. In zijn pure eenvoud goed genoeg om opgenomen te zijn in De beste wijnen van 2011, de jaargids van The Wine and Food Association. Daarna mag de boeuf bourguignon op tafel. Helemaal comme il faut geflankeerd door Bourgogne pinot noir 2007 (€ 17,15) van Jean Féry et fils die hun bio-dynamische gedachtegoed ten uitvoer laten brengen door wonderkind en flying winemaker Pascal Marchand. Zachtzure kersen. Vleugje rokerigheid. Verkwikkend. Loepzuiver. Lichte, elegante stijl ook.

Zo blijft er tenminste ruimte voor het dessert van witte chocolademousse met een zeldzame witte Banyuls uit 2006 van Domaine de Traginer (€ 22,05; half flesje). Misschien moet ik maar even informeren welke dag een en ander plaatsgrijpt. Kerstavond is bij mij nog blanco. (HAROLD HAMERSMA)

Pieksman Wijnen
Hogeweg 19. 645 82 32
www.pieksman.nl


Bolenius

Waar de wijnverkopers Pieksman juist de Watergraafsmeer in zijn getrokken (zie hiernaast), heeft wijnkelner Xavier Giesen net die postcode verlaten. Na jarenlang gastheer-sommelier van restaurant De Kas te zijn geweest, is hij sinds kort doende in Bolenius, zijn eigen restaurant op de Zuidas waar 'met respect voor traditie en natuur' wordt gewerkt. Chef-kok tevens mede-eigenaar Luc Kusters (v/h La Rive, Vossius en Le Cirque) kookt daar de 'Nieuw Amsterdamse Keuken' en Giesen bedenkt daar de wijnen bij. Net open is ook hier her en der nog sprake van een laatste hand. Zo is pas volgende week de bovengrondse, doorzichtige wijnklimaatruimte klaar en ook de wijnkaart is nog niet compleet. Dat laatste neemt echter niet weg dat Giesen precies die biologische Riesling open heeft die het uitstekend doet bij de griet-snert-potgrond-wasabischuim: Van Volxem 2009. ( € 9,60 per glas). Bij de lièvre à la Royale - een hazenklassieker waarmee Kusters al landelijk bekendheid heeft gekregen in De wereld draait door - zoekt Giesen het wat minder dicht bij huis. Na het wit van de oosterburen schenkt hij nu rood uit het Midden-Oosten: Hochar 2003 van Château Musar uit de Libanese Bekaa-vallei (€ 8,00 per glas). Uitstekende keuze. Overigens, wie nog niets met kerst heeft: Bolenius is open. Adres en telefoonnummer: George Gershwinlaan 30. 020 40 44 411. www.bolenius-restaurant.nl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden