Wijn: Exota experience

Het ziet er niet naar uit dat Michiel ter Heide van Vleck Wijnen weer een vergunning krijgt om een grote tent voor zijn zaak in de Eerste Helmersstraat neer te zetten. De jaarlijkse proeverij waar hij zijn biologische Franse wijnboeren presenteert, dreigde een traditie te worden, maar die lijkt in de kiem te worden gesmoord. Ter Heide heeft alvast maar besloten een alternatieve locatie te zoeken voor zijn Salon de Vleck van zondag 22 november. En die vond hij dichterbij dan hij dacht. Bij zijn directe buren. Niet op één hoog, maar in de kleine, ondergrondse, nog niet verhuurde parkeergarage pal naast zijn winkel. ''Eigenlijk vind ik dat een nog betere plek. Welbeschouwd zijn al mijn wijnboeren een soort underground, dus die zullen zich er wel thuis voelen.''

Ter Heide heeft zich volledig toegelegd op producenten die veelal met onalledaagse druiven werken, afkomstig van off the recordperceeltjes, die buiten de regels en wetten van de appellation vallen. En vanzelfsprekend zonder dat er herbiciden, pesticiden en kunstmest in het spel zijn geweest.

Weliswaar groeit het aanbod biologische wijnen gestaag, het aandeel gecertificeerde wijngaarden is nog klein. In West-Europa, waar zich met Frankrijk, Italië en Spanje de grootste wijnproducerende landen van de wereld bevinden, bedraagt het slechts 2,5 procent van het totale wijngaardareaal. Italië neemt daarvan de helft voor zijn rekening, Spanje en Frankrijk bestrijden elkaar om de tweede plek. Het übergroene Duitsland en Oostenrijk zijn runners-up.

Maar terug naar biologisch Frankrijk, want daar doet ter Heide graag zijn boodschappen. Hij is net thuis van een reisje door de Loirevallei, waar hij in Naveil tegen een producent aanliep die nog met pineau d'aunis in de weer was. En dat was koren op zijn molen. 'Hoe obscuurder, hoe beter', luidt zijn wijnmotto. En daar had hij met deze druif een goede aan. De variëteit - die ook wel als chenin noir door het leven gaat - wordt systematisch gerooid ten faveure van de veel bekendere en populairdere cabernet franc. Af en toe wordt er nog wat pineau gebruikt om Loire rood en rosé te pimpen, maar solo wordt hij niet geaccepteerd.

Wijnboer Emile Héredia had daar niet veel boodschap aan, toonde zich tevreden met de geuzennaam 'vin de table' en noemde deze Boisson Rouge (€ 15,90). En dat is een heel curieuze rode geworden. Alleen al door zijn verschijning: simpele fles met kroonkurk. Maar ook de inhoud is apart: het is een 'pétillant naturel', een techniek die maar mondjesmaat wordt toegepast. Het komt erop neer dat de wijnmaker zijn wijn halverwege het vergistingsproces al bottelt. Daardoor is er sowieso sprake van flink wat restzoet en bovendien kunnen de 'belletjes' die nog vrijkomen, de fles niet meer uit. Inschenken van een glas leidt tot een Exota experience, het rood schuimt volop. Dan is daar de smaak: zoete kersen, zure kersen, zure bramen, zoete bramen, zoete laurierdrop, gewone laurierdrop, zoet afdrinkend en toch ook weer droog. Niet meteen hele dozen van kopen, eerst maar even een flesje proberen. Want deze wijn is niet te vergelijken met welke dan ook.

Pascal Potaire, de producent van de andere vin de table die Ter Heide schenkt, ken ik al. Daarvan heb ik begin vorig jaar de rode Les Capriades (€ 15,90) toegejuicht. Dit is zijn rosé van gamay, eveneens met een belletje. Zoetig geel en rood fruit, maar ook ziltige sherrytonen. Abrikoos, aardbeien, mandarijn, gekonfijte sinaasappelschilletjes en marsepein. En toch ook weer ragfijn en transparant dankzij een portie vlijmscherpe citrus. De Stichting Correlatie voor Geschokte Smaakpapillen heeft extra lijnen ingezet. (HAROLD HAMMERSMA)

Vleck Wijnen
Eerste Helmersstraat 63
020 - 683 59 80
www.vleck.nl

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden