Wijn: biologische pareltjes

Het is kort na de zolderopruiming van Paleis Soestdijk. En waar de oude spulletjes van Juliana uit Sotheby's worden gedragen, is er juist sprake van een nieuwe invulling bij Bagna Cauda, het lunchrestaurant dat onderdak heeft gevonden in het veilinghuis. Sarriel Taus - tevens de man achter restaurant Fif-teen - heeft bij het ambitieuze Bridges een talentvolle kok losgeweekt. Bovendien wordt proefgedraaid met een nieuwe wijnkaart die aan de hedendaagse eisen voldoet. Niet alleen moeten het rood, het wit en de rosé lekker en betaalbaar zijn. Vanaf 1 april wenst Taus alleen nog maar wijnen te schenken die biologisch of biologisch-dynamisch zijn, dan wel op een andere wijze het goed voor hebben met Moeder Aarde.

Omdat alle wijnen per glas gaan, biedt dit mij de kans om kriskras door de kaart te gaan. In elk geval begint het goed met een Riesling 2007 Alte Reben uit de Moezel van Markus Molitor. Een goede bekende van mij waarover ik al eens gerapporteerd heb: 'Geurt als een stationair draaiende Boeing, een aangenaam zweempje 'kerosine'. De smaak nerveus en trillend als een juffershondje. Flinterzuren, heidehoning en een verdwaald tropisch zoetje.' Toen leverde dat ingezonden brieven op: of ik gek was geworden? En ik heb meteen geantwoord met een volmondig: 'Ja, op Markus.'

Inmiddels is ook Mark Grol directeur van Sotheby's Amsterdam, binnengekomen. Ik zie niet wat hij eet of drinkt, maar wel dat hij tevreden kijkt. Nu kan dat ook komen door de stroom aan mensen die hun eerder gekochte Julianatrofeeën komen halen. Er worden voetenbankjes getorst, fauteuils ingeladen en salontafels gesjouwd. Geen spoor echter van de eveneens geveilde ?karaffen, tastevins en wijnglazen.

Ondertussen is mijn eigen glas bijgevuld. Eerst met een stevige Pouilly-Fumé 2009 'La Troncsec' van Joseph Mellot. En later, als er na zalm en kabeljauw steak tartare wordt geserveerd, met een Zuid-Afrikaanse rode: Thokozani 2010, een blend van mourvèdre, shiraz en viognier. Ruikt naar een zomerdag in Artis, geroosterde nootjes en biedt donkere kersen, bittere chocola, bramen en espresso. Grol komt even gedag zeggen en verkeert ook in wijnsferen. Zelf mocht hij niets op de veiling kopen, maar hij vertelt dat hij elders een karaf aanschafte en daarin bij wijze van herinnering een 'J' heeft laten graveren. ''Na de volgende veiling gaat er Barolo in.'' Toepasselijk als dat dan een Berlusconizolderopruiming betreft. Ben benieuwd wat er dan onder de hamer gaat. De door Il Cavaliere gedragen haarstukjes? (HAROLD HAMERSMA)

De wijnen zijn ook te koop bij:

Wijnhandel De Eekhoorn
Kinkerstraat 270-272
020 618 04 33
www.wijnkring.nl/deeekhoorn

Bosch Wijnhandel
Kastelenstraat 105
020 40 45 777
www.boschwijnhandel.nl
Molitor € 23,50, Mellot tijdelijk €13,95 en Thokozani tijdelijk € 10,95

Restaurant Bagna Cauda
De Boelelaan 30, 020 550 23 13

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden