Wijn: Budgetbag voor Bob

Ooit heb ik zelf gestudeerd. Een blauwe maandag. Nederlands natuurlijk. Omdat ik ervan overtuigd was dat dit de fundering zou storten voor groots en meeslepend schrijverschap. De collegebanken deelde ik toen met Theodor Holman, thans collega bij Het Parool. Ook hij had schrijfambities, als ik mij niet vergis.

Maar die studie hebben we nooit afgemaakt. Sterker nog, nadat we drie maanden interesse voor middeleeuwse gedichten hadden geveinsd, trokken wij ons terug in een eigentijds café. Daar worden schrijvers gemaakt natuurlijk. Mijmerend over onze literaire toekomst gingen we daar roken en vooral ook drinken.

Destijds - het was halverwege de jaren zeventig - had wijn al mijn belangstelling. Waarschijnlijk was dat de reden dat ik rood, wit of rosé in de kroeg niet dronk. Die was niet best. Maar in huiselijke kring ontkurkte ik overigens evenmin grand cru classé na grand cru classé. Dat kon het studiebeursje niet aan. Helemaal nadat 'Groningen' de geldkraan had dichtgedraaid, was ik aangewezen op Pinard van Albert Heijn.

Ik denk daar nog wel eens aan terug. Niet zozeer aan de kwaliteit - ofschoon die voor 2,20 gulden per liter alleszins acceptabel te noemen was - maar aan de verpakking. Terwijl er in het behoudende wijnbastion zelfs nu nog felle discussies gaande zijn over schroefdoppen en petflessen, verscheen Pinard in een kartonnen literpak op de markt.

Inmiddels is mijn eigen zoon Bob gaan studeren. Ik heb hem verleden week weggebracht naar Den Haag waar hij de Hogere Hotelschool gaat doen. Met in zijn bagage twee wijnglazen van mijn favoriete merk Riedel. Want - heel gek - met wijn was ook hij er vroeg bij.

Na twee dagen kreeg ik een eerste telefoontje van hem. Vanuit een Albert Heijn in de buurt van zijn studentenflat. Niet zozeer om mij uitgebreid te informeren over zijn reilen en zeilen, maar met de vraag welke witte wijn hij het best kon kopen om die avond te drinken met zijn nieuwe kamergenoot. 'Fris wit' wilde hij. Sauvignon blanc van het Argentijnse Norton en Casillero Diablo had hij al getest, maar die waren niet geheel naar wens. ''Pap, eh...Harold, hoe zeg jij dat ook alweer altijd? Niet 'knapperig' genoeg.''

Pinard was geen optie. Behalve dat die wijn inmiddels uit het AH-assortiment is verdwenen, is de stamhouder in korte tijd gewend geraakt aan een betere kwaliteit. Aldus wees ik hem op een Australische Rosemount 2008, sémillon sauvignon blanc. Met de kwalificatie 'groen, koel en knisperend als jonge tuinboontjes en kiwi op een poolexpeditie' gaf ik aan wat hij zo'n beetje kon verwachten.

Nu is deze witte Australiër weliswaar niet bijzonder kostbaar (€ 4,99), maar gezien het verbruik van de gemiddelde student kan het uiteindelijk toch aardig in de papieren lopen. De eigen ijskast met proefflessen bracht een fraaie budgetoplossing. Daarin vond ik een drietal aangebroken flessen l'Esprit de Villemarin 2008 uit de Côtes de Thau, een gebied in de buurt van het Zuid-Franse Picpoul. Bijzonder plezierige wijnen. De rode (merlot/grenache/carignan) is opvallend subtiel en fris. Licht gekoeld trakteert-ie op zachtzure kersen, wat pruim en een vleugje laurier. De rosé (carignan/grenache) is fijn droog en zachtkruidig. En de witte (terret/bouret/carignan blanc /grenache blanc) is zuiver, stuivend en verkwikkend. Niet zo strak en groen als de Rosemount, maar met een aangename 'druivigheid' en een goede vulling van gele appels, wat perzik en toch met een verrassend frisse afdronk. En deze wijn kost maar 4,20 euro.

Dan is er ook een tien liter bag-in-box à 52 euro. Die is erg gewild in de Amsterdamse horeca en bij studentensociëteiten, omdat de flesprijs dan ineens nog maar 3,90 euro bedraagt. Zou ik Bob daarop moeten wijzen? Het scheelt natuurlijk een aardige slok op een uitwonende studiebeurs. (HAROLD HAMERSMA)

Wijnkelder Brouwersgracht
Brouwersgracht 202
Telefoon: 624 39 69
www.wijnkelder-brouwersgracht.nl

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden