Wijn: Fair is niet altijd lekker

Wat van fair komt, is lekker, luidt de titel van het kookboek dat kok Ramon Beuk in samenwerking met Fair Trade Original heeft gemaakt. Daarin braadt, grilt en stooft de kok zich een weg door Thailand, India, Bolivia, Guatemala, Zuid-Afrika en Mauritius. Lekker boek, smaakvol vormgegeven, goed doel. Fair Trade Original spant zich inmiddels al vijftig jaar in 'voor handel die ontwikkelt'. Of zoals oprichter Paul Meijs een halve eeuw geleden gezegd heeft: ''Je kunt beter op een eerlijke manier handel voeren met ontwikkelingslanden dan dat je giften schenkt.''

En met succes. Inmiddels werkt de organisatie in 23 landen samen met anderhalf miljoen producenten. En aldus profiteert een veelvoud aan mensen van sociale projecten zoals huizen, scholen en ziekenhuizen. Gerealiseerd doordat er een faire prijs werd betaald voor onder andere hun cacao, rozen en koffie.

Wat van fair komt, is niet altijd lekker, bleek echter 5 oktober in As. In dit restaurant, dat louter met verantwoorde producten werkt, mocht ik een jury voorzitten, bestaande uit wijnjournalisten en importeurs, die als taak had 'de beste Fairtrade wijn van Nederland' te selecteren. Want ook rood, wit en rosé zijn intussen deel gaan uitmaken van het Fairtrade-assortiment.

In Nederland beet supermarkt Plus in 2005 ooit het spits af met de Zuid-Afrikaanse wijnen van Vinez, maar inmiddels zijn Fairtrade wijnen veel breder verkrijgbaar. De voorzichtige 100.000 liter die in het beginjaar werden verkocht, zijn thans dan ook vertienvoudigd, afkomstig uit Zuid-Amerika en vooral Zuid-Afrika. En van dat aanbod dienden we op deze maandagochtend 64 wijnen te beoordelen: 25 witte, 36 rode en drie rosé. En omdat deze eerste uitverkiezing ook fair moest verlopen, proefden we blind. De organisatie wilde niet dat we onze favoriete plantage zouden voortrekken.

Overigens ging de proefsessie gepaard met een hoop gezucht en gesteun. Niet zozeer vanwege de grote hoeveelheid te proeven wijnen in korte tijd (anderhalf uur), maar vooral omdat de kwaliteit over de hele breedte bepaald niet meeviel. De drie rosés waren nog sympathiek. Maar bij wit maakte ik slechts vijf positieve notities en tussen de rode inzendingen trof ik nog maar drie wijnen aan die mij konden behagen.

De overige juryleden toonden zich evenmin gul. De meeste rode wijnen bleken rommelig gemaakt te zijn. Te veel associaties met 'gekookt' fruit of juist een overdosis aan onrijpe druiven. Tijd om bij de prijsuitreiking maar eens wat positief-kritische geluiden te laten horen.

Als verzachtende omstandigheid voerde ik tijdens mijn voorzitterspraatje aan dat ook bij 'gewone' wijnen in de prijscategorie rond de vijf euro weinig hits zitten. Maar dat toch meestal wel beduidend meer dan hier bij As het geval was. De kwaliteit diende dus opgekrikt te worden, zo betoogde ik. Want al dient modern consumeren volgens de Fairtradebeginselen verantwoord consumeren te zijn, dat moet niet ten koste gaan van de smaak. We hebben immers al genoeg geleden tijdens de beginjaren van de biologische wijnen. ''Zorg dat ook deze eerlijk geproduceerde wijnen lekkerder worden,'' luidde mijn boodschap aan de Fairtraders. ''Lekker verkoopt nu eenmaal beter en dat zorgt voor meer ontwikkelingsgeld in het laatje. En als dat gerealiseerd moet worden door een deel van de fondsen aan professionele flying winemaker/consultants te besteden, aarzel dan niet om dat te doen. Dat betaalt zich dubbel en dwars terug.''

Daarna mocht ik de prijzen uitreiken aan drie Zuid-Afrikaanse wijnen, die er met kop en schouders bovenuit staken. Bij wit was dat de Fairhill Sauvignon Blanc 2009 (Albert Heijn € 4,69) en de hoofdprijs rood ging naar de Fair Trade Original Pinotage 2008, voor circa vijf euro te koop bij Fair Trade Shop en Wereldwinkel. Tot slot scoorde bij rosé de Balance 2009 het beste. Maar Hema, die deze wijn verkoopt, voert 'm momenteel niet. Graag snel weer in de schappen zetten, Hema. Er moet nog een schooltje gebouwd worden. (HAROLD HAMERSMA)

Fair Trade Shop, Heiligeweg 45, 625 22 45
Wereldwinkel, Amsterdam Noord, Beemsterstraat 42, 63 66 440

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden