Wijn: Even geen Elzasser

Asperges. Er is geen ontkomen aan. En dientengevolge is ook het geven van een bijpassend wijnadvies onvermijdelijk.

Het in Nederland actieve promotiebureau voor Elzaswijnen heeft lang geleden besloten om meteen als deze bleke groenteslungel de kop opsteekt, het alleenrecht als tafelgenoot op te eisen. Veel experts betwisten die claim. En soms komt de bijval uit onverwachte hoek.

Op een wijnproeverij ontmoette ik de Nederlander Ruud de Clercq, een fitte eind-zestiger, die zijn carrière een drastische wijziging heeft gegeven. Na jarenlang eigenaar/directeur te zijn geweest van het Dolfinarium in Harderwijk, verruilde hij een aantal jaren geleden zijn dolfijnen voor druiven. In Zuid-Afrika kocht hij Kingsriver Estate in de buurt van Robertson. En behalve dat hij wijn maakt, is hij op het vierhonderd hectare grote domein ook guest houses en een ambi?tieus restaurant gaan exploiteren.

Ik proef zijn drie rode wijnen - die overigens nog niet in Nederland te koop zijn - en krijg bij het afscheid nog een boekje van hem mee, The food and wine pairing guide. Het is een rode Zuid-Afrikaanse wijn-spijsgids van Katinka van Niekerk en Brian Burke, waarin ik, behalve wijnadviezen voor wereldvermaarde gerechten, ook aanbevelingen vind in combinatie met biltong, boerewors en Kalahari Kreef.

Wat dient er nu, menen deze schrijvers, bij witte of groene asperges gedronken te worden? Zij zijn daar heel duidelijk in: sauvignon blanc als er sprake is van een puurnatuurbereiding, met gesmolten boter of met de klassieke hollandaisesaus. Duikt er een eitje bij op met wat ham of al dan niet gerookte zalm, dan mag de houtvrije chardonnay aanschuiven. Over wijn van de pinot blanc, de belangrijke druif uit de Elzas, wordt met geen woord gerept.

Op het moment van schrijven kondigt mevrouw Hamersma aan dat 'wij morgen ook maar eens asperges gaan eten'. Hier komen die dan met ham, gekookte eieren, botersaus en aardappelen op tafel. Ook voor mij is pinot blanc dan geen eerste keuze. Ik heb dit gerecht al eens tot volledige tevredenheid laten optrekken met Oostenrijkse Grüner Veltliner en Spaanse Rueda. Maar morgen wordt het Eymann 2009 Riesling uit de Pfalz (€ 7,50).

Het vorige oogstjaar vond ik deze bio-Duitser niet zo goed. Nu is er echter sprake van een volledige, allesomvattende revanche. Denk aan volrijpe goudrenet in een ultiem verfrissende, vloeibare vorm. Honingraatje, perzik en viriele, fijne, discrete, afgewogen, ingetogen, smaakpapilmasserende zuren. Onze asperges rechten de rug en kijken reikhalzend naar 'm uit. (HAROLD HAMERSMA)

De Ware Jacob
Herenstraat 41
020 623 98 77

Kijk ook eens op
www.kingsriver-estate.com
www.vindict.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden