Wijn: De nieuwe Grieken

Het is de reislust van de Grieken zelf die hun wijnindustrie een fikse impuls heeft gegeven. Het ouderwetse, door de zon gekookte rood wordt meer en meer genegeerd. Het stoffige, vaak geoxideerde wit blijft achter in de schappen. Het zoet van Samos is vergeten, om over retsina, de naar dennenshampoo geurende en smakende harswijn, maar te zwijgen.

Een jonge generatie Griekse wijndrinkers verwacht een ander soort wijnen, waarmee zij kennis hebben gemaakt tijdens buitenlandse reizen. Frisser wit. Op fruit gemaakt rood. Schoon, modern en bij voorkeur biologisch. De plannen van de coöperaties - goed voor 20 procent van de Griekse wijnproductie - gaan dan ook op de schop.

Inmiddels zijn er ook nieuwe wijnmakers opgestaan, die het over een andere boeg willen en kunnen gooien. De investeerders zijn er. Ook het druivenmateriaal is voorhanden. Vaak prachtige, eeuwenoude variëteiten. Druiven als santameriana, malagousia, vardea en vertzami wachten om gereanimeerd te worden. En al wat bekendere druiven als agiorghitiko voor rood en assyrtiko voor wit slaan de vleugels uit. De beroemde Italiaanse producent Alois Lageder is met laatstgenoemde druif aan het experimenteren op zijn thuisbasis in Alto Adige.

Maar het zijn ook reislustige Griekse wijnmakers zelf die 'm onder de arm de grens mee over nemen. Zo zijn Evangelos Gerovassiliou en Vasilis Tsaksarlis, de twee grootste en meest succesvolle talenten uit de nieuwe lichting, ermee in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch aan de slag. Alleen is het nu nog te vroeg om de resultaten te proeven.

Dat kan al wel van het biologisch wit dat ze met deze druif maken in hun eigen Macedonië, in het noorden van Griekenland. Daar hebben ze in wijngaarden op de berg Pangeon wat hectaren. Perfect klimaat daar voor deze assyrtiko. Ik proefde hun Biblia Chora 'Areti' 2008 (11,99 euro) en was verbluft. Het was alsof ik met de mond open tegen een koele lucht blazende airconditioning aan stond, waarin net een grapefruit door de ventilator was gegrepen. Frisse, zachte bitters. Bovendien was die grapefruit niet alleen op avontuur gegaan: een niet al te rijpe peer ging mee. Passievrucht en citrus wilden niet achterblijven.

Ofschoon onvergelijkbaar probeerde ik toch parallellen te vinden in mijn smaakgeheugen. Witte, houtvrije graves was het luikje dat openging. Nieuwsgierig geworden door Biblia Chora's wit ontkurkte ik ook Areti biologische rood, in 2007 gemaakt van de agiorghitiko (17,99 euro) eveneens van de berg Pangeon. Spannend, want het was voor het eerst dat dit buiten de thuisregio van deze druif gebeurde, het veel zuidelijkere Nemea. Geconcentreerd, krachtig en jong. Nog leunend tegen het nieuwe eiken. Strak in de zwarte bessen. Peperige donkere kersen. Bramen met biceps. Bovendien heeft de wijn de zuren die deze vaak ontbeert als hij afkomstig is uit het zonniger zuiden. Ze geven hem lengte, en ausdauer bovendien. Ben benieuwd hoe deze rode zich zal ontwikkelen na wat jaartjes flessenrust. Want die potentie heeft ie zeker.

Nu moet de Griekse horeca nog leren hoe kwaliteitswijn op waarde te schatten. Wit wordt nog ijskoud geschonken. De drinktemperatuur van rood noteert vaak zomerse waarden. Wijnen worden zomers opgeslagen op loeihete binnenplaatsen of in de winter tegen de radiator. Niet zelden wordt door de oplopende temperatuur in de fles de kurk al deels naar buiten geperst. Mijn Griekse collega Nico Manessis verzuchtte in Wine Report 2009: 'Met onze wijnen gaat het goed. Alleen is het zo jammer om te zien dat een jaar werk op het wijndomein vaak binnen een paar uur in een restaurant wordt verpest.' (HAROLD HAMERSMA)

De Ware Jacob, Herenstraat 21, 623 98 77
Daily Delis, Christiaan Huygensplein 36, 468 7711; www.dailydelis.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden