Review

Wijn: Bruisende appel en peer

Mousserend is in. En we verlangen onze witte wijn tegenwoordig graag met wat minder hoge alcoholpercentages dan een paar jaar geleden. Zou het daarom zijn dat ik steeds vaker cider voorbij zie komen in de proefdozen die ik krijg aangereikt Twee importeurs hebben zich zelfs gespecialiseerd in dit opgewonden bruisende appelsap .

Dat stemt mij vrolijk, want ik ben er dol op. En ook op poiré, de perenvariant. Als ik door het noorden van Spanje reis, drink ik graag sydra in de tapasbars van San Sebastian waar het van de tap wordt geschonken. Of ik meng mij tussen de jonge stelletjes en de gezinnen op de pleinen in Gijon. Hier lijkt ciderschenken een onderdeel van een Spaanse versie van het tv-programma Stedenspel. Wie een fles heeft gekocht, houdt deze zo hoog mogelijk in de ene hand en giet de inhoud in een breed, steelloos glas dat zo laag mogelijk in de andere hand wordt gehouden. Het doel is zo veel mogelijk 'bruis' te krijgen, waar vervolgens onmiddellijk in wordt gehapt. Don't try this at home.

Mijn ciderdoop werd ooit verzorgd door de cidres en poirés van Eric Bordelet. Bordelet is de voormalig sommelier van het Parijse driesterrenrestaurant l'Arpège. Hij verruilde de kelnershefboom voor de appelboor toen hij in 1992 de boerderij van zijn grootouders in Normandië overnam, met 9,5 hectare stokoude appel- en perenboomgaarden.

Omdat hij als wijnkelner zelf nooit de perfecte cider had kunnen vinden, besloot hij deze zelf te gaan maken. Thans worden zijn biologisch-dynamische appel- en perenwijnen in restaurants met dezelfde reputatie als die van zijn voormalige werkgever geschonken als laag-alcoholisch aperitief of als begeleider van bepaalde (vooral blauwe) kazen.

De kennismaking met Bordelets bruiswaren - via Wijnhandel Koninginneweg -hield overigens wel in dat ik meteen verpest was. Een equivalent was lastig te vinden. Totdat ik de biologische ciders en poirés van Pomme d'Or proefde. Johannnes van Dam heeft er laatst al wat vriendelijke woorden aan gewijd.

En terecht. Ik proefde bij De Wijnerij Cidre du Fort Manel 2009 'Silex' (€ 7,95). Met een beschaafd-mollige mousse. Verfijnd appelig en rinsdroog. De 'Pomme de Paille' 2008 (€ 11,95) van hetzelfde huis is op de ouderwetse manier geperst. Niet, zoals dat gebruikelijk is, door geperforeerde doeken, maar onder stro, de paille. Hierdoor ontstaat Fort Manels vlaggenschip dat de drinker op een warme (zelfs windstille) zomerdag tussen ongekend genot en onbekommerde verfrissing laat laveren. (HAROLD HAMMERSMA)

De Wijnerij
Binnen Bantammerstraat 8
020 625 64 33
www.wijnerijdewijnerij.nl

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden