Wijn: De baas van Boisset

Zoals de filmwereld een droomechtpaar heeft in Angelina Jolie en Brad Pitt, zo kent de wijnwereld ook zo'n glamoursetje. Jean-Charles Boisset en Gina Gallo zijn in september in het huwelijksbootje gestapt. Laatstgenoemde is de kleindochter van Julio Gallo, die in 1933 samen met broer Ernest E & J Gallo heeft opgericht, de grootste wijnmakerij van Californië. Gina is daar de head winemaker.

En ook Jean-Charles zit aan het hoofd van een organisatie. 'JC' is de baas van Boisset, het op twee na grootste wijnbedrijf van Frankrijk. Bovendien heeft het bezittingen in Californië, Chili, Uruguay en Canada. Het huwelijk leidde tot een stevige geruchtenstroom: ook de twee bedrijven zouden elkaar eerdaags wel het jawoord geven.

Nu werd er op het feest weliswaar een blend van Californische en Bourgondische pinot noir geschonken, maar Boisset ontkent een verdere samensmelting. ''Het enige wat er gebundeld wordt, is de liefde,'' sprak hij romantisch.

Voor JC en Gina is het thans smachten op afstand. Beide echtelieden zijn los van elkaar op tournee om de eigen clubkleuren te verdedigen. Gallo maakt momenteel een reis door het Verre Oosten en Jean-Charles is doende in Europa.

Jean-Charles heb ik begin 2000 al eens in Bourgogne ontmoet. Ik heb toen tijdens de oogst met een mandje door de wijngaarden van zijn grand cru Bonnes Mares geakkerd. Hij was een tevreden man. Albert Heijn had net een eerste bestelling geplaatst van zijn merk Honoré Lavigne. Zeer aanbevolen overigens.

Misschien was dat wel illustratief voor de kwaliteitsverandering die hij had ingezet, nadat hij in 1997 het roer van zijn vader Jean-Claude had overgenomen. Toen hij op 28-jarige leeftijd terugkwam uit Amerika, waar hij had gestudeerd, werd hij niet vrolijk van wat hij aantrof. ''De kwaliteit was onder de maat. Er werd niet met passie gewerkt. Ik had geen zin om Boisset op die manier voort te zetten.''

Hij bouwde het bedrijf om van négociant (handelaar) naar viticulteur (wijnbouwer). Daarvoor werden jonge, ambitieuze wijnmakers aangetrokken. En Boisset stapte over op biologisch wijngaardenieren. Voorts werd er gekozen voor een tweesporenbeleid: onder het label Jean-Claude Boisset worden de kwalitatieve 'drinkwijnen' uit Bourgogne gebotteld. De top weet zich vertegenwoordigd in Domaine de la Vougeraie.

Bovendien schuwt Jean-Charles nog ingrijpender vernieuwingen niet. Zo was hij de eerste producent die een hoge rode Bourgogne - Charmes Chambertin 2005 - van een schroefdop voorzag. Ook French Rabbit, een populaire wijn in tetrapak, komt uit zijn koker. Met alle respect daarvoor ben ik blij dat hij deze niet uit de hoge hoed tovert tijdens ons diner in restaurant Aan de Poel in Amstelveen, waar zijn tegenbezoek zich voltrekt.

Boisset toont zich onder de indruk van de kunsten van chef-kok Stefan van Sprang. En sommelier Robbert Veuger is op zijn beurt weer geporteerd van een aantal Boissetwijnen. Ik noteer als uitschieters in het wat voordeliger witte segment de Mâcon-Igé 2007 (€ 14,50) en de Marsannay 2007 (€ 20,75), die prachtig aansloten bij zeebaars en grietfilet. En de kostbare Domaine de la Vougeraie Beaune Blanc 2007 (€ 72,50) vormde een droomduo met de risotto met vongole en IJsselmeer-aal. Waarna het rood op tafel komt om kwartel en kalfssukade te begeleiden.

Aan het eind van de avond toont Boisset zich kritisch over één van zijn eigen wijnen. En dat is zeldzaam. Liever bijten wijnmakers hun tong af dan ten overstaan van een journalist een faux pas toe te geven. Maar JC is uit ander hout gesneden. Hij zit driftig op zijn Blackberry te rammelen en hij vertrouwt mij de boodschap toe: die rode Beaune La Montee Rouge bevalt hem nog niet. Gelukkig is er nog zat over. (HAROLD HAMERSMA)

Wijnhandel Hamers
Javastraat 85, 665 05 86

Wijnhandel Iwan Brands
Molenwijk 39, 63 11 984

Bosch Wijnhandel
Kastelenstraat 105, 404 5 777

Tiemessen
Bijlmerplein 82, 696 13 98

Topido
Bellamystraat 14, 683 08 16

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden