Review

Wijn: De smaak van het varken

Ook op vakantie laat de wijn mij niet los. En ik stribbel niet tegen. Als bestemming in den vreemde zal ik dan ook nimmer het plaatsje Spa kiezen. Op het moment van schrijven ben ik op Ibiza. Nu is dat niet bepaald een eiland dat bekend staat om zijn vinologische meesterwerken. Weliswaar is er een wijndomein te vinden, Can Rich, maar dat produceert eerder curieuze wijnen dan lekkere. Maar het feit dat mijn jongere broer hier een wijnwinkel heeft ('de appel valt niet ver van de boom' is gezien de aard van het basismateriaal voor rood, wit en rosé een ongelukkige vergelijking), zorgt ervoor dat ik hier niet op een droogje kom te staan.

Nu ga ik op deze plek niet de negotie toejuichen van Vino y Co, zoals mijn broer zijn zaak heeft genoemd. Dat vind ik niet zo netjes. En u zou eens kunnen denken dat ik die Co ben. Bovendien heeft het weinig zin, omdat de biologische, voornamelijk Spaanse wijnen die hij voert hier toch niet te koop zijn. En ofschoon hij wel een winkelwagen?icoontje op zijn website heeft, kunt u zich de moeite besparen. Zijn internetwinkel is niet actief. Hijzelf gelukkig wel. Zo organiseerde hij tijdens mijn verblijf een wijn-spijsproeverij waar de ham van het Ibericovarken centraal stond. Daarvoor had hij een maestro cortador, een hammensnijdeskundige, laten opdraven. Ik moest er de bijpassende wijnen bij zoeken.

Op zich een eenvoudige taak, want de klassieke en ook onverslaanbare begeleider van jamón iberico is fino, een van de allerdroogste sherrysoorten. Maar zouden er ook niet andere wijnen bij passen? De 'maestro' wees mij op de zeven smaken die zich presenteren in de even zoveel delen van een dergelijke ham.

Hij liet mij onder andere het mildzoet-bittere proeven van sinaasappelschilletjes in het lichtergekleurde stuk aan de linkerbovenkant. Aan de rechterzijde fileerde hij een donkerder deel uit, met een koffie-houtzweem. Ik proefde een plakje met een knipoog naar gedroogd fruit. ''En nu komt het mooiste,'' fluisterde hij. Uit de onderkant van de ham sneed hij een flintertje varken, geurend naar herfst, leer en paddenstoeltjes. En ja, fino paste perfect. Maar ook albariño uit Rías Baixas en verdejo uit Rueda lieten zich niet onbetuigd.

Met de grootste verrassing ga ik in Spanje echter geen vrienden maken: prosecco extra dry waste dit varkentje als geen ander. Basa 2009 Rueda € 8,50. (HAROLD HAMERSMA)

Chabrol
Haarlemmerstraat 7 en Overtoom 444-446
www.chabrolwines.com

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden