Wijn: Frans pleintje in Oud-West

Op het Franse pleintje, zoals Nyckele Sap, eigenaar van wijnwinkel La Cave Insolite, het Da Costaplein noemt, heerst op vrijdagmiddag twee uur een serene rust. Er is sprake van een verlegen zonnetje. De platanen twijfelen of ze zich al in hun herfsttooi zullen hullen. Een oudere, rijzige buurtbewoonster zit op een bankje wat te lezen. De stilte heeft er ook zeker baat bij dat La Cave Insolite de volgende dag pas officieel opengaat.

In de hele buurt zijn uitnodigingen in de brievenbussen gestopt. Een half uur te vroeg voor mijn sneak preview met Sap en Jan van Dijk, die deze dependance van Wijnhandel Koninginneweg mede gaat runnen, tref ook ik nog een gesloten deur. Het geeft mij de tijd om alvast glurend door de ruiten van het piepkleine hoekpandje het assortiment in kaart te brengen. Zo te zien hebben Sap en de zijnen gekozen voor wijnen uit klassiek Europa, en vanzelfsprekend van producenten die al op de Koninginneweg worden gevoerd. Ik zie onder andere uit Frankrijk François Villard en Eric Bordelet in de schappen liggen. Op de kast zie ik magnums Touraine van François Chidaine, een geruststellende aanblik. En op de grond zie ik nu nog ongeopende dozen van Paulinshof en Jutta en Frank Brohl uit Duitsland en het Oostenrijkse Nikolaihof staan.

Er ontstaat een rimpeling in de rust. De buurtalcoholist, met in zijn hand een halve liter bier van een onbekend merk, gaat naast zijn buurtbewoonster zitten. Hij blijkt keurig opgevoed, want hij geeft haar eerst een hand. Bovendien komt Jan van Dijk aanfietsen, gevolgd door Sap. Het openen van de winkeldeur drijft overigens direct een wig tussen buurvrouw en bierman. Eerstgenoemde meldt zich bij beide heren. ''Is deze uitnodiging van u?'' informeert zij, het blaadje dat zij zat te lezen wapperend in haar hand. Van Dijk kan 't niet ontkennen. ''Ik ga daar geen gebruik van maken,'' vervolgt zij. ''Door de drank zijn er nare dingen bij ons in de familie gebeurd.'' Om niet in de verleiding te komen toch maar even binnen te stappen, heeft zij haar boodschappenwagentje tussen zichzelf en de deuropening geposteerd. ''Eén keer heb ik een glas wijn gedronken, maar daar werd ik toch zo agressief van. Ik schrok van mijzelf, zo'n scherpe tong kreeg ik!''

Het argument van Van Dijk dat dit vast niet zou gebeuren, omdat La Cave Insolite louter biologische en biologisch-dynamische wijnen voert, negeert ze door met een kordaat gebaar het voorzetzonnemontuur voor haar gewone bril te klappen. Ook het openen van de rode Bourgogne 2007 van Domaine Jean Fournier uit Marsannay (€ 14,50) kan haar niet vermurwen, ze loopt de Da Costastraat in.

En dat terwijl dit toch een wijn is die bij iedereen een glimlachomde lippen brengt. Het is een joviale pinot noir, afkomstig van 35 tot 55 jaar oude stokken. Wijnranken die Laurent, wijnmaker en 'zoon van' overigens jong noemt. En dat deze geen kunstmest, herbiciden en pesticiden hebben getoucheerd, is in het geval van La Cave Insolite vanzelfsprekend. Zoetzure kersen. Het zacht-ijzerige van bloedworst. Licht geroosterde amandelen. Ik ruik en proef ook een aanzet tot herfst. Paddenstoeltjes, sommige al in de pan. Er klinkt weer een vrouwenstem, nu enthousiast. ''O, wat ben ik blij dat u opengaat. Maar u bent toch geen groothandel, hoop ik? U bent gewoon winkel? U moet weten, ik kom oorspronkelijk uit Portugal. En daar zijn ze, dat weet u natuurlijk, gek op wijn. Ik drink het altijd bij mijn eten. Maar niet alleen Portugese, hoor.''

Sap schenkt haar de Bourgogne in die zij tevreden proeft, getuige de mededeling bij haar vertrek: ''Ik kom morgen ook op de echte opening, hoor!'' En al schijnt 'insolite' onder meer te betekenen 'waar niet iedereen komt', ze zal niet de enige zijn. (HAROLD HAMERSMA)

La Cave Insolite, DaCostaplein 15, 020-4752068, www.lacaveinsolite.nl (woensdag t/m zaterdag 13.00-19.00 uur)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden